14 Juni 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Sa upp förskoleplats efter rymning

Tuva pustar ut på hemmaplan efter händelsen där hon var på rymmen från förskolan. Foto: Privat.Tuva pustar ut på hemmaplan efter händelsen där hon var på rymmen från förskolan. Foto: Privat.

Snart tvååriga Tuva rymde från Borgens förskola. Hon hittades utanför Kavat, nära gamla E3, av personal från butiken. Tuvas mamma sa upp platsen omgående, delvis eftersom hon fick felaktig info om händelsen.

 Barnen vid Borgens Förskola, på avdelningen Draken, ska ha släppts ut på gården vid kl 9:30. En dryg kvart senare hittades Tuva, 22 månader gammal, utanför butiksentrén till Kavat.

"Ljög mig rätt upp i ansiktet"

Tuvas mamma Alexandra Werme Van Langenberg blev kontaktad vid kl 12.

- Det var förskolechefen som ringde och jag fick direkt uppfattningen att hon ville förminska situationen och kom med undanflykter. Hon sa även att "det var tur att våra pedagoger hittade henne", säger Alexandra.

Men så ska det inte ha gått till, det var personal från Kavat som hittade Tuva.

- Jag ringde till Kavat och de berättade att det var personal hos dem som sett Tuva utanför och därefter gått med henne tillbaka till förskolan, säger Alexandra.

Hon blev minst sagt upprörd över händelsen, dels att dottern kunde smita iväg utan att någon märkte det. Och dessutom att förskolechefen, enligt Alexandra, inte ska ha talat sanning. "Hon ljög mig rätt upp i ansiktet".

Sa upp platsen omgående

Var det just det som gjorde dig mest förbannad?

- Hade de erkänt att de brustit i uppmärksamhet hade jag blivit förbannad, men kanske nöjt mig med det. Men nu var det undanflykter och försök att slingra sig istället för att säga som det var, säger Alexandra Werme Van Langenberg, som direkt efter händelsen sa upp dotterns plats.

Tuva med mamma Alexandra. Foto: Privat

- Jag åkte och hämtade Tuva och sa upp platsen på en gång.

Har du känt oro tidigare med?

- Ja, jag har mailat kommunen om byte av förskola, det var väl nån mammainstinkt som inte kändes bra. Sen blev det bättre, men så kom det här och då försvann allt förtroende, den skadan går inte att reparera. 

Ska ha följt rutin om grind

Hur gör ni om det inte går att få någon annan plats inom kort då?

- Vi jobbar båda två så det blir svårt. Jag har pratat med ansvarig på kommunen som sa att det var fullt, men kanske går att hitta en plats ändå. Jag var stenhård och sa att de måste lösa det, avslutar Alexandra Werme Van Langenberg.

Borgen ska nu ha bytt till en säkrare grind.

Förskolechefen vid Borgen medger att det varit en incident men hänvisar till verksamhetschefen över förskolan i Kumla kommun Cathrine Hansson Sonnerstedt för uttalande. 

- Det jag fått till mig av förskolechefen är att ett barn försvann ut genom en grind som ska ha varit stängd när de gick ut på gården, de har alltid som rutin att de kollar det innan. Sen ska de ha upptäckt att ett barn varit borta och grinden öppen, därefter påträffades barnet vid Kavat.

Men barnet själv har ju inte kunnat öppna grinden?

- Nej, det går inte. Det måste varit nån vuxen som passerat och gjort det.

Kan ha fått fel info

Efter händelsen ska man ha samlat ihop info för att skriva en "Incident-rapport" som innehar frågor som "Vad var det som hände?". "Varför hände det?", innan vårdnadshavare kontaktades. Detta för att kunna gå ut med rätt info.

Men det verkar ju ändå inte ha blivit rätt eftersom fel version gavs om vem som hittade barnet?

 - Det vågar jag inte svara på riktigt. Det kan ha varit så att de möttes halvvägs på vägen tillbaka till förskolan och att då fel info nådde förskolechefen.

För att ta sig ut till Kavat från avdelningen Draken krävs det att inte bara att ta sig genom en grind utan två. En av grindarna är från förskolans område, och därefter måste ytterligare en öppnas som är på skolområdet. 

