Gå till innehåll
Kumla

Sverigedemokraten Anders Nyberg är ny i politiken men toppar partiets lista i Kumla. Foto: Sune Eskelinen

Nykomlingen Anders
hoppas inte bli utfryst

Publicerad: 7 August 2014 14:37

Anders Nyberg är sverigedemokraternas förstanamn i kommunalvalet 14 september och hoppas att han inte blir utfryst om han blir vald. - Och förhoppningsvis kunna föra en vettig diskussion. Det måste ju börja där, säger han i Kumlanytts intervjuserie. Hur de kommunala resurserna ska fördelas har han inga bestämda åsikter om.

I valet 2010 fick sverigedemokraterna drygt fem procent av kumlabornas röster. I valet till europaparlamentet i maj fick partiet över elva procent. Inför höstens val pekar allt på att de återigen tar plats i kommunfullmäktige. Anders Nyberg, 47, står högst upp på valsedeln och kan räkna med en plats i fullmäktige efter valet i september.

När vi kommer till Anders Nybergs villa är det tomt på framsidan. Högsommarvärmen är tryckande och svetten börjar rinna när vi går den korta promenaden runt huset till baksidan. Anders står i garaget, samtalar med en vän och mekar med en gammal bil. Efter en snabb titt in bland alla bildelar och verktyg konstaterar jag att jag max vet vad två saker i garaget är för något. Anders skrockar lite.

– Men den här stora saken, det är motorn, säger han och pekar på en stor kromad koloss med kablar hängandes åt alla håll på garagets golv.

Vi slår oss ned på den övre delen av den nyoljade verandan på framsidan. Doften av träolja blandas med nybryggt kaffe. På bordet framför oss står en svensk flagga i trä. Han berättar att han är född och uppvuxen i Kumla, sånär som på ett år när familjen bodde i Hardemo.

Pratade ni om politik när du växte upp?

– Det var inte speciellt mycket. Det var socialdemokraterna som gällde, men det var inte direkt något prat om det heller. Och när man var liten var man ju inte intresserad av sådant.

När kom intresset?

– Ja, alltså när man fick ett jobb och såg att saker och ting påverkades. Olika partier står ju för olika saker, var man än är i livet är vi också olika. Till exempel tror jag inte att personer som röstar på ett och samma parti hela livet är riktigt ärliga.

Hur hittade du till partipolitiken?

– Det var väl genom ett sådant här debattprogramm på tv. Man började intressera sig för det och tyckte att det var roligt. Det är väl svårt att säga exakt när det började, men det kanske var tio år sedan. Efter det har det tagit mer skruv än förut, säger Anders.

Och hur blev det Sverigedemokraterna?

– De dök upp, man läste på om partiet och var de stod och tyckte att det stämde överens med vad man själv tyckte.

Men hur ser du på deras historia?

– Det rör mig inte i ryggen.

Jag hinner knappt ställa klart frågan innan Anders svarar. Han tittar mig i ögonen och fortsätter.

– Sossarna har ju en historia av kastreringar och kommunisterna har ju mördat hur många som helt genom historien.

Flera Sverigedemokrater har varit engagerade i andra partier tidigare. Jimmie Åkesson började sin politiska karriär i moderat skolungdom. Har du varit engagerad i andra partier?

– Nej, inte engagerad. Men jag har röstat på andra andra partier än sverigedemokraterna tidigare. Första gången var det nog socialdemokraterna på grund av föräldrarna, men sedan dess har det varit lite olika.

Men varför valde du att engagera dig?

– För att det fanns ett motstånd. Dels mot partiet men också mot hela tankesättet och en massa missuppfattningar om politiken.

Det blir tyst i ett par sekunder. Det enda som hörs är radion som stått på i bakgrunden under hela intervjun.

– Man tycker att man är en vanlig människa, men sedan kommer det folk och kallar en för saker som man inte tycker att man är, bara för att man står för vissa saker. Sedan måste man ju inte gilla allt som ett parti gillar, så tror jag att det är i de flesta partier.

