07 April 2020
Tipsa: 073-094 57 58

SM-uttagning på Alléskolan

Plattsättareleverna Villemo Möller och Emma Bratt sätter kakel för glatta livet för att komma till Yrkes-SMPlattsättareleverna Villemo Möller och Emma Bratt sätter kakel för glatta livet för att komma till Yrkes-SM

Det blev en uttagning till Yrkes-SM på Aslléskolan i dag, trots corona, men det fick bli en mindre variant, med byggeleverna från Alléskolan på plats och de andra via videolänk från 12 andra ytkesskolor.

– Ja, här är de andra skolorna med. De kan också följa hur det går här, säger Otto Ring på Alléskolans byggprogram och visar en videoprojektion i ett hörn av bygghallen, där det trots uteblivna besök råder full aktivitet. Utöver Alléskolan var det 12 skolor till runt om i Mellansverige som hade uttagning i dag.

– I dag har vi uttagning för plattsättare och snickare. Vår plåtslagare har redan kvalificerat sig, och en murare från Alléskolan, berättar Otto Ring.

Det är elever som går tredje ring på byggprogrammet som tävlar.

Hannes "HP" Pettersson var redan kvalificerad, men murade ändå, för att träna inför SM.

Hantverkseleverna får en ritning, som är samma över hela landet. Sedan har de fem timmar på sig.

För plattsättarna Villemo Möller och Emma Bratt handlar det om att kakla en vägg med en rombformat dekoration i mitten. När Sydnärkenytt är på plats börjar de redan vara färdiga med sina väggar.

– Det ser mycket bra ut, säger Otto.

Arbetet bedöms

För snickarna handlar det om att enligt riktning bygga en stomme till en lekstuga. Alla mått och liknande måste stämma.

– De som kvalificerar sig här går vidare till Yrkes SM i Helsingborg som ska hållas i april. Tyvärr är det väl ytterst tveksamt om arrangemanget nu kan hållas på grund av smittan. Men vi hoppas, fortsätter Otto Ring.

Hannes Pettersson, som utbildar sig till murare, är också med vid uttagningen, där han murar en mycket vacker vägg med tegel i två olika färger. Inte en sten ligger fel, inte en klick murbruk har spillts.

– Det är proffsklass. Hannes är redan klar för SM. Men han ville ändå känna på pressen vid en sådan här uttagning och mura en vägg på tid, för att träna lite inför SM. Hannes kommer i likhet med de flesta eleverna på byggprogrammet.

Efter att tiden har gått ut ska arbetet bedömas noga och mätas så allt följer ritningen. Sedan rapporteras resultaten in till en central tävlingsledning.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-12 15:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.