31 Mars 2020
Tipsa: 073-094 57 58
Ännu står det kvar, spannmålslagret byggt 1918, en spännande byggnad stadd i förfall. Foto: Lars Litzén

Lagerhuset kunde blivit bostäder

Förmodligen är det alldeles för sent för att ta tillvara det unika lagerhuset mellan Esplanaden och spåren. Men det är ritat av den berömde arkitkten Gunnar Asplund och skulle kunna bli bostäder. Det har man visat i Eslöv.

Lagerhuset i Hallsberg ingick som en av nio byggnader i statligt program för beredskapslagring av spannmål efter första världskriget 1918.  De nio husen uppfördes efter i stort sett samma ritningar och tre står fortfarande kvar.

Huset i Vara  används fortfarande för spannmål. I Eslöv har det byggts om till bostäder medan det i Hallsberg inte mår så bra med fukt- och sättningsskador, moget för rivning om inget under inträffar. Vilket vore tacksamt med tanke på de arkitektoniska kvaliteter huset har. 

Mörkt sinnelag

Idag ruvar det med mörkt sinnelag över omgivningen, putsen har flagnat, somt är sönderslaget. Flera ägare har passerat revy under de senaste 30 åren och nu känns det helt övergivet. Samtidigt som det fortfarande imponerar. Arkitkten Gunnar Asplund lyckades med stilrena fasader och djärva taksprång förvandla ett spannmålslager till något spännande. Tänk vilken attraktion för Hallsberg om det kunde bevaras! (LLz)

Kulturskribenten Bo Helgesson berättar om huset och dess historia HÄR.

Här några fler bilder att gråta till från 6 mars 2013.

...och så blev det i Eslöv!
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2013-03-08 0:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.