25 Mars 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Föryngrad trupp ska lyfta IFK

Några av de lirare som ska se till att Kumla når högt i år, från vänster Simon Kárlsson, William Magnusson, Albin Ek, Igor Coric, Jonas Nilsson och Viktor Lindqvist.

FOTBOLL: Ett träningsvilligt och ungt gäng kryddat med några rutinerade rävar och ett nyfött samarbete med IFK Hallsberg, det är komponenterna som ska se till att IFK Kumla placerar sig högt i division 3 i år.

För tredje året tränas laget av örebroaren Stefan Ärnsved. Första året förde han upp Kumla till division 3 som nykomlingar. Ifjol höll laget hela tiden till på övre halvan och om allt går som planerat är det dags att ta ytterligare ett steg i år.

Hallsbergstränare sticker in

Vi slår oss ner i ett trångt domarrum för ett snack innan kvällens träning ska börja. Precis när jag ska sätta igång med mina frågor sticker IFK Hallsbergs tränare Ronny Gustavsson in huvet i rummet. Jag känner mig lite förvirrad när han avlägsnat sig och undrar vad han gör nere på Kumlas träning, men tränare Ärnsved har en bra förklaring på det.

- Vi kommer ha ett samarbete med IFK Hallsberg som förhoppningsvis gynnar båda parter. Vi har ett 96-lag i Kumla vars spelare vi vill ge möjlighet att spela A-lags fotboll i år, men den möjligheten kan inte vi i Kumla erbjuda, men i Hallsberg i division 4 kan de komma väl till hands och dom behöver det för att utvecklas på bästa sätt.

Kommer ni ta över spelare från IFK Hallsberg med vid behov, går det?

Det kan vi göra, det tar fem dagar att skriva över en spelare, så det är inga problem.

Träningsviljan bättre

Detta blir Ärnsveds tredje år i IFK Kumla, hur vill han beskriva den tid han haft i klubben?

- Sen jag tog över har vi gjort en jätteföryngring av truppen. Nu har vi unga, hungriga och träningsvilliga spelare i laget och så var det väl inte riktigt när jag kom hit.

Spelaromsättningen har inte varit så stor sedan 2012, de förluster som nämns är trollgubben Fadi Al Choury som vill söka sig vidare till en annan klubb och målvakten Joakim Wallfridsson. På pluskontot nämns målvakten Kristoffer Jonsson som tidigare spelat i Kumla och återvänder efter ett sabbatsår.

Dessutom har Viktor Lindqvist tillkommit från Sköllersta IF, en spelare som enligt Ärnsved var en av de bästa innermittfältarna i division 3 förra året. Även Jonas Nilsson från IFK Hallsberg kommer och spetsar konkurrensen.

Simon Karlsson och William Magnusson är unga kumlingar med hög potential som i år tagit klivet från Yxhult till IFK Kumla.
Varnar för Simon och Wille

De två mest omtalade nyförvärven är dock Yxhults talangfulla tonåringar Simon Karlsson och William Magnusson som båda var tongivande i Yxhult i division 4 föregående säsong.

- IFK Kumla har en uttalad målsättning att merparten av spelarna ska vara från Kumla. Då vill vi självklart att två så duktiga och unga spelare från kommunen som Simon och Wille ska vara med oss. Och båda har sett bra ut på träning och tar för sig mycket, de kan absolut bli ett utropstecken för oss i år båda två.

Karlsson och Magnusson ångrar inte flytten från den ena Kumla-klubben till den andra, även om det kändes lite vemodigt.

- Det känns helt perfekt och det är ganska stor skillnad på tempo säger William Magnusson ute på träningsplanen och Simon Karlsson nickar instämmande.

- Det svåraste med att lämna Yxhult var att berätta för alla att man skulle byta klubb och visst känns det bra att vara här, men det tar ett tag att komma in i allt, det är ju en helt annan miljö, berättar Karlsson och Magnusson fyller i.

- Det är ett annat sätt att spela fotboll på här, man spelar mer  längs marken än vad Yxhult gör och det är mer att tänka på.

Inget Nordvärmland i år

Förra säsongen var Nordvärmlands FF överlägset i Kumlas division 3-serie. Något lag som håller värmlänningarnas kapacitet finns det nog inte i trean i år. Tränare Ärnsved varnar för Kungsör som kom fyra förra året och har värvat bra till i år, så har även Strömtorp gjort. Men vad kan vi förvänta oss av Kumla då?

- Vi tog 35 poäng förra året, målsättningen i år är att ta fler poäng än det, sen får vi se hur långt det räcker, säger Stefan Ärnsved.

Simon Karlsson och William Magnusson i all ära, den spelare som Ärnsved mest vill flagga för är Igor Coric som kom till Kumla mitt under förra säsongen från Örebro Syrianska.

- Han kommer vara ett stort utropstecken för oss, han har sett otroligt bra ut än så länge!

"Inte kommunens fel det snöar"

Tidigare under försäsongen ilsknade Yxhults ordförande Owe Lindqvist till på kommunen när en träning ställdes in med kort varsel då planen ej bedömdes spelduglig för den snö som kommit. Detta är dock inget som IFK Kumla och Stefan Ärnsved hängt upp sig på.

- Det är svårt bedriva träningar när man inte har en plan, och vi har varit i Hallsberg tre gånger och tränat då det är bättre värme i deras konstgräs. Men vädret är något som är svårt att påverka och det är ju inte kommunens fel om det börjar snöa.

- Både vi och Yxhult har väldigt bra förutsättningar. Vi kan träna på konstgräs året runt och vi är förstaprioriterade på planen . Våra träningar drar igång klockan sex, medan ett elitlag som BK Forward inne i Örebro får börja träna klockan åtta till exempel. Det faktum att vi har så bra förutsättningar här är en av anledningarna till att så många spelare sökt sig till oss och Yxhult de senaste åren, avslutar Stefan Ärnsved innan han hastar ut för att ta hand om kvällens träningspass.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2013-02-26 23:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.