03 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Språkelever visar
sin syn på Sverige

Språkelever på Alléskolan ställer ut. Fr.v: elev Joudi Alafandi, läraren Suleiman Biket, projektledare Ann-Charlotte Svensson och elev Anaam Alfahed. Foto: Sandra WallinSpråkelever på Alléskolan ställer ut. Fr.v: elev Joudi Alafandi, läraren Suleiman Biket, projektledare Ann-Charlotte Svensson och elev Anaam Alfahed. Foto: Sandra Wallin

Under den gångna helgen var det vernissage på Skoindustrimuseet i Kumla. Utställningen ”Min syn på Sverige” är skapad av språkintroduktions-elever från Alléskolan under ledning av Ann-Charlotte Svensson.

Ann-Charlotte Svensson, elev på Konstskolan i Örebro, har varit projektledare för arbetet tillsammans med läraren Suleiman Bekit.

– Projektet påbörjades innan sommaren 2018 men sen insåg vi att vi behövde mer tid och träffades även under höstterminen, säger Ann-Charlotte.

Målet har hela tiden varit att ha en utställning och en chans att vara med och påverka.

– Vi har jobbat för att eleverna ska hitta sin röst och kunna berätta sin historia och synen på Sverige, berättar Ann-Charlotte.

Ann-Charlotte genomförde även en performance under vernissagen, "Den sista strykningen."
Haft tidigare visningar

Utställningen har tidigare visats under öppet hus på Alléskolan samt på Hallsbergs bibliotek. Nu finns den även att beskåda i Kumla efter samtal med Skoindustrimuseet.

– Det känns jättebra! Och sen är det också så fint att kunna visa upp utställningen i en sådan här lokal som är anpassad för utställningar, menar Ann-Charlotte.

Eleverna som deltagit i konstprojektet har varit 15 stycken men det är 12 av dem som medverkar i utställningen. De olika konstnärerna har använt sig av varierande material. I utställningen finns bland annat tavlor, tygkonst och teckningar.

Joudi Alafandi framför ett av sina konstverk.
Symbol för frihet

En av de elever som medverkar är Joudi Alafandi, urpsrungligen från Syrien men nu boende i Askersund.

– Jag har gjort den här tavlan som handlar om frihet. Den beskriver den chans jag har till frihet nu när jag är i Sverige. Nu kan jag göra allt som jag vill, säger Joudi och visar sitt konstverk, en slående målning med tydligt budskap.

I en annan del av lokalen finns ytterligare en tavla, skapad med dova färger och explosioner av rött.

– Det här representerar ett barns flykt till ett annat land. Den här röda delen är Syrien. Ibland saknar jag mitt land, det finns och händer mycket dåliga saker där, men jag har ändå känslor för det, berättar Joudi som nu bott två år i Sverige och läser på gymnasiet.

Tecknar och målat gör hon än så länge bara på fritiden. På frågan om det blir fler utställningar för hennes del framöver svarar hon med ett skratt:

– Jag vet inte, kanske. Vi får se!

Anaam Alfaheds konstverk.
Ordnar workshop framöver

I anslutning till utställningen genomför man en workshop den 28 mars klockan 17:30 på Skoindustrimuseet. Här kommer man föra en dialog kring hur man kan samverka, inkludera och möjliggöra för alla människors rätt till trygghet och fred.

Alla är välkomna att delta och arrangörerna har även bjudit in politiker att medverka. Anmäler sig gör man till Ann-Charlotte Svensson: ann-charlotte@gunvorbyheart.se

Utställningen ”Min syn på Sverige” pågår fram till och med den 26 maj. Skoindustrimuseet är öppet alla vardagar mellan klockan 13 och 17.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-03-19 19:50
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.