Gå till innehåll
Kumla / Kultur

Bibliotekarien Ida Blomqvist underhåller biblioteket med jullåtar när hon får tid över. Foto: Tomas Borg.

Mycket kultur
under nästa år

Publicerad: 22 December 2017 18:11

Kumla bibliotek laddar upp inför de första månaderna i 2018 med ett sprillans nytt kulturprogram. På schemat står bland annat föreläsningar och musik. Under jullovet finns även roliga saker att göra för de små.

Till att börja med håller vi dock kvar oss i år 2017. Under jullovet finns nämligen många aktiviteter för kommunens barn. Fram till och med 30 december kan man delta i Tomtesmyg där man får lista ut ett hemligt meddelande från tomten själv.

Mellan den 23 december och 9 januari kan man bygga och leka i magasinet medan man 29 december klockan 10-12 kan pyssla, ett evenemang som kommer åter den 5 januari samma tid.

2 januari klockan 14 kan man klappa ett djur med Pytte från Skansen, en favorit i repris, och den 3 januari 10-14 blir det rollspel för barn från 9 år med Jonas Lagemyr. Anmälan lämnas till biblioteket.

Börjar med falska nyheter

2018 års kulturprogram drar igång med en föreläsning tisdag 16 januari klockan 18:30, ”Fake news - källkritik och riktiga nyheter.” Berättar om ämnet gör Anders Nilsson, chefredaktör på Nerikes Allehanda. Under föredraget finns tillfälle för frågestund och diskussion.

Tisdag 23 januari klockan 18:30 kommer kumlasonen och fotografen Jonas Classon på besök för att visa bilder och prata om sina huvudmotiv som naturfotograf: fåglar. Evenemanget går under namnet ”Fåglar i vått och torrt - bildföredrag.”

Lärd dig mer om högaktuella Nordkorea i januari. Foto: Flickr (Creative Commons) 
Afrika och Nordkorea

Carl Winberg har bott delar av sin uppväxt och vuxna liv i Afrika. Tisdag 30 januari klockan 18:30 finns han på plats i bibliotekets magasin med föredraget ”Bland Massajer och bufflar.” Carl Winberg kommer att visa bilder från djurlivet i Tanzania och berätta om massajerna som bor på vissa områden i landet.

Efter det rullar vi in i februari och då blir det musik. Fredag 9 februari anordnas en konsert med musik av bland annat Brahms och Bach. Förköp på Kumla bibliotek från och med 22 januari.

Lite senare i februari, tisdagen den 20 klockan 18:30, är det dags för föreläsningen ”Nordkorea - landet där Kalla Kriget fortfarande pågår.” Per Lundqvist, till vardags politisk sekreterare för Liberalerna, kommer berätta mer om diktaturen som ofta syns i nyhetssammanhang.

Flera utställningar

Utställningar kommer det förstås även att bli. Eva Hjertberg-Jakobsson från Skövde är först med att ställa ut sin konst i utställningshallen mellan den 13 januari och 12 februari. Följer henne gör Torbjörn Länk den 17 februari. 

I Utställningshörnan kommer man under tidsperioden januari - februari att hitta konstverk av Ateljé Krumeluren, Karl-Evert Eklund och Mari-Louise Eriksson.

För att se ett komplett program av bibliotekets kommande kulturprogram, med tillhörande datum och tider, klicka HÄR

Annons

kumla