Gå till innehåll
Kumla / Kultur

Med kaffebordet i centrum - förväntansfulla medlemmar i Hardemo friförsamling på fest i Götabro. Foto: Sophie Jansson/Västernärkes hembygdsförening

Ljusets drottning
lever i bilderna

Publicerad: 2 April 2017 21:22

Sophie Janson har kallats för "Folkets fotograf" och "Ljusets Drottning". Hon lämnade efter sig 50 000 glasplåtar där bygdens folk porträtterades. På tisdag berättar Rolf Jansson om hennes udda liv.

Sophie Janson var från 1894 en av landets första reportagefotografer, och efterlämnar 50 000 glasplåtar. Men det var för sin höga ålder 106 år, som hon blev känd. Inte för sina bilder.

Nu, 35 år efter hennes död, har bilderna grävts fram i två böcker. De har visats på en utställning vid Kumla bibliotek. Nu senast ägnade SVT:s Kulturnyheter ett långt inslag om henne.

Unikt öde

På tisdag den 4 april kommer författaren Rolf Jansson som skrivit boken Sophie Jansons bilder - en livsresa i ljus och svartvitt och berättar om den ensamma fotografen i Fjugesta. Det sker på biblioteket i Kumla kl 18.30.

Då visas hennes bilder, och berättas om detta unika människoöde. Innan hon började ta bilder i Västernärke hade kvinnor knappast visats på bild.

Annons

kumla