Gå till innehåll
Kumla / Kultur

Johan och Ingrid Lagerfelt, fotograf Ulla-Carin Ekblom, författaren Lisbeth Axelsson och formgivaren Elisabeth Carlquist presenterade nyfödda boken.

Säbylund får
sin avskedsbok

Publicerad: 8 November 2016 20:46

Egendomen Säbylund med den historiska herrgården och dryga tusen hektar jord och skog har fått sitt äreminne med en praktfull bok när de gamla ägarna Johan och Ingrid Lagerfelt flyttar till Sörmland.

Bokkartongerna stod staplade i entrén när värdparet hade bjudit in till presskonferens på tisdagen för att berätta om boken som nu släpps om Säbylund med dess rika historia och avancerade jordbruk.

Författare är journalisten Lisbeth Axelsson, Ulla-Carin Ekblom har fotograferat och Elisabeth Carlquist svarat för redigering och layout.

Upplaga: 1 000. Sidor: 109, elva kapitel,  personregistret omfattar 249 namn. Vikt: 890 gram.

Sistnämna uppgiften står Johan Lagerfelt för när vi sitter i stora salongen och får höra om hur boken kom till. Han är narkosläkare och van med exakta ordinationer.

Ägarbyte med förändringar

1 mars i år övergick gården, som haft en prislapp på 110 milj kr, till den nye ägaren Anders Sjölinder men paret Lagerfelt bor kvar ett tag till innan de flyttar till ett mindre gård på Stallarholmen utanför Strängnäs.

Ägarbytet innebär att mycket kommer förändras. Herrgårdens inre miljö - alla vackra gamla möbler, tavlor, textilier - skapad under århundraden, blir inte som förr. Att lämna kvar Säbylund som ett museum har inte varit aktuellt, framgår det under  presskonferensen. Lösöret ingår inte i köpet.

- 200 års förfäder flåsar mig i nacken, säger Johan Lagerfelt om uppbrottet. Vi diskuterade mycket hur vi skulle göra men det här är det minst dåliga.

Familjebok med kulturhistoria

Uppenbarligen var det Ingrid Lagerfelt, gårdens VD, som förra året kläckte idén om en bok för att sammanfatta en epok som nu går mot sitt slut. Det har blivit såväl en minnesbok för familj, släkt och närstående som ett kulturhistoriskt dokument om en viktig plats i Kumla.

- Jag är jättenöjd med boken, säger Ingid Lagerfelt. Den böljar lite fram och tillbaka.

- Jag har mest suttit på läktaren och applåderat, säger Johan Lagerfelt. Jag trodde jag kunde ganska mycket om Säbylunds historia men jag har lärt mig  mycket under resan tack vare Lisbeths forskning i olika dokument.

Biblioteket blir kungligt

Lisbeth Axelsson, välkänd för tidningen Sydnärkenytts läsare, inleder boken med en djupdykning i det remarkabla bibliotek som finns på Säbylund, skapat av Clas Frietzcky i slutet av 1700-talet.

I ett rum med de bredaste golvtiljor står 4 116 läderband i gråa hyllor och andas gammal visdom. Varje volym har sin egen numrerade plats.

Boksamlingen är unik - och kommer sannolikt att hamna på Kungliga biblioteket vid Humlegården i Stockholm. Planer finns att ge plats för en exakt kopia av Säbylunds bibliotek. Det uppger Johan Lagerfelt för Kumlanytt.

Jordbruk och nöjesliv

Nästa kapitel ägnas dagens omfattande jordbruk på gården, en av Närkes största spannmålsgårdar. Det blir en initierad skildring av skördearbete och om Ingrid Lagerfelts ansvar för torkningsjournaler och försäljningstrategier.

Bonddottern Ingrid porträtteras i ett eget kapitel med sin intressanta karriär från arbete med turism till sjuksköterska och så förvaltare och affärskvinna. 

Man kan bläddra och läsa om jaktlag och krigsminnen (med rätt okända faktorer), om möblemang och Engelska parken - eller om arbetarförfattaren Bernhard Nordh, som slet på torvmossen och bjöds in av greve Eugène Lewenhaupt  att förkovra sig i Säbylunds bibliotek.

- Kumla Julblad har varit en viktig källa, berättar Lisbeth Axelsson.

I länsmuseet hittade hon roliga dagboksskildringar av en ung Ulrika Cronstedt från 1822 som berättade om nöjeslivet på gården.

Från Säbylund till Gossip Girls

Extra uppmärksamhet kommer säkert kapitlet om Caroline Lagerfelt att få. Syster till Johan blev hon skådespelare i USA med imponerande framgångar på Broadways scener. Hon spelade bland annat med Ingrid Bergman och idag blir hon igenkänd som superrik mormor i TV-serien Gossip Girls.

- En eloge till Johan och Ingrid Lagefelt att de ger ut den här boken, säger Lisbeth Axelsson. Det är en kulturhistorisk gärning.

Laddar spelare...
Annons

kumla