20 Februari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Albin redo att styra på och utanför planen

Albin Ek har under flera år varit en av IFK:s främste spelare. Nu får han även chansen som tränare. Foto: Anders BjörkAlbin Ek har under flera år varit en av IFK:s främste spelare. Nu får han även chansen som tränare. Foto: Anders Björk

FOTBOLL: Albin Ek kommer att styra både på och vid sidan av planen kommande säsong. IFK Kumlas spelfördelare med den känsliga vänsterfoten har även blivit utsedd till assisterande tränare.

Albin Ek fyller 26 år i maj. Han går mot sin åttonde raka säsong i IFK Kumlas herrlag och med det är han den spelare som för tillfället spelat längst tid i laget. Moderklubben är Yxhults IK innan han som 13-åring lämnade för IFK Kumla.

Skruvar in hörnor direkt i mål!

Han spelade då ett år i IFK innan han gick vidare till ÖSK, där var han till 18 års ålder innan han återvände till IFK där han alltså spelat sen dess. 

- Stefan Ärnsved som då var tränare i IFK ringde och var på mig väldigt mycket om att komma hit. Och då ÖSK i den vevan gjorde om och kraftigt bantade sitt U-21 lag kände jag att det var bättre gå till Kumla, minns Albin.

Albin Ek är redo för en ny säsong.

Albins främsta egenskap är helt klart hans känsliga vänsterfot. Nu har såklart inte undertecknad koll på alla spelare i division 3, men frågan är om det finns nån med en bättre vänsterfot? Tveksamt.

Ett bevis vilken känsla Ek har i den har visat sig när han skruvade in tre hörnor direkt i mål på kort tid! Bara att få bollen att gå i ett tomt mål från hörnflaggan skulle inte många lyckas med. Tänk sen att dessutom göra det med en målvakt och försvarare i vägen. Det kräver sin karl!

- Nä, det är inte så lätt. Men då hade vi som taktik att packa in mycket folk på första stolpen och så skulle jag skruva in den dit. Då gick några in i krysset istället. Det var tre under samma säsong och två matcher i rad.

"Alltid kul hänga med de yngre"

Även Albins pappa Anders Ek spelade under flera år i IFK Kumla. Men de är inte riktigt samma speltyper enligt Albin.

- Jag har hört att vi inte är så lika. Han var nog lite mer sparka och spring, en krigare på mitten. Jag försöker alla fall få till lite finlir, säger Albin.

Bortamatch mot Adolfsberg IK på deras hemmaarena Lugnet för några år sedan. 

25 är ju ingen ålder direkt, men Albin är ändå en av de äldre i laget. Många är klart yngre än honom. Hur känns det egentligen?

- Det är en stor omställning att börja med seniorfotboll, men de yngre vill framåt och utvecklas och det är alltid bra att ha såna spelare i laget.

- Och på sidan av är det inga problem alls, det är alltid kul att hänga med de yngre och det har alltid varit så under min tid i IFK att alla kan umgås med varann oavsett ålder och skoja och skratta.

Vill bli tränare efter spelarkarrirär

Albin tycker att det sett bra ut på försäsongen för laget och tror att IFK kan vara med och slåss strax bakom de främsta topplagen. Som klar seriefavorit håller han FBK Karlstad. 

Och inte nog med att Albin Ek kommer att styra på planen i år. Han får även en stor roll vid sidan av då han kommer att vara assisterande tränare ihop med huvudtränaren Tomas Bengtsson. 

- Det ska bli riktigt kul! Jag hade ett bra snack med Thomas om rollen och det ska bli kul att få diskutera mer fotboll med honom och uttrycka mina tankar och idéer om hur jag tycker att vi ska spela fotboll, säger Ek till IFK:s hemsida.

Faktum är att han är sugen på att bli tränare framöver.

- Ja, det har vuxit fram de senaste åren. Jag har alltid varit intresserad av det taktiska, spelidéer och hur man ska bygga ett lag, och i en tränarroll får jag uttrycka det och det passar mig bra, avslutar Albin Ek.

Seriepremiären är kl 15 i Idrottsparken på lördag mot IFK Sunne.

Tre snabba frågor!

Beskriv dig med tre ord? - Glad, positiv och snäll.

Din främsta styrka och svaghet på planen? - Styrkan sitter i vänsterfoten, svagheten i högern. 

Vilket lag skulle vara skönast att slå i serien i år? - Det måste bli Yxhult ändå, även om jag tror att de matcherna betyder mer för dem än oss eftersom det oftare är skönare för lillebror att lyckas slå storebror än tvärtom.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-04-11 11:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.