Gå till innehåll
Kumla / Fotboll

Spel i Tyskland och Bundesliga blir ytterligare ett steg uppåt i karriären för Pierre Bengtsson. Foto: Privat

Från IFK Kumla
till Bundesliga

Publicerad: 15 January 2015 11:47

FOTBOLL: Kumlingen Pierre Bengtsson har under senaste året spelat till sig en ordinarie plats i landslaget som kvalar mot EM. Och efter flera år i danska ligan har han nu blivit värvad till FSV Mainz 05 i Bundesliga, en av världens absolut bästa ligor. - Allt kändes rätt direkt med Mainz, berättar den 26-årige ytterbacken som om några veckor kan få göra debut.

Ni som kan er fotboll har säkert koll på Pierre Bengtssons karriär, kumlakillen som tagit sig hela vägen från Idrottsparken och IFK Kumla till proffsliv och spel i landslaget. För er som inte har full koll kommer en liten uppdatering här.

Från IFK Kumla till AIK

15 år gammal lämnade Pierre IFK Kumla för spel i AIK, det blev fyra säsonger i "Gnaget" innan flyttåget gick vidare till Danmark.

I Nordsjälland, som är en klubb som är bra på att utveckla unga talanger, fick han omgående förtroendet och efter ett tag fick FC Köpenhamn upp ögonen för den blonde svensken. Så här sa Pierre i Kumlanytts Vårblad 2011, kort efter han kommit till FC Köpenhamn.

- Det gäller att jobba hårt nu, på den här nivån finns det många duktiga spelare så det gäller att ge det där lilla extra för att ta nästa steg. Landslaget ser jag som en bonus, nu har man fått vara med och känna på hur det är och känslan är att steget inte är så stort.

Landslaget ja, några månader innan artikeln i Kumlanytts Vårblad 2011 publicerades hade Pierre gjort sin debut i blågult, första matchen var mot Botswana och han spelade då hela matchen som ytterback.

"Får inte ut allt jag är bra på"

Sakta men säkert har Pierre Bengtsson tagit för sig mer och mer i landslaget sedan debuten 2011 och i pågående EM-kvalet har han varit mer eller mindre ordinarie som högerback, trots att han är vänsterfotad.

-  Offensivt är jag klart bättre som vänsterback. Jag kan inte visa allt jag kan och får inte ut allt jag är bra på som högerback. Och defensivt, det blir svårare där också, det är som att använda andra hjärnhalvan, sade Bengtsson till Aftonbladet inför matchen mot Ryssland hemma som slutade 1-1.

Sverige ligger tvåa i tabellen efter fyra kvalmatcher, en vinst och tre kryss ger sex poäng. Österrike toppar på tio och tätt bakom Sverige finns Ryssland och Montenegro på fem poäng.

- Klart vi velat haft fler poäng, inget snack om den saken. Vi kommer jobba hårt i år för att få med oss resultaten och ta oss till EM.

Mainz i Bundesliga nya klubben

Tillbaka till klubbfotbollen, Pierre har gått vidare från FC Köpenhamn och flyttat till en av världens bästa ligor, Bundesliga i Tyskland och klubben FSV Mainz 05.

Just nu är det uppehåll i Bundesliga för Mainz som ligger på tolfte plats med tre vinster, nio kryss och fem förluster. Ligan drar igång igen 31:a januari med hemmamatch mot Paderborn.

- Jag fick ett bra intryck direkt, allt med klubben känns rätt, alla jobbar hårt, visar ödmjukhet och respekt, säger Bengtsson. Vad har han att säga om staden Mainz då och har han hittat boende än?

- Det bor ungefär 200 000 personer här, varav 30 000 av dem är studenter. Mainz ligger vid floden Rhen och drygt 30 minuter från Frankfurt. Jag har inte riktigt hunnit utforska staden än, men bor just nu på hotell och ska flytta in i en lägenhet 1:a februari.

Årets spelare bland fansen

I Köpenhamn FC hann Pierre göra sig ett namn, klubben är Nordens största och framgångsrikaste (sett till de senaste tio åren) och det blev en del fina minnen och meriter under åren i den danska huvudstadsklubben.

- Det är en stor del av mitt liv jag spenderat i Köpenhamn så jag tar med mig fina minnen både på och utanför planen därifrån. Min första match i klubben var åttondelsfinal mot Chelsea i Champions League, sen blev det gruppspel i Champions League och Europa League åren efter.

- Två ligaguld, två cupguld och förra säsongen hade jag flest assist i hela laget och blev vald till årets spelare av fansen, det är något jag tar med mig och kommer minnas efter karriären med.

Du var på väg bort tidigare från Köpenhamn, kan du säga nåt om när och vilka klubbar det handlade om?

- Det fanns klubbar som ville köpa mig förra sommaren, men Ståle Solbakken (tränare i Köpenhamn) ansåg att jag inte kunde ersättas då och ville inte släppa mig. En av klubbarna som verkligen ville ha mig vid den tidpunkten var Bordeaux.

Tror på Kumla mot Yxhult

Om man kollar lokalfotbollen här hemma så blir det derby i division 3 mellan IFK Kumla och Yxhults IK kommande säsong, vad känner du för den matchen?

- Jag hoppas såklart att Kumla vinner, de har en bra tränare så det ska säkert gå vägen ha, ha ( Pierres pappa Thomas är tränare i IFK Kumla)

Ser du dig avsluta karriären i IFK Kumla, eller är det så långt dit att du inte ens funderat på det?

- Det är omöjligt att svara på, ställ mig frågan om tio år, avslutar 26-årige Pierre Bengtsson vars karriär hela tiden utvecklats uppåt.

Mycket tyder dock på att han har sina bästa år framför sig. Kontraktet med Mainz är på tre och ett halvt år och detta år kommer ge svar på om Pierre Bengtsson står sig väl även i Bundesliga och om han får vara med om att ta Sverige till EM.

Annons

kumla