17 Juni 2019
Tipsa: 073-094 57 58
Höger eller vänster, i helgen leder många vägar till konst och kultur.
Tavlan som nockades av Olle Medin.
Ett mindre urval i den Medinska kollektionen.
- Det är roligt att jobba med olika material, som metall och trä, säger Karin Fjellstjärna
Skulpturer med symbolik av Karin Fjellstjärna
Inte bara konst hos Betania...
...en pumpatårta tronar på kakbordet.
Inget lättmöblerat utställningsrum men i fonden har fotografen Jonas Classon fått till det med rätt ljus.
Närbild som heter duga.
Jonas Classon kunde räkna in 311 besökare under lördagen till sin lappuggla med mus i näbben.
Naturfotograferna Peter Lundgren och Maria Westberg Lundgren hade åkt från Östhammar för att se utställningen av sin FB-vän.
Ann Björk ställer ut akvareller i Hallsberg. Tavlans titel: - Vart är vi? Ann arbetar en dag i veckan med sin konst, "bästa dagen".
En isländsk buss.
Flera isländska bussar, nu lättade från marken. Bild: Ann Björk
Hallsbergs Bild- och konstförening har öppnat en miniutställning i Bergööska huset där konst finns att köpa till mer överkomliga priser. Tanken är att göra steget mindre stort att skaffa ett originalverk från lokala konstnärer.
Verk av Kenneth Wilhelmsson från Zinkgruvan.
Kenneth Wilhelmsson flitig på nätet, lägger ut bilder från sina promenader på Instagram.
Skålar och fat av Kenneth Wilhelmsson
Idestas konstflaggor över slätten i Östernärke.
Ladan har förvandlats till en utställningshall
Utan plog ingen mat.
Textiler av Lena Jerlström
Eva Dahlströms keramikdamer
Vad tänker hon på?
Per Johanssons tekniskt avancerade fotoateljé i Odensbacken. Under konstslingan visar även Tilda Kohls målningar i ateljén.
- Jag tar fotot ett steg till genom att måla det i datorn, berättar Per Johansson
Till sist, plöjning, en fototavla.

På slingrande vägar till konst
medan fredsdemonstranter dog

21 olika ställe finns att besöka både lördag och söndag under årets Konstslinga i Kumla och Östernärke. Kumlanytts utsände hann med sju besök som härmed redovisas, inklusive reaktion på lördagens fruktansvärda terrordåd mot kurdiska fredsdemonstranter.

I trappan till Olle Medins ateljé

Höstlördan var lite mulen men krispig när vi gav oss ut på årets konstrunda och startade som vanligt hos den ledbrutne veteranen Olle Medin på Mossbanegatan i Kumla.

Det finns inte många fria kvadratcentimeter kvar på väggarna i hans ateljé vilket också blev hans fall. Han skulle sätta upp en ny tavla högt uppe på en vägg, tappade balansen, slog huvet i tavlan och pang i golvet.

- Jag kände i ambulansen att jag hade färg i håret, berättar Olle och skrattar med ny höftled och vänsterarmen i gips.

Tavlan går i grönt, blått och gult.

En runda genom ateljéns stora rum kan göra betraktaren yr, så mycket konst! Tavlor i Medins konsekventa stil och fantasifulla skulpturer i alla möjliga material.

En konstfull cykel utanför Betania.

Vi tumlar ut och far till Åbytorp där Karin Fjellström från Viby ställer ut i Betaniakyrkan. Och, jovisst, hon är religiös.

- Jag brottas med den andliga världen, säger hon. Men det blir inte klockrent alla gånger.

På samma vägg där framlidne Ivan Tolt förra året hade hängt minitavlor med exakta linjer sitter nu ett kors och sköldar i trä och koppar.

- Skölden spänner både inåt och utåt, säger Karin Fjellström, som tror att barndomens stenkyrkor i Uppland kan ha inspirerat henne till en motivvärld som knyter an till medeltiden.

...

Just när jag skrivit denna mening får jag höra att bomber exploderat i Ankara och dödat över 80 människor som demonstrerat för fred och frihet för kurder och därmed oss alla andra. Händelsen skedde redan i morse. Jag måste ta en paus för att hämta andan.

...

Hardemo kyrka

- Det har gått över förväntan, säger Jonas Classon från Kumla när vi hittar honom i Hardemos kyrka där han ställer ut sina naturfotografier, främst fåglar. Det stod 30 i kö innan jag ens hade öppnat.

Hans ambition är att komma så nära med kameran att åskådaren ska häpna över djurens vilda skönhet, något de annars aldrig skulle få syn på.

Att ställa ut foton är inte lätt, ljuset måste falla rätt. Perfektionisten Classon var inte nöjd förrän han monterat spottar som dämpade återskenet från kyrkans vita väggar.

Vi hamnar i en diskussion om han manipulerat bilderna i datorn. Nej, det kan man inte säga.

Jonas höjer rösten något.