Kavat "Var vi som hittade Tuva"

- Det är jättetråkigt att föräldern sagt upp platsen på förskolan. Det jobbar väldigt duktiga pedagoger där, men självklart förstår jag förälderns oro.

- Vi vill bygga upp ett förtroende till alla, men i det här fallet har det inte lyckats, avslutar Cathrine Hansson Sonnerstedt.

Sättet man kommer att gå vidare från händelsen är genom att se över rutiner och säkerhetsställa att dessa fungerar. När Kavat kontaktas uppger de att det var de som hittade barnet utanför sin butik.

- Det var vid kl 09:45, hon stod utanför vår entré och vi förstod ju att hon förmodligen kom från en av förskolorna i närheten. Så personal från oss gick tillbaka med henne dit, säger Moa Carlestål, butikschef på Kavat. 

Angelica
Föräldrar stänger nästan aldrig grinden efter sig när de hämtar på Malmens fsk fast det har tagits upp vid fler tillfällen Mina tjejer klär sig och springer ut medans jag pratar med pedagogerna hur dagen varit. Då efter mig har en annan förälder gått genom grinden och inte stängt den Hur JÄKLA SVÅRT ska det vara och stänga en grind efter sig !?!?
2018-12-13 18:28
ilsken
Otroligt fult att försöka förminska/ljuga om händelsen. Det där får inte hända. Barnet kunde ha dött. Helt rätt att polisanmäla och säga upp platsen. Det kunde lika gärna ha varit min unge.. jag ryser alltså. Skäms på er.
2018-12-13 19:25
Robban
Tänk om sanningen är som oftast, nånstans där mittemellan... Fast jag tror inte att den drabbade är särskilt intresserad av någon objektiv utredning. Dessutom hoppas jag att kommunen är lika stenhård tillbaka när hon kräver plats nån annanstans, det finns kösystem för förskolebyte.
2018-12-13 21:38
Crille
Jag hade också blivit upprörd, å andra sidan så händer det att barn rymmer ibland. Även från ansvarsfulla föräldrar.. Man får ta det lite lugnt ibland, kanske tänka efter. Jag minns själv att jag rulta iväg på upptäcktsfärd några gånger när jag var liten, farsan blev skogstokig, men ingen större fara skedd. Likadant på Marieberg, på den tiden det va OBS och Robin hood. Morsan satte mig i en lekpark på övervåningen medans det handlades i alla tråkiga affärer, sen när jag tröttnat så gick jag till närmsta tant och sa att jag va vilse, man fick nämligen ropa på morsan i kundtjänst mikrofon då:) Nu För tiden finns inga lekparker kvar där inne, synd tycker jag. Avslutningsvis till ILSKEN som hävdar att "Barnet kunde ha dött" .. Så otroligt otroligt liten risk, större risk att man sätter en skumtomte i halsen medans man kollar på julkalendern. Alla kan alltid dö, jämt.
2018-12-13 22:15
H
Jag tycker i händelsen som har hänt är inte ok. Har hört att grinden flertalet gånger inte stängs. Både föräldrar och personal måste tänka tillsammans. Är inte ok att en liten tjej på 22 månader har fri tillgång på att promenera iväg. Vem har ansvar. Otroligt tur för förskolan att inget allvarligt hänt. Hur kan man missa ett barn?
2018-12-14 3:16
kg
Robban man kan nästan tro du att du ramlat och slagit skallen
2018-12-14 7:18
Bagarn
Jättetråkigt att det hände. Dock är det ofta föräldrar som missar/struntar i att stänga grindar efter sig. Nu är många förskolor uppdelade på åldersgrupper men de kan ju samsas på samma gård och jag vet att det förekommit att äldre barn som haft förmågan att öppna grindar själva har gjort det och släppt ut yngre barn. Dock har pedagogerna märkt det och kunnat hindra det i tid. Jättetråkigt att det som hänt på borgen har hänt. Samtidigt slutade allting gott, och pedagogerna är människor också som gör ett fantastiskt jobb. Det ska man ha med sig. Lite överdramatiserat allting. Och vill mamman byta förskola så finns det ett kösystem för sånt som gäller för precis alla.
