29 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Högstadieelever fick uppleva Kulturvecka

Ulrika Mohlin, kanske bekant under sitt artistnamn Mohlavyr, engagerade elever i sin utställningUlrika Mohlin, kanske bekant under sitt artistnamn Mohlavyr, engagerade elever i sin utställning "Kära Kropp." Foto: Sandra Wallin

Under veckan som varit, 9-13 september, har Kumla kommuns högstadieelever, över 800 stycken unga, gottat ner sig i en Kulturvecka. I omgångar har eleverna testat att bland annat vara journalist för en dag, att skapa egen musik och testat kreativt skapande med fokus på hållbarhet.

Fredagen 13 september utgjorde sista dagen för Kulturveckan.

– Det har fungerat jättebra! Det är över 850 elever och deras mentorer som deltagit i den här Kulturveckan. Vi har hållit till på Kulturskolan, biblioteket och Folkets Hus, berättar Kulturskolans rektor, Jenny Liljeberg, som varit med bakom kulisserna.

Fokus på kroppskomplex

På Bio Folkan samlades en halvklass från Vialundsskolan. Där fanns konstnären och artisten Ulrika Mohlin, även känd under sitt artistnamn Mohlavyr, redo att berätta om och visa sin konstutställning ”Kära Kropp.”

Eleverna lyssnade uppmärksammat när Ulrika pratade om ett högaktuellt ämne; kroppskomplex.

– Vi måste blir bättre på att våga prata öppet om kroppskomplex, förklarade hon och öppnade upp för en dialog där eleverna fick ställa frågor och komma med egen input.

Många är drabbade

Ulrika berättade att hon själv drabbats av kroppskomplex som yngre efter att ha fått en elak kommentar. Några av eleverna nickade igenkännande eller sa sig vara bekanta med ämnet.

– Man kan ju få höra sånt, att någon säger att man inte är fin eller säger något taskigt om ens utseende, sa en av eleverna.

Med utställningen ”Kära Kropp” vill Ulrika lyfta kroppskomplex och det faktum att så många i samhället bär på sådana.

Utställningen "Kära Kropp" har uppmärksammats i bland annat radioprogrammet Kroppskontakt med Stina Wollter i SR P1. 
Berättar om sina kroppar

Det började med att hon gjorde en musikvideo till sin egen låt med samma namn som utställningen. Sedan kom tanken på att även uppmärksamma kroppskomplex med foto och text.

– Jag la ut en efterlysning på Facebook och frågade om några kunde tänka sig att ställa upp på bild och berätta om sina egna kroppskomplex, förklarade Ulrika.

Och visst fanns det dem som, precis som henne, tyckte det var viktigt att belysa. Nio personer ställde upp i projektet. Ulrika åkte hem till var och en för att fotografera dem och skriva ner deras berättelse.

Viktigt att prata om

Resultatet är en serie svartvita bilder som visar en väldig mångfald bland de skildrade kropparna. Eleverna gavs chans att kika närmare på fotografierna och föreföll ta till sig av de medverkandes berättelser. 

Man fick känslan av att det fanns en lättnad i, och kanske även en viss förundran,  över att få se ”vanliga” kroppar; det vill säga kroppar som inte retuscherats och som kommer i alla möjliga former och storlekar.

En av delarna i utställningen.

På frågan om hur det kom sig att bara en kille förekommer i konstutställningen fick Ulrika kloka svar.

– För att killar inte pratar om att dom har komplex för sin kropp. Men det borde dom göra, sa en av eleverna.

Peppade med ord

Efteråt fick eleverna själva sätta sig ner och skriva något snällt till sin egen kropp på stora planscher, upptejpade i Folkans foajé.

Planscher som under veckan blivit fullklottrade med positiva budskap till kroppen. ”Jag duger som jag är” stod det på en. ”Du är bättre än du tror” på en annan. En fingervisning om att eleverna förhoppningsvis tagit åt sig av utställningens positiva budskap.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-13 15:26
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.