Gå till innehåll
Kumla

Kan denne personlighet bli mer formell?

Dan-Åke får skrapa
- ska bli "mer formell"

Publicerad: 12 January 2016 23:13

Dan-Åke Mobergs insats som kommunfullmäktigs ordförande har livligt ifrågasatts av oppositionen. Nu svarar Kumlas socialdemokrater med ett brev där en enig styrelse ger Moberg fortsatt förtroende. Han får dock en skrapa för sättet att avbryta en talare och med uppmaningen att "vara mer formell i framtiden".

Eftersom brevet ifrån oppositionen gäller en person som är utsedd av Socialdemokraterna i Kumla, så väljer vi att svara på brevet, förklarar inledningsvis Stefan Svensson, socialdemokratiska arbetarekommunens ordförande:

"Vi har tidigare i den samlande politiken i Kumla haft liknande diskussioner gällande personers uppträdande i Kumla kommunfullmäktige. Vi Socialdemokrater har då vid varje tillfälle sagt att det är varje partis ansvar att ledamöterna uppträder korrekt i sina uppdrag i nämnder, styrelser och kommunfullmäktige. Inom vårt parti har vi tillsammans arbetet fram ett dokument som visar på vad som förväntas av oss i våra olika uppdrag, det finns även en arbetsgång hur vi hanterar frågor om det görs avsteg ifrån vår överenskommelse.

Redan innan brevet ifrån oppositionen kom till oss så påbörjades samtal med berörda för att reda ut vad som hänt. Som ordförande i kommunfullmäktige ska man se till att ordning och reda hålls samt att ny fakta/information framförs i debatten, men inte avbryta den som står i talarstolen om denna inte bryter mot kommunallagen . Det var just detta som inträffade vid det fullmäktigesammanträdet som ni refererar till och det är absolut inget som vi accepterar. Därav Katarina Hanssons agerande vid sammanträdet, för förtydliga vikten av att alla ledamöter ska få prata till punkt.

Kumla socialdemokratiska arbetarkommun hade ett styrelsemöte i söndags då brevet från oppositionen togs upp. Det var en enig styrelse som beslutade att Dan-Åke Moberg har partiets förtroende men att hans roll som ordförande i fullmäktige behöver vara mer formell i framtiden. Vi är därför väldigt tydliga i samtalen med Dan-Åke Moberg om detta.

I en sak delar vi skribenternas åsikt och det gäller debattklimatet i våra nämnder, styrelser och andra beslutande organ och det är ur olika perspektiv. Där för vill vi bjuda in era partiföreträdare inom kommunen samt ordföranden i er politiska organisation till ett mötet om detta. Undertecknad kommer att bjuda in till detta möte."

Kumla den 12 januari 2016

Stefan Svensson. Ordförande. Kumla socialdemokratiska arbetarekommun

Annons

kumla