2018-12-14 9:26
Kjell
Om nu många slarvar med dessa grindar...se till att sätta dit fjädrar som stänger grindarna automatiskt så är problemet löst!! Annars kommer detta hända igen...eller ivarjefall incidenter!!
2018-12-14 12:09
Robban
KG>> vad baserar du det på?
2018-12-14 13:21
K
Jag förstår inte hur man kan klanka ner på föräldrarna i detta läget. Detta är ju fruktansvärt som hände ett litet barn som går över en väg själv. Jag tror faktiskt att alla hade reagerat exakt likadant som föräldrarna gör här om man har egna barn!
2018-12-14 14:14
mats
Jag tycker man kan bygga en rondell , det brukar ju förhindra olyckor i Kumla!!!
2018-12-14 14:25
Jonny
Finns väl absolut ingen anledning för personalen på KAVAT att ljuga om vem som hittade henne. Svårt att tro att dom ljuger och sanningen ligger mitt i mellan...som vissa tror. Däremot så är det ju närmare att tro att förskolan inte talar sanning för dom skulle vinna mer på att det var som dom säger. Men vad vinner KAVAT på att ljuga om att dom hittat barnet? Det borde väl vara mycket enklare att bara erkänna att dom brustit i sitt åtagande att hålla koll på barnen och undersöka vad som föranledde händelsen istället för att hålla på och försöka skjuta bort ansvaret för händelsen till någon annan... Nästa gång det inträffar så kanske barnet springer rakt ut i trafiken framför en lastbil och vad händer då?
2018-12-14 14:33
Robban
Vem har klankat på någon förälder?
2018-12-14 15:06
Mamma
Det är en hemsk upplevelse för barnet och hennes familj. Grinden som barnet troligtvis har gått ut igenom ligger bakom en husknut och i vinkel så man fick inte ser den. Vid flera tillfällen har grinden inte varit stängd och detta beror på att någon vuxen har slarvat med att stänga den. Att förskolechef påstås ljuga vet vi inget om, hon kanske enbart framförde information som troligtvis hade gått igenom minst en eller två personer innan den nådde henne. Jag personligen hade bett om ett möte med pedagogerna och förskolechef om händelsen än att gå ut i media. Då jag vet att pedagogerna på Borgen är personer som lägger ner sitt hjärta och själ i sitt arbete och omvårdnaden av barnen. Men som sagt oroligt hemsk upplevelse för tösen och hennes familj.
2018-12-14 20:12
Svennis
Man får en känsla av att de flesta som skriver kommentarer om denna händelse antingen inte har några barn eller är bittra arbetslösa eller pensionärer som inte vet hur det är att ha barn utan älskar att gnälla .Allt kommer att ordna sig till det bästa och man kan aldrig garantera att något sådant inte kan hända. Tack Kjell för ditt kloka förslag!!
2018-12-15 11:24
Jonny
Givetvis kan man inte garantera något. Men en förskola ska ha så bra rutiner och säkerhet att något sådant bara kan hända när alla rutiner har brustit. Då ska personal och ansvarig för verksamheten kunna ge en förklaring till varför det hände. Tex flera sjukdomsfall efter varandra, eldsvåda eller något annat som skapar så stor förvirring att det kan hända. Verksamheten ska vara så bra att flera saker kan brista utan att ett barn försvinner. Bara en människa som inte är förälder eller en mycket oansvarig förälder kan tycka något annat!!
2018-12-15 13:27
Vargen
Jag håller med Robban och tror inte han ramlat och slagit i skallen!!
2018-12-15 19:10
Nenne
För lite personal på förskolorna .
2018-12-16 12:51
En till mamma
Jag håller helt med dig ”Mamma” i varje ord du skriver. Jag har mitt barn där & har fortfarande stort förtroende för personalen. Har aldrig känt tillstymmelse till oro nån gång. Personalen är verkligen engagerad & har koll enligt min erfarenhet. Dock har jag reagerat på alla vuxna som lämnar grinden öppen när de hämtar & lämnar. Man kanske skulle tänka en gång till på varför grinden är där & det är ju inte för att det ska vara jobbigt för oss att öppna & stänga....