Anders blev Sverigedemokrat 2012. Han tycker att partiet försöker bevara det man har vuxit upp med.

– Folk kanske tycker att man är en bakåtsträvare men det är så det är.

På vilket sätt bevarar de andra partierna inte det?

– Om man ska prata om mångkultur till exempel hör man alltid, bland annat i media, att vi inte har någon egen kultur. Att allt kommer från andra länder, jag tycker att det känns fel. Även om köttbullarna kommer från Turkiet eller vad det kan vara tycker jag att det är skitsamma var det kommer ifrån, det kan vara vårt ändå.

Vilka förväntningar har du när du ger dig in i politiken?

– Först och främst att inte bli utfryst, att få känna lite kamratskap med de andra i alla fall och förhoppningsvis kunna föra en vettig diskussion med dem. Det måste ju börja där.

I Kumla är socialdemokraterna väldigt stora och har nästan egen majoritet. Risken finns att ni kan bli isolerade då oppostionen inte heller vill samarbeta med er. Hur ska ni hantera det?

– Hur vi ska arbeta är ju inte helt klart. Jag har inte varit på så många kommunfullmäktigemöten. Jag har ju varit där och lyssnat för att se hur det fungerar. Men jag tror att folk kommer se att jag inte är som de föreställer sig att en sverigedemokrat ska vara när jag kommer in där, jag är ju människa också. Jag kommer att komma överens med de flesta.

Folkhemmet är centralt inom sverigedemokraternas välfärdspolitik. Många menar att idén om folkhemmet är bakåtsträvande. Vad betyder folkhemmet för dig?

– Det är inte bara en röd liten stuga med grind i alla fall. Men vad folkhemmet är för mig? Jag vet inte riktigt om man kan ha en speciell åsikt om vad folkhemmet är. Det är familjetraditioner och så vidare. Jag tycker att ordet säger så mycket självt.

Om du fick genomföra tre förändringar i Kumla kommun, vilka hade det varit?

– Det som är svårt att svara på med sådant där är ju att man inte är så insatt i hur allt fungerar. Man vet inte hur mycket pengar det finns att röra sig med, det blir bara fantasigrejer. Jag tycker såklart att vård, omsorg och skola är viktiga grejer.

Var är du i politiken om tio år?

– Förhoppningsvis kanske jag inte är någonstans, säger Anders och ler snett.

– Då kanske man inte behöver vara med, utan att det finns så många som vill vara med ändå.

Är det så du ser det, att du går i första ledet?

– Så är det nog, utan att kunna så mycket om det. Man måste ju sätta sig in i det. Jag har ju inget mål att bli heltidspolitiker och sitta i riksdagen eller jobba för kommunen. Men samtidigt kan allt ändra sig.

På väg till baksidan av den röda villan med vita knutar kryssar vi oss fram genom utemöbler som fått ett tillfälligt hem på gräsmattan i väntan på att altanen ska torka. När vi kommit runt huset blir det tyst i ett par sekunder i väntan på att fotografen Sune ska plocka fram sin kamera.

– Jaha, så här bor en sverigedemokrat, skämtar Anders.

Han tittar ut över den soldränkta villatomten innan han fortsätter.

– Men man skulle ha det som grannen. Han har äkta falu rödfärg, jag har bara någon plastvariant.

Snabbfrågor till Anders Nyberg (sd)

Familj: Ensamstående

Senast lästa bok: Jag läser inte speciellt mycket böcker.

Senast sedda film: Jag kommer inte på vad den senaste filmen hette, så det får bli ett avsnitt av Revolution.

Favoritmat: Det är väl kött i alla former.

Resmål: Jag gillar att resa uppåt i Sverige. Miljön är härlig och folket är avslappnat.

Det visste du inte om mig: Har sysslat med dragracing, personligt rekord är 402 meter på 8.76 sekunder. Hade banrekordet på motorbanan utanför Lindesberg en kort period, körde halva sträckan, 201 meter, på 5,71 sekunder.

Vilka håller du på i VM: Inte ett dugg intresserad av fotboll, men jag är lite intresserad av ishockey.

Annons

kumla