24 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Fältare" kan röstas bort från Kumla

Markus Lundström och Jonatan Arting jobbade som fältassistenter i Kumla under tisdagen. Foto: Anders BjörkMarkus Lundström och Jonatan Arting jobbade som fältassistenter i Kumla under tisdagen. Foto: Anders Björk

I Kumla kommun finns två fältassistenter anställda på heltid. Deras arbete handlar bland annat om att ha koll på ungdomar och att stävja droganvändande. Men nu kan deras tjänster försvinna. 15 augusti röstas det om det.

Jonatan Arting har jobbat som fältassistent i två och ett halvt år i Kumla kommun. Ihop med kollegan Sebastian jobbar han heltid. Innan Jonatan hamnade som "fältare" i Kumla jobbade han i många år på behandslingshem.

"Allt liberalare syn på droger"

Men vad är en fältassistents uppgifter egentligen?

Det handlar bland annat om att uppehålla sig på skolor och fritidsgårdar och skapa trygghet där. Att vara ute på stan på kvällar. Att ha samtal med ungdomar som dömts för brott. 

Att ha koll på att de som dömts till ungdomstjänst som straff sköter sina uppgifter. Men det kan även handla om att ta urinprov när det finns misstanke om intag av droger.

- Jag tycker nog att ungdomskriminaliteten i Kumla följer rikssnittet ganska bra. Jag kan inte säga att det är något extra bra eller extra dåligt i Kumla, säger Jonatan Arting om situationen.

En sak tycker han dock sticker ut.

- Det man kan se är att det blir en allt liberalare syn på droger och det syns och känns som det är allt färre ungdomar ute och rör sig på stan på kvällarna. 

Försökt ha koll om skadegörelse

Något som vi fått skriva mycket om under denna sommar är skadegörelse och vandalism i Kumlasjön och Sjöparken. Har fältassistenterna någon uppgift att hålla extra koll där?

- Jo, vi har fått till oss om det och har försökt hålla uppsikt, även om det inte är vår primära uppgift.  Men vi har inte sett något. Som jag tror är det något som sker senare på natten, vi slutar som senast kl 01 ett pass, förklarar Jonatan.

Jonatan och Markus i samspråk om en uppgift de nyss fick in. 

Arbetet beskrivs som ganska fritt, men man har självklart en planering att jobba efter och chefer att rapportera till. Under sommaren, när kollegan Sebastian varit föräldraledig, har Markus Lundström jobbat i hans ställe.

- Det har varit väldigt lärorikt. Jag var här under min utbildning och fick då en bild av hur det är och trivdes bra redan då. Det är ett väldigt intressant och lärorikt arbete, anser Markus Lundström.

Ola startade "Kumla mot narkotika"

En som jobbade länge som fältassistent i Kumla kommun var Ola Bosshammar. I tio år, 2004-2014, var han anställd av kommunen. Olas första tid var han verksam inom dåvarande projektet "Kumla mot narkotika"

- Det fanns många unga vuxna som höll på med narkotika då och en vilja inom Kommunstyrelsen att göra något åt det så det var så projektet startade och jag blev anställd, minns Ola.

Ola Bosshammar jobbade under lång tid som "fältare" i Kumla.

Hans uppgift handlade främst om att minska nyrekrytering för droganvändande.

- Kumla är bra på det sättet att det är en lagom liten stad så det gick verkligen att göra nytta och hålla koll. Alla partier var eniga om att det behövdes och vi fick redovisa vårt arbete inför kommunfullmäktige, berättar Ola.

Han berättar att man hade ett nära samarbete med polisen och att en stor del av jobbet gick åt till att ha samtal med föräldrar som ofta var ovetande om vad deras barn höll på med.

Tröttnade på vara begränsad

Projektet blev såpass lyckosamt att det därefter utvecklades till en tjänst som fältassistent hos Kumla kommun för Ola och hans kollega och att man då började jobba under socialtjänsten. Men till slut tröttnade Ola.

- Man blev väldigt begränsad. Socialtjänsten la sig i för mycket och det var för mycket "du ska inte". Har man den där uppgiften måste man få vara obekväm och som en nagel i ögat ibland, fastslår Ola.

Till slut handlade arbetet mest om att hålla sig undan, som Ola kände det, och då tyckte han att det fick vara nog så han slutade. Men att tjänsten som fältassistent fortsatt behövs i Kumla är han övertygad om.

- Det är väl ungdomar som växer upp i Kumla idag med och att jobbet behövs tror jag att alla partier inom kommunen är ense om. Det är ett område där det går att göra väldigt stor nytta, avslutar Ola Bosshammar.

Ska rösta om tjänster blir kvar

Men frågan är om fältassistenten har spelat ut sin roll i Kumla? Faktum är att det finns ett förslag om att plocka bort de två tjänsterna. Detta fick Jonatan Arting reda på i början av sommaren.

- Som jag har förstått det så ska de ta ett beslut inom kort om det.

Annica Sjöqvist är ordförande i Socialnämnden.

- Tjänstepersonerna inom socialförvaltningen fick i uppdrag av oss politiker på nämnden i maj att ta fram olika förslag så vi ska få en budget i balans för 2020. På Socialnämndens möte den 15 augusti beslutas vilka åtgärder som behöver vidtas för att få en balans i budgeten, säger Annica Sjövist.

Det handlar alltså då om en omröstning. Elva personer sitter med i Socialnämnden. Socialdemokraterna har fyra ledamöter, Moderaterna två och Liberalerna, Centern, KD, SD och Vänsterpartiet en ledamot vardera.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-08-06 15:07
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.