2018-12-17 18:01
en barnskötare & mamma
Det enda alla borde börja ifrågasätta är hur lite personal som faktiskt finns på förskolo, hur underbemannade dom flesta förskolorna är idag och hur mycket tid som går åt till att sitta och skriva skit och inte vara i barngrupp ,hur man inte kan anställa folk med barnskötareutbildningar men man anställer gärna folk som känner någon som känner någon . Visst det har mycket med personkemi göra. Men inom förskola är det jävla gnäll över att man måste anställa utbildade förskolelärare , medans en barnskötare gör mer jobb i barngrupp än vad en förskolelärare gör enligt mig men får ändå skit betalt .
2019-01-04 1:35
Angelica
Föräldrar stänger nästan aldrig grinden efter sig när de hämtar på Malmens fsk fast det har tagits upp vid fler tillfällen Mina tjejer klär sig och springer ut medans jag pratar med pedagogerna hur dagen varit. Då efter mig har en annan förälder gått genom grinden och inte stängt den Hur JÄKLA SVÅRT ska det vara och stänga en grind efter sig !?!?
2018-12-13 18:28
ilsken
Otroligt fult att försöka förminska/ljuga om händelsen. Det där får inte hända. Barnet kunde ha dött. Helt rätt att polisanmäla och säga upp platsen. Det kunde lika gärna ha varit min unge.. jag ryser alltså. Skäms på er.
2018-12-13 19:25
Robban
Tänk om sanningen är som oftast, nånstans där mittemellan... Fast jag tror inte att den drabbade är särskilt intresserad av någon objektiv utredning. Dessutom hoppas jag att kommunen är lika stenhård tillbaka när hon kräver plats nån annanstans, det finns kösystem för förskolebyte.
2018-12-13 21:38
Crille
Jag hade också blivit upprörd, å andra sidan så händer det att barn rymmer ibland. Även från ansvarsfulla föräldrar.. Man får ta det lite lugnt ibland, kanske tänka efter. Jag minns själv att jag rulta iväg på upptäcktsfärd några gånger när jag var liten, farsan blev skogstokig, men ingen större fara skedd. Likadant på Marieberg, på den tiden det va OBS och Robin hood. Morsan satte mig i en lekpark på övervåningen medans det handlades i alla tråkiga affärer, sen när jag tröttnat så gick jag till närmsta tant och sa att jag va vilse, man fick nämligen ropa på morsan i kundtjänst mikrofon då:) Nu För tiden finns inga lekparker kvar där inne, synd tycker jag. Avslutningsvis till ILSKEN som hävdar att "Barnet kunde ha dött" .. Så otroligt otroligt liten risk, större risk att man sätter en skumtomte i halsen medans man kollar på julkalendern. Alla kan alltid dö, jämt.
2018-12-13 22:15
H
Jag tycker i händelsen som har hänt är inte ok. Har hört att grinden flertalet gånger inte stängs. Både föräldrar och personal måste tänka tillsammans. Är inte ok att en liten tjej på 22 månader har fri tillgång på att promenera iväg. Vem har ansvar. Otroligt tur för förskolan att inget allvarligt hänt. Hur kan man missa ett barn?
2018-12-14 3:16
kg
Robban man kan nästan tro du att du ramlat och slagit skallen
2018-12-14 7:18
Bagarn
Jättetråkigt att det hände. Dock är det ofta föräldrar som missar/struntar i att stänga grindar efter sig. Nu är många förskolor uppdelade på åldersgrupper men de kan ju samsas på samma gård och jag vet att det förekommit att äldre barn som haft förmågan att öppna grindar själva har gjort det och släppt ut yngre barn. Dock har pedagogerna märkt det och kunnat hindra det i tid. Jättetråkigt att det som hänt på borgen har hänt. Samtidigt slutade allting gott, och pedagogerna är människor också som gör ett fantastiskt jobb. Det ska man ha med sig. Lite överdramatiserat allting. Och vill mamman byta förskola så finns det ett kösystem för sånt som gäller för precis alla.
