06 April 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Många skratt i sommarfars

Här är hela gänget som ligger bakomHär är hela gänget som ligger bakom "En riktig soppa." Foto: Sandra Wallin

Fredag 12 juli kl. 18 är det premiär för Teater Hallsbergs nya sommarfars, ”En riktig soppa”, skriven av Micke Andersson. Ytterligare 11 föreställningar fulla av skratt finns att avnjuta fram till och med lördagen den 27 juli.

När Sydnärkenytt kommer på besök i Hallsbergs hembygdsgård är repetitionerna inne på sin sista intensiva vecka. Om bara några dagar stundar premiären. Som vanligt håller man till på utomhusscenen vid hembygdsgårdens grönområde. 

– Jag tycker det känns väldigt bra faktiskt! Alla detaljer börjar falla på plats, säger Rod Cansby, producent och regissör till farsen.

Gör det för kärleken

Till sin hjälp har han sex skådespelare på scenen, regiassistenten och sufflören Sven-Anders Svensson och ljudteknikern Erik Broberg.

– Jag brukar alltid trycka extra på det här att vi är ett gäng engagerade amatörer. Vi gör det här för att vi älskar det! Vi alla har ju andra yrken som vi försörjer oss på, det här är helt ideellt, förklarar Rod.

Teater Hallsberg firar i år sin femte födelsedag och har under lika många år spelat sina farser och lustspel på Hallsbergs hembygdsgård.

Medverkar i årets föreställning för Jonatan Niklasson, Max Jansson, Linnéa Martinson, Cilla Bjurström, Sidney Schagerström Roman Louise Österlund. Flera av skådespelarna har tidigare varit engagerade i Teater Hallsberg; ett tecken på att man trivs med det man gör!

Letade manus

Arbetet med att hitta en ny sommarfars efter förra års började redan under hösten 2018. Tillsammans i föreningen läste man olika manus och diskuterade vilket som skulle passa bra att sätta upp.

– Från början var vi sugna på ett annat manus, skrivet på