Visserligen kan han vrida på reglagen för att dämpa färger men syftet är i så fall att förmedla bilden som han såg den. Den magiska hundradel av en sekund med rätt ljus på ett sällsynt motiv som han kan ha väntat dygn på att kunna knäppa.

Konst i Bergööhuset

Färden går mot Hallsberg där Ann Björk ställer ut i konsthallen i Bergööska huset, ingår inte Konstlingan men konst som konst när den finns utmed vägen.

Här handla det om akvareller, vattenlöslig färg på franskt papper (300 gram), en teknik som är både finlir och oförutsägbar.

- Färgen kan bita, den kan blomma, den kan flockas. Akvarell är spännande, man vet aldrig riktig hur det blir, säger Ann Björk från Lindeberg som visar motiv från Island och uppenbarligen fäste sig vid en lokalbuss som dök upp i landskapet.

”Hopferda Midstödin” står det på den gulliga lilla bussen som rullat in på flera tavlor och till slut flyger fram.

Galleri Bagarstugans entré

Det är inte långt till Sannahed och vi kan ta en snabbtitt på Kenneth Wilhelmssons keramik i Galleri Bagarstugan. Det blir inte så snabbt. Den intensive konstnären har mycket att förtälja.

Han kommer nedför trappan i stugan med mobilen i hand. Som flitig instagrammare har han knäppt nya bilder för att nå sina 500 följare men uppkopplingen just nu är sisådär.

Rembrandt med sina självporträtt är den store idolen, ett motto från den mexikanske arkitekten Louis Barragan citeras: ”Nostalgi är den poetiska medvetenheten om vårt förflutna”.

Kenneth Wilhelmsson, bördig från Östansjö med en far som var specialsvetsare, bor vid Zinkgruvan och är en mästare med lera, rentav världsmästare.

Hans skålar och fat utstrålar elegans. Det är tunt och det är starkt.

- Jag tror på upprepning, säger han om att sitta vid drejskivan och forma leran med sina händer till en serie skålar. Sakta är bra, upprepning är bättre.

Arbetsrytm som ett sätt att sjunka in i sig själv.

Jag söker nostalgiska spår i de utställda föremålen. Kanske de brunbrända skålarna med innanmäte av gräddmjölksfärgat porslin fyller rollen. En fläkt av Kockums emalj. Men snyggare. Och dyrare.

Morötter att köpa i Östernärke.

Okej, nu blir det några mil för att ta sig från Sydnärke till Östernärke där Konstlingan också slingrar. Landskapet är plattare, känns ödsligare. Vi kör genom Odensbacken och Stora Mellösa och landar på gården Idesta i Resta.

Här har Majvor och Björn Ideström satsat mycket kraft på att göra om ladan till en mäktig utställningsssal och lagårn till ett café. Gamla bruksföremål som plogar och vagnhjul ingår i dekoren, snyggt jobbat.

I ladan samsas tre utställare, Eva Dahlström med keramik, Else Månsson akvareller och Lena Jerlström textil. Själv fastnar jag först framför en gammal plog, upphängd på logväggen, och tänker på slitet bakom hästen och SM i plöjning som just nu pågår i Skyllberg.

Eva Dahlströms keramikdamer liknar varandra och ändå inte. De har osannolikt små huvuden till de långsträckta kropparna men är charmiga personligheter. Deras ansiktsuttryck går att läsa och tolka som man vill men visst finns det en skygghet hos dem.

Vi befinner oss i morotsodlingens svenska hjärtland och får de två sista tallrikarna av ställets morotssoppa. Den intas i lagårn där en gång Krusa, Brunetta och Sabrina (kalvade 16 maj 1963) mumsade hö och ensilage.

Soppan är överraskande god, kryddad med curry, citron och apelsin.

Proffs-Per i Odensbacken

Per Johansson i Odensbacken var länge ensam fotograf i Konstlingan och har svarat för foton i Konstkalendern. Kvart i fem tar vi chansen att besöka hans ateljé som visar sig vara superproffsig.

Per Johansson berättar om den datastyrda ljussättningen som han använder vid produktfotografering för olika reklamändmål.

Åh, han har många järn i elden, deltar i stora fototävlingar på nätet, har vykortsförlag – och så manipulerar han bilder. Per ”målar” på sina foton i datorn.

- Jag tar fotot ett steg till, det är mina bilder som jag kavlar ut, gnuggar och drar.

Onekligen ger de datoriserade penseldragen fotografierna en ny karaktär. Delar av motivet bibehålls mer exakt, typ vattendroppar på hud. Går man nära ser man.

- Jag hade en utställning jag kallade Foto ett steg till och jag har aldrig sålt så bra, säger Per Johansson.

Konstslingans arrangör Bosse Eriksson berättar senare på lördagkvällen att de utställare han pratat med alla sagt att de haft fler besökare än tidigare år.

- De är supernöjda.

När jag kommit så här långt läser jag om vad som hänt i Ankara. Nu är det 100 döda och flera hundra skadade efter terrordådet mot fredsdemonstranterna. Jag får en stark känsla av vanmakt. Det är så orättvist. Förbannade vare dessa fega massmördare.