2018-12-14 9:26
Kjell
Om nu många slarvar med dessa grindar...se till att sätta dit fjädrar som stänger grindarna automatiskt så är problemet löst!! Annars kommer detta hända igen...eller ivarjefall incidenter!!
2018-12-14 12:09
Robban
KG>> vad baserar du det på?
2018-12-14 13:21
K
Jag förstår inte hur man kan klanka ner på föräldrarna i detta läget. Detta är ju fruktansvärt som hände ett litet barn som går över en väg själv. Jag tror faktiskt att alla hade reagerat exakt likadant som föräldrarna gör här om man har egna barn!
2018-12-14 14:14
mats
Jag tycker man kan bygga en rondell , det brukar ju förhindra olyckor i Kumla!!!
2018-12-14 14:25
Jonny
Finns väl absolut ingen anledning för personalen på KAVAT att ljuga om vem som hittade henne. Svårt att tro att dom ljuger och sanningen ligger mitt i mellan...som vissa tror. Däremot så är det ju närmare att tro att förskolan inte talar sanning för dom skulle vinna mer på att det var som dom säger. Men vad vinner KAVAT på att ljuga om att dom hittat barnet? Det borde väl vara mycket enklare att bara erkänna att dom brustit i sitt åtagande att hålla koll på barnen och undersöka vad som föranledde händelsen istället för att hålla på och försöka skjuta bort ansvaret för händelsen till någon annan... Nästa gång det inträffar så kanske barnet springer rakt ut i trafiken framför en lastbil och vad händer då?
2018-12-14 14:33
Robban
Vem har klankat på någon förälder?
2018-12-14 15:06
Mamma
Det är en hemsk upplevelse för barnet och hennes familj. Grinden som barnet troligtvis har gått ut igenom ligger bakom en husknut och i vinkel så man fick inte ser den. Vid flera tillfällen har grinden inte varit stängd och detta beror på att någon vuxen har slarvat med att stänga den. Att förskolechef påstås ljuga vet vi inget om, hon kanske enbart framförde information som troligtvis hade gått igenom minst en eller två personer innan den nådde henne. Jag personligen hade bett om ett möte med pedagogerna och förskolechef om händelsen än att gå ut i media. Då jag vet att pedagogerna på Borgen är personer som lägger ner sitt hjärta och själ i sitt arbete och omvårdnaden av barnen. Men som sagt oroligt hemsk upplevelse för tösen och hennes familj.
2018-12-14 20:12
Svennis
Man får en känsla av att de flesta som skriver kommentarer om denna händelse antingen inte har några barn eller är bittra arbetslösa eller pensionärer som inte vet hur det är att ha barn utan älskar att gnälla .Allt kommer att ordna sig till det bästa och man kan aldrig garantera att något sådant inte kan hända. Tack Kjell för ditt kloka förslag!!
2018-12-15 11:24
Jonny
Givetvis kan man inte garantera något. Men en förskola ska ha så bra rutiner och säkerhet att något sådant bara kan hända när alla rutiner har brustit. Då ska personal och ansvarig för verksamheten kunna ge en förklaring till varför det hände. Tex flera sjukdomsfall efter varandra, eldsvåda eller något annat som skapar så stor förvirring att det kan hända. Verksamheten ska vara så bra att flera saker kan brista utan att ett barn försvinner. Bara en människa som inte är förälder eller en mycket oansvarig förälder kan tycka något annat!!
2018-12-15 13:27
Vargen
Jag håller med Robban och tror inte han ramlat och slagit i skallen!!
2018-12-15 19:10
Nenne
För lite personal på förskolorna .
2018-12-16 12:51
En till mamma
Jag håller helt med dig ”Mamma” i varje ord du skriver. Jag har mitt barn där & har fortfarande stort förtroende för personalen. Har aldrig känt tillstymmelse till oro nån gång. Personalen är verkligen engagerad & har koll enligt min erfarenhet. Dock har jag reagerat på alla vuxna som lämnar grinden öppen när de hämtar & lämnar. Man kanske skulle tänka en gång till på varför grinden är där & det är ju inte för att det ska vara jobbigt för oss att öppna & stänga....
