15 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Debatt om SD-motion på snabbt möte

SD:s motion om att göra Multekhuset till äldreboende orsakade den mesta debatten när kommunfullmäktige sammanträdde på måndagen. En annan fråga som stack ut var kommunen uppskjutna försäljning av den unika fastigheten Trilobiten i Hällabrottet.

I måndags var det dags för  kommunfullmäktigemöte i Kumla. Mötet i februari utgick på grund av för få ärenden och marsmötet var relativt kort. Cirka en och en halv timma tog det för fullmäktige att pricka av alla punkter.

På plats under kvällen fanns 44 ledamöter. Inga nya motioner, interpellationer eller frågor hade inkommit och punkterna på kallelsen var raskt hanterade. Kommunfullmäktiges ordförande Åsa Windahl (M) svingade klubban så det nästan glödde om den.

Rev upp beslut

Framför allt två punkter stod ut lite extra. Den första handlade om försäljningen av Trilobiten.

Trilobiten, Yxhultbolagets gamla huvudkontor, skulle säljas för 2,5 miljoner kronor till en möjlig intressent, det kunde man läsa på Sydnärkenytt den 22 juni 2018. Ett beslut som godkändes i kommunfullmäktige. Men det blev käppar i hjulet.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten, en process som tog tid och blev klar först nu i mars detta år (det blev avslag på överklagandet), men då hade intressenten dragit sig ur och hittat en annan fastighet.

Under måndagen yrkade man därför bifall till att riva upp beslutet som togs gällande försäljningen. Så blev också utfallet. Fastigheten ska fortfarande säljas, det är man överens om, men nu ska samhälls- och byggnadsnämnden titta på hur det ska gå till på bästa sätt.

– Vi vill att det ska användas och återkommer med förslag, hälsade Andreas Brorson (S) i talarstolen.

SD-motion väckte debatt

Hettade till en aning gjorde det sedan när det var dags att avhandla Sverigedemokraternas motion om att göra om gamla Multek-huset på Västra Drottninggatan för äldreboende.

Ett förslag som fick nobben av Socialförvaltningen som menade det skulle vara en mer ingripande, och kostsam, historia än vad som målades upp i motionen.

Börje Magnusson (SD) tog plats i talarstolen och beklagade sig:

– Ja, det var väl ingen större överraskning att den här motionen skulle ogillas. Det var väntat faktiskt. Idén kom från en Kumlabo och jag lämnade in motionen. Det finns en möjlighet att använda den här byggnaden på något sätt och att spara pengar. Vi ville få berörda parter att tänka till, sa Magnusson.

"Inte till för äldre"

Mothugg fick han så gott som omedelbart.

– Multek-huset har många användningsområden och vi letar aktivt efter en hyresgäst inom industri och kontor. Lokalerna är inte tänkta till och passar inte våra äldre, menade Andreas Brorson (S) och fick medhåll av partikollegan Annica Sjöqvist.

– Det är inte realistiskt att göra om det till äldreboende. Det går inte att spara pengar på det här förslaget. Det skulle innebära omfattande renoveringar och skulle bli dyrt. Det är bättre och billigare att bygga nytt.

Dömde ut förslaget

Carina Riberg (MP) var synligt ilsk på Sverigedemokraternas motion och dömde ut den med råge.

– Den här motionen får inte avslag på grund av att det är Sverigedemokraterna som lämnat in den utan för att det faktiskt är hälsorisk. Marken är förorenad av kemikalier! Våra äldre ska inte bo i en industribyggnad, det är horribelt, röt hon.

Christian Liljenhed ansåg att SD iklädde sig offerkofta och ifrågasatte om de läst svaren på motionen. Jan Engman (C) i sin tur ansåg att SD skulle göra en mer grundlig undersökning innan man lämnar in, underförstått, halvdana motioner som belastar personal i onödan.

– Vissa motioner hör bara hemma på ett ställe och det är ner i papperskorgen, slog han fast.

Mer information

Mer om kommunfullmäktige i kallelsen HÄR. Mötet i sin helhet finns även att se i efterhand.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-03-19 21:33
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.