Gå till innehåll
Kumla

Tuva pustar ut på hemmaplan efter händelsen där hon var på rymmen från förskolan. Foto: Privat.

Sa upp förskoleplats efter rymning

Publicerad: 13 December 2018 15:37

Snart tvååriga Tuva rymde från Borgens förskola. Hon hittades utanför Kavat, nära gamla E3, av personal från butiken. Tuvas mamma sa upp platsen omgående, delvis eftersom hon fick felaktig info om händelsen.

 Barnen vid Borgens Förskola, på avdelningen Draken, ska ha släppts ut på gården vid kl 9:30. En dryg kvart senare hittades Tuva, 22 månader gammal, utanför butiksentrén till Kavat.

"Ljög mig rätt upp i ansiktet"

Tuvas mamma Alexandra Werme Van Langenberg blev kontaktad vid kl 12.

- Det var förskolechefen som ringde och jag fick direkt uppfattningen att hon ville förminska situationen och kom med undanflykter. Hon sa även att "det var tur att våra pedagoger hittade henne", säger Alexandra.

Men så ska det inte ha gått till, det var personal från Kavat som hittade Tuva.

- Jag ringde till Kavat och de berättade att det var personal hos dem som sett Tuva utanför och därefter gått med henne tillbaka till förskolan, säger Alexandra.

Hon blev minst sagt upprörd över händelsen, dels att dottern kunde smita iväg utan att någon märkte det. Och dessutom att förskolechefen, enligt Alexandra, inte ska ha talat sanning. "Hon ljög mig rätt upp i ansiktet".

Sa upp platsen omgående

Var det just det som gjorde dig mest förbannad?

- Hade de erkänt att de brustit i uppmärksamhet hade jag blivit förbannad, men kanske nöjt mig med det. Men nu var det undanflykter och försök att slingra sig istället för att säga som det var, säger Alexandra Werme Van Langenberg, som direkt efter händelsen sa upp dotterns plats.

Tuva med mamma Alexandra. Foto: Privat

- Jag åkte och hämtade Tuva och sa upp platsen på en gång.

Har du känt oro tidigare med?

- Ja, jag har mailat kommunen om byte av förskola, det var väl nån mammainstinkt som inte kändes bra. Sen blev det bättre, men så kom det här och då försvann allt förtroende, den skadan går inte att reparera. 

Ska ha följt rutin om grind

Hur gör ni om det inte går att få någon annan plats inom kort då?

- Vi jobbar båda två så det blir svårt. Jag har pratat med ansvarig på kommunen som sa att det var fullt, men kanske går att hitta en plats ändå. Jag var stenhård och sa att de måste lösa det, avslutar Alexandra Werme Van Langenberg.

Borgen ska nu ha bytt till en säkrare grind.

Förskolechefen vid Borgen medger att det varit en incident men hänvisar till verksamhetschefen över förskolan i Kumla kommun Cathrine Hansson Sonnerstedt för uttalande. 

- Det jag fått till mig av förskolechefen är att ett barn försvann ut genom en grind som ska ha varit stängd när de gick ut på gården, de har alltid som rutin att de kollar det innan. Sen ska de ha upptäckt att ett barn varit borta och grinden öppen, därefter påträffades barnet vid Kavat.

Men barnet själv har ju inte kunnat öppna grinden?

- Nej, det går inte. Det måste varit nån vuxen som passerat och gjort det.

Kan ha fått fel info

Efter händelsen ska man ha samlat ihop info för att skriva en "Incident-rapport" som innehar frågor som "Vad var det som hände?". "Varför hände det?", innan vårdnadshavare kontaktades. Detta för att kunna gå ut med rätt info.

Men det verkar ju ändå inte ha blivit rätt eftersom fel version gavs om vem som hittade barnet?

 - Det vågar jag inte svara på riktigt. Det kan ha varit så att de möttes halvvägs på vägen tillbaka till förskolan och att då fel info nådde förskolechefen.

För att ta sig ut till Kavat från avdelningen Draken krävs det att inte bara att ta sig genom en grind utan två. En av grindarna är från förskolans område, och därefter måste ytterligare en öppnas som är på skolområdet. 

Kavat "Var vi som hittade Tuva"

- Det är jättetråkigt att föräldern sagt upp platsen på förskolan. Det jobbar väldigt duktiga pedagoger där, men självklart förstår jag förälderns oro.

- Vi vill bygga upp ett förtroende till alla, men i det här fallet har det inte lyckats, avslutar Cathrine Hansson Sonnerstedt.

Sättet man kommer att gå vidare från händelsen är genom att se över rutiner och säkerhetsställa att dessa fungerar. När Kavat kontaktas uppger de att det var de som hittade barnet utanför sin butik.

- Det var vid kl 09:45, hon stod utanför vår entré och vi förstod ju att hon förmodligen kom från en av förskolorna i närheten. Så personal från oss gick tillbaka med henne dit, säger Moa Carlestål, butikschef på Kavat. 

Annons

kumla