2018-12-17 18:01
en barnskötare & mamma
Det enda alla borde börja ifrågasätta är hur lite personal som faktiskt finns på förskolo, hur underbemannade dom flesta förskolorna är idag och hur mycket tid som går åt till att sitta och skriva skit och inte vara i barngrupp ,hur man inte kan anställa folk med barnskötareutbildningar men man anställer gärna folk som känner någon som känner någon . Visst det har mycket med personkemi göra. Men inom förskola är det jävla gnäll över att man måste anställa utbildade förskolelärare , medans en barnskötare gör mer jobb i barngrupp än vad en förskolelärare gör enligt mig men får ändå skit betalt .
2019-01-04 1:35
Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Publicerad: 2018-12-13 15:37
Senaste nyheterna
Två döda i gasolycka på båt
(14:50)
DANS: Christoffer femma i VM
(11:27)
Gissa Askersundbild - Vinn en bukett!
8
(2019-06-22)
Så firades midsommar
(2019-06-22)
Skyllbergsskyttar i topp
(2019-06-22)
Lars Litzén: Sydnärkenytt kammar noll
11
(2019-06-21)
Dags fira midsommar
(2019-06-20)
Återförening viktigt för flyktingar
2
(2019-06-20)
Sandra Wallin: Rörigt om seriemördaren Bundy
(2019-06-18)
Bygginbrott i Askersund och Laxå
1
(2019-06-18)
Möbler slängda i sjön
(2019-06-18)
Alf Anneborg: Elektrisk cykling
1
(2019-06-17)
Konstnären Rehnholm ställer ut
(2019-06-17)
Fotboll: Skyllbergs första förlust
(2019-06-17)
Nya ”punschverandan” är invigd
(2019-06-16)
Hus skyltar med sin historia
(2019-06-15)
Fotboll: Askersund slog Kumla
(2019-06-15)
Gissa Askersundbild - Vinn en bukett!
6
(2019-06-14)
Medvind för Skyllbergs IK
2
(2019-06-14)
Driftstörning hos Sydnärkenytt
(2019-06-13)
Skadegörelse vid förskola i Åsbro
(2019-06-13)
Visar biljardfilm i TV
4
(2019-06-13)
Båtmotorer stulna i Harge
(2019-06-13)
SPF tänder grill i Åsbro
(2019-06-13)
Bestulen på bilen i Hammar
(2019-06-12)
Fotboll: Janne till Askersund
1
(2019-06-12)
Skolavslutning med blommor och skrindor
(2019-06-11)
Snart rökförbud på uteserveringar
1
(2019-06-11)
Villapriser ökar mest i Örebro Län
(2019-06-11)
Anmälda för kladdat ner bil
(2019-06-10)
Sprintade i Västergötland
(2019-06-10)
Två döda efter brand på camping
(2019-06-08)
Nationaldagsfirande 2019
(2019-06-07)
Fotboll: Stene slog Östansjö
(2019-06-07)
Gissa Askersundbild - Vinn en bukett
14
(2019-06-07)
Anmäld för att lämnat påkört rådjur
(2019-06-07)
Åhlins är Årets företagare
5
(2019-06-06)
Nykter sommarlovsfestival
(2019-06-05)
Kyrkokören reste till Öland
(2019-06-05)
Studenter firades i Sydnärke
5
(2019-06-05)
Fotboll: 9-0 till Vretstorps IF
(2019-06-04)
SKPF på sommarlunch
(2019-06-04)
Inbrott på Vapenvägen
(2019-06-04)
Tjugotal rutor krossade
(2019-06-03)
Måste få ner kostnader i sjukvården
(2019-06-03)
Teknikstrul för Sydnärkenytt
(2019-06-03)
Lars Litzén: Torbjörn åter mästare
(2019-06-02)
Öppnar nytt på Sundsbrogatan
2
(2019-06-02)
DANS: Christoffer och Ronja vann
(2019-05-31)
Gissa Askersundbild - Vinn en bukett!
3
(2019-05-31)
Erbjuds test för cancer
(2019-05-31)
Invigning av hamnscenen
(2019-05-31)
EU-valet färdigräknat
(2019-05-30)
Har öppnat café på Stöökagatan
5
(2019-05-30)
En dröm om frihet
5
(2019-05-30)
Fotboll: Omkastat i div 6-toppen
(2019-05-29)
Rasta Group AB köper Brändåsen
10
(2019-05-29)
Fotboll: Askersund slog Bosna
(2019-05-29)
Fotboll: Skyllbergs femte raka
(2019-05-28)
PRO: Sluta investera i fossilt
(2019-05-27)
Annons:
Tidning
Senast kommenterat
Annons:
Tidning
Populärt ur arkivet
Bloggat
Sydnärke
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.