06 April 2020
Tipsa: 073-094 57 58
Den som vill kan träna upp sitt minne. Kanske går det lättare för somliga än för andra, men det är ingen omöjlighet. Bild: Visit Kumla

Hjärngympa dig till bättre minne

Det är nog tämligen säkert att påstå att alla människor vid något tillfälle lagt bort både glasögon och plånbok. Eller så har man kanske svårt att komma ihåg vad den där avlägsna sysslingen egentligen heter i förnamn. Och vem har inte åkt från affären bara för att hemma upptäcka att man glömt köpa mjölk. För de tankespridda kommer här goda nyheter –  visst går minnet att träna upp!

Ett tjugotal åhörarna hade under torsdagskvällen kommit till Kumla bibliotek för att lyssna till Jakob Svensson, teaterengagerad deltidsbrandman och växthusförsäljare från Vretstorp, som ville dela med sig av olika minnestekniker. Intresset för just detta ämne förklarade han uppstod av en slump när han som mellanstadieelev fick syn på en reklamannons för ett bättre minne.

– Jag frågade mina föräldrar om dom kunde köpa den där produkten som det gjordes reklam för men det gick de inte med på. Istället dammade av en gammal bok och gav mig.

Boken ifråga som Jakob tog sig an hette ”Hur man utvecklar ett superminne” och skrevs av den amerikanska magikern och minnesexperten Harry Lorayne år 1957. I boken gav Lorayne många exempel på olika tekniker som är lika aktuella idag som de var då.

Bra med associationer

Hur går man då tillväga för att träna upp sitt minne? Jakob radade upp tydliga exempel och engagerade på så vis publiken att spänna sina hjärnmuskler redan där och då. Det som fokus framförallt låg på var att tänka associativt. Det vill säga, att länka något man vill lära sig till något man redan vet.

– Det hjälper att tänka i bilder och de ska helst vara så stora och uppseendeväckande som möjligt. Föreställ dig liksom att du håller en färgglad badboll i famnen.

Därtill är det fördelaktigt om man också ser till att göra associationen så tredimensionell som möjligt: bilden ska vara tydlig, i färg och gärna kopplat till någon form av känsla.

– Ett exempel när det gäller känslosamma associationer är mordet på statsminister Olof Palme. De som var med under den tiden kan ofta minnas var de var den dagen och vad de gjorde, förklarade Jakob för åskådarna varav många nickade liksom igenkännande.

Mer än så

Fler tips och trick presenterades där en rad olika ersättningsmetoder fick utrymme. Till exempel kan man ersätta ett okänt uttryck med något snarlikt. Så finns där också symbolkodning, rimkodning, likhetskodning och erfarenhetskodning. Allt hann beröras men bara på ytan – här finns mer att förkovra sig i för den som önskar.

– Men hur mycket behöver man egentligen repetera för att det ska fastna? undrade en av besökarna.

Jakob svarade att visst var man tvungen att repetera för att tekniken verkligen ska fungera, men att tänka associativt när man vill lära sig något nytt är inte alls lika utmattande som att till exempel rabbla engelska glosor upp och ner, om och om igen.  

– Det är bra att få till repetitioner snart inpå för att inte tappa kunskapen, menade Jakob och passade också på att tipsa om att starkare bilder ger upphov till färre repetitioner.

Tekniken fungerade

Under föreläsningen fick åhörarna testa att försöka komma ihåg en hederlig gammal inköpslista. Med hjälp av stora associationer skulle man lägga mjölk, ägg, chips, morötter, kaffe, tvättmedel och lingonsylt på minnet.

Jakob målade upp den ena färgsprakande bilden efter den andra: affären var översvämmad av mjölk, ur spenarna på en ko kom ägg och i de knäckta äggen fanns chips så det räckte och blev över.

När slutet närmade sig var det dags att pröva de nyfunna kunskaperna. Och tro på tusan, det fungerade faktiskt utmärkt. Åhörarna nämnde allt som skulle inhandlas snabbare än snabbast och de engelska glosorna de också fått känna på var det inga problem att komma ihåg. Till och med undertecknad mindes hela baletten utan att tjuvtitta i anteckningarna.

– Det här är en utmärkt tillämpning i vardagen om man vill lära sig något nytt, konstaterade Jakob och publiken framför honom såg ut att instämma.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2016-09-13 22:35
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.