20 Mars 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Rädda unga i Kumla vågar inte anmäla hot

När Sylvias son satt och åt blev han uttvingad på gatan där ett större gäng väntade på honom och kompisen. Foto: Anders BjörkNär Sylvias son satt och åt blev han uttvingad på gatan där ett större gäng väntade på honom och kompisen. Foto: Anders Björk

Sylvia Carlsteins son ska i Kumla drabbats av hot och krav om påhittade skulder från ett gäng. När hon i förtvivlan skrev om saken på Facebook hörde andra föräldrar av sig som säger att även deras barn drabbats i liknande fall. Flera är rädda och har inte vågat anmäla.

När Sylvia Carlsteins 16-årige son för en dryg vecka sedan besökte Kumla gick han och 15-årige kompisen för att äta på Subway vid torget. Väl där blev de konfronterade av två något äldre personer som tvingade ut dem.

Hot med kniv och slag i ansiktet

De följde med ut och gick iväg en liten bit och plötsligt var det inte "bara" två personer de hade runt sig och skulle förklara sig inför, utan mellan åtta och tio. Gänget krävde att få pengar eller saker av duon.

Sylvias son försökte stå på sig men han och kompisen blev då hotade med kniv och flera smällar i ansiktet delades ut. Sylvias son tvingades lämna ifrån sig ett par hörlurar och han fick även ett krav om att han nu är skyldig 3 000 kr.

Efter denna händelse skrev Sylvia Carlstein ett inlägg på Facebook om vad som drabbat sonen och kompisen. Hon har anmält och uppmanat andra föräldrar som blivit drabbade att höra av sig, och det är många som hört av sig.

- Det är jättemånga föräldrar som ringt, det senaste dygnet har jag knappt gjort annat än pratat i telefon. Många av de som ringer är oroliga, men fem som ringt har också barn som ska ha blivit drabbade av samma gäng, berättar Sylvia.

Flera har dock valt att inte anmäla.

- Det finns en rädsla mot att göra det är min uppfattning, förklarar Sylvia.

Funderar på att lämna Kumla

En mamma som hon pratade med var helt förtvivlad.

- Hennes son hade med blivit hotad och hon var så rädd att de på allvar funderade på att flytta från Kumla.  Hon började gråta under vårt samtal och berättade att de även mottagit hot om att deras hästar skulle bli knivhuggna.

Tillbaka till Sylvia och hennes son. Allt började för ungefär en månad sedan. Då blev sonen första gången stoppad och avkrävd att betala 400 kr, en så kallad påhittad skuld. När han inte kunde göra detta ska "skulden" ha växt.

Det har kommit folk till skolan, där han går första året på gymnasiet, och sökt honom. En kompis till Sylvias son, som med blev utsatt, ska ha betalat 2 000 kr i rädsla. Efter incidenten vid Subway övertalade Sylvia sonen att anmäla.

- Han är väldigt rädd, men jag sa att det måste anmälas, det får inte vara såhär!

Vill att fler vuxna vågar agera

Den drivande i gänget, som Sylvia uppfattar det hela, är en person som bor i Kumla. Större delen av personerna i gänget bor i Kumla. Det är personer som Sylvias son känner till sedan tidigare.

- Kumla är inte så jättestort, fastslår Sylvia.

Åldern på de som vid Subway drog ut duon på gatan och sen misshandlade och hotade är skiftande. "Den yngste var 14 år, men det var även personer med som var runt 30 år". 

- Varför jag skrev om det på Facebook? Därför att jag vill att det ska uppmärksammas och att fler vuxna vågar agera och inte skräms till tystnad. Annars har vi ett samhälle som går sönder när ingen vågar göra något.

Ska tvingas snatta eller sälja hasch

Enligt Sylvia ska påhittade skulden på 3 000 kr som hennes son har på sig ha en deadline till 1 november är det sagt. Det har även förekommit påtryckningar om att tvingas att sälja hasch eller snatta på ICA Maxi.

Sylvia har nu förbjudit sonen att ha märkeskläder på sig och hon hoppas att fler personer anmäler då det verkar finnas ett stort mörkertal. Vad hoppas hon då att anmälan ska leda till?

-  Att fler kliver fram och anmäler. Vi måste alla försöka ro det här i hamn, tillsammans med polisen. Jag förstår att många är rädda, men det handlar även om att tänka på andra som drabbas, avslutar Sylvia Carlstein.

Attackerade efter gått av tåget

Vid kontakt med polisen under onsdagen visar det sig att två anmälningar inkommit. Den ena anmälningen är gällande Sylvias son och från 22 oktober. Dessutom finns en anmälan till.

- Sen har vi även en anmälan från 20 oktober då en ungdom och hans kompis som nyss stigit av tåget från Örebro till Kumla blev konfronterade av ett gäng på fem, sex personer. De var på väg mot Sibylla när de stoppades och ska ha blivit avkrävda på kläder, telefoner och väskor. Men personal från Sibylla gick ut och skrek på dem och då ska gänget ha dragit iväg, säger Stefan Dangardt, presskommunikatör för Polisen i Region Bergslagen.

På Sibylla avbröt rådig personal en allvarlig situation.

Karin Eldblom jobbar som polis i Sydnärke och förundersökningsledare. Hon känner till ärendena.

- Jag kan bekräfta att vi har fått in anmälningar där både målsägande och brottsmisstänka är ungdomar. Och vi har flertalet personer som är misstänkta för brott, säger förundersökningsledare Karin Eldblom.

Polisen uppmuntrar att anmäla

Är man 15 år är man straffmyndig och då kan förundersökning inom brott inledas. Karin fastslår också att även om brottsmisstänkt är under 15 år kan utredning påbörjas, ihop med Socialtjänsten.

Det faktum att föräldrar/ungdomar gett uttryck för att de inte vågar anmäla då? Eller att vissa inte tycker att det är någon ide eftersom de ändå inte tycker att en anmälan mot unga personer leder till nånting?

- Det är väldigt olyckligt om det går så långt att man inte vill anmäla. Jag vill absolut uppmuntra alla som blivit drabbade av sånt här, eller något annat, till att anmäla, det hjälper mer än många tror, avslutar Karin Eldblom.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-30 14:35
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.