Mayvor Ideström
Hej och tack för ert besök,det var trevligt.
2015-10-11 12:03
Per Johansson
Tack för ett trevlig bemötande och att du tog dig tid.
2015-10-11 18:18
Mayvor Ideström
Hej och tack för ert besök,det var trevligt.
2015-10-11 12:03
Per Johansson
Tack för ett trevlig bemötande och att du tog dig tid.
2015-10-11 18:18
Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Personal från förskolan Fjärilen och några föräldrar tog sig till Stadshuset under fredagen för att protestera. Foto: Anders Björk
Lars Litzén och Sune Eskelinen från Kumla följde biljardmästaren Torbjörn Blomdahl för en timslång dokumentärfilm. Foto: Roger Lundberg
Lars Vilks konstverk ”Waaaall” på Kvarntorpshögen hade funnits där en längre tid. Men nu är det nedbränt. Foto: Kumla kommun
Publicerad: 2015-10-10 22:14
Senaste nyheterna
Alf Anneborg: Elektrisk cykling
(13:38)
Brottskonserten lyckad
(13:05)
Gissa Kumlabild - Vinn en bukett
(12:16)
Bennys Foto stänger igen
7
(2019-06-15)
Fotboll: Askersund slog Kumla
(2019-06-15)
Fotboll: “Lara” matchvinnare för IFK
(2019-06-14)
Fotboll: Yxhult tog tredje raka
(2019-06-14)
Uppretat i Stadshuset om förskola
22
(2019-06-14)
Polisinsats vid Klockarbacken
(2019-06-14)
Driftstörning hos Sydnärkenytt
(2019-06-13)
Veckans bild - Skolkök Hagaskolan
(2019-06-13)
Visar biljardfilm i TV
4
(2019-06-13)
Ny boulebana mitt på torget
5
(2019-06-12)
Hockey: Positivt efter årsmöte
(2019-06-12)
Speedway: Milik ersätter Woffinden
1
(2019-06-11)
Vilks vill bygga upp konstverk igen
25
(2019-06-11)
Prisad stråkkvartett i Hardemo
(2019-06-11)
Närmare 90 nya småhustomter
3
(2019-06-11)
Körkonsert i stenbrott på lördag
(2019-06-11)
Inger slutar skolan efter 45 år (TV)
(2019-06-11)
Brandlarm från Kvarntorpshögen
2
(2019-06-11)
Pedagogiska kumlingar prisades
(2019-06-11)
Snart rökförbud på uteserveringar
1
(2019-06-11)
Villapriser ökar mest i Örebro Län
(2019-06-11)
Fotboll: Yxhult slog Adolfsberg
(2019-06-10)
Fotboll: IFK kvitterade i 97:e
(2019-06-10)
Speedway: Woffinden illa skadad
(2019-06-10)
Gissa Kumlabild - Vinn en bukett!
7
(2019-06-10)
Skogstorp avslutade först (TV)
(2019-06-10)
Sprintade i Västergötland
(2019-06-10)
Hopptorn kan förbli oöppnat
22
(2019-06-07)
Fotboll: Stene slog Östansjö
(2019-06-07)
Firade Nationaldagen vid Kumlasjön
5
(2019-06-06)
DISCGOLF: Kumla Open spelades
1
(2019-06-06)
Brand på Mossbabegatan
(2019-06-06)
Rekordpris för tavla
9
(2019-06-05)
Studenter firades i Sydnärke
5
(2019-06-05)
Fotboll: 9-0 till Vretstorps IF
(2019-06-04)
SKPF på sommarlunch
(2019-06-04)
Speedway: Holder avgjorde i sista
2
(2019-06-04)
Speedway: Bjerre missar match
1
(2019-06-04)
Bestulen på bankomatkort i affär
1
(2019-06-03)
Kastade sig undan bensintjuv
(2019-06-03)
Måste få ner kostnader i sjukvården
(2019-06-03)
MOTOR: Marcus tvåa i Indycar
(2019-06-03)
Gissa Kumlabilden - Vinn en bukett!
6
(2019-06-03)
Teknikstrul för Sydnärkenytt
(2019-06-03)
Speedway: Laget mot Rospiggarna
(2019-06-02)
Lars Litzén: Torbjörn åter mästare
(2019-06-02)
Fotboll: YIK höll ut till seger
(2019-06-01)
Stängda grindar “inte nått” Fortum
(2019-06-01)
Kommunens tavlor på auktion
2
(2019-05-31)
Bilder från Kvarntorp industriområde
6
(2019-05-31)
DANS: Christoffer och Ronja vann
(2019-05-31)
Brand strax innan lunch
(2019-05-31)
Erbjuds test för cancer
(2019-05-31)
EU-valet färdigräknat
(2019-05-30)
Allsång i år med på Goda Rum
1
(2019-05-30)
En dröm om frihet
5
(2019-05-30)
Brand i Kvarntorp (igen)
2
(2019-05-30)
Annons:
Tidning
Senast kommenterat
Annons:
Tidning
Populärt ur arkivet
Bloggat
Sydnärke
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.