Gå till innehåll
Hallsberg / Kultur

Pjäsens premiär är på fredag och spelas utomhus vid Hallsbergs Hembygdsgård. Här ses delar av ensemblen under en repetition. Foto: Örjan Larsson.

Premiär för
nytt sommarspel

Publicerad: 12 July 2017 22:26

Teater Hallsberg laddar för premiär. På fredag 14 juli kl. 19.00 spelas den första föreställningen av sommarspelet ”En pudel i verkstan” på Hallsbergs hembygdsgård.

Pjäsen beskrivs som ett farsartat lustspel och utspelar sig på en mekanisk verkstad. Handlingen kretsar kring en självgod chef med ekonomiska bekymmer vilka han försöker gömma för omgivningen.

Med i pjäsen, bland andra karaktärer, finns också en skum entreprenör, en förförisk spanjorska och en kronofogde med en fäbless för mandelkubbar ... Som upplagt för tokigheter, med andra ord!

Inne i slutskedet

Rod Cansby, som tidigare haft fingret med i många andra lokala skådespel i Sydnärke, är både producent och regissör till föreställningen.

När Sydnärkenytt får sig en pratstund med honom är han i full färd med att färdigställa de sista bitarna av scenografin.

– Vi började att leta manus i november förra året men hittade inget som vi var riktigt nöjda med. Eftersom vi tyckte mycket om det sommarspel Håkan Klamas skrev till oss mailade vi honom och frågade om han inte hade något på lut, berättar Rod.

Det visade sig att det hade Håkan visst och Teater Hallsberg fick två manus till godo. Ett av dem var just ”En pudel i verkstan”, en historia som föll föreningen på läppen.

Producent och regissör Rod Cansby.
Stort engagemang

Totalt 11 stycken engagerade, åtta skådespelare och tre tekniker, har sedan februari månad legat i för att få projektet redo till fredagens premiär. 

Och man kan inte påstå att de legat på latsidan, tvärtom, här har Teater Hallsberg slitit i sitt anletes svett för att presentera ett hejdundrande lustspel.

– Skådespelarna har lagt ner drygt 400 timmar i repetitionstid sedan februari och vi andra mer än så. Vi har till och med en tjej i ensemblen som träffade en kille och flyttade till Motala men hon kom till repetitionerna varje vecka. Hon har en husvagn stående här som hon sover över i när hon inte jobbar, det kallar jag engagemang!

Ett riktigt hästjobb

De medverkande i pjäsen har sin huvudsakliga syssla utanför teaterarbetet och har engagerat sig i lustspelet på sin lediga tid. 

Rod är själv anställd på Studiefrämjandet där Teater Hallsberg ingår i hans dagliga arbete. Han betonar att det är ett riktigt hästjobb från allas sida som är grunden i föreställningen.

– Det är jätteroligt men otroligt slitsamt. Ibland undrar man hur det står till där uppe i huvudet, det är inte riktigt sunt, säger han och skrattar. 

Skådespelarna snicksnackar sinsemellan.
Inkluderar alla

Lite speciellt med just Teater Hallsberg är att man satsar på att ha en inkluderande ensemble. Det vill säga, medverkar på scenen gör både ”normalstörda” och personer med olika diagnoser och/eller andra funktionsvariationer. 

I år är ensemblen nästan helt ny - endast två från förra årets sommarspel finns med på scenen. Max Jansson och Mia Lilja, som tidigare varit mycket involverade i Teater Hallsberg, har denna gång gått vidare till andra äventyr. 

– Vi saknar dom förstås men nu får publiken träffa helt nya talanger, vissa av dem har aldrig spelat teater tidigare, avslöjar Rod.

Premiärnerver finns där förstås, kanske särskilt för nykomlingarna, men Rod menar att ensemblen ändå är taggade på att släppa loss.

Hjälpta av sponsorer

Pjäsen produceras av Rod och har fått ekonomiskt stöd av bland annat Studiefrämjandet och överskottet från förra årets sommarspel. 

Till stor hjälp har också föreställningen huvudsponsorer varit, XL Björka och Fredrikssons Måleri. De senare har bistått med gratis material till scenbygget och för det är Rod tacksam.

– De har hjälpt oss otroligt mycket!

Fler föreställningar

På fredag kl. 19.00 smäller det alltså på Hallsbergs Hembygdsgård och då får publiken för första gången chans att se ”En pudel i verkstan.” Därefter följer ytterligare 11 föreställningar under juli månad och den som vill skaffa sig koll på samtliga datum kan surfa in på Teater Hallsbergs hemsida.

Biljettförsäljningen är igång sedan en tid tillbaka och Rod är optimistisk.

– Det är många som har ringt, mailat och hört av sig via Facebook så jag är inte orolig, avslutar han.

Annons

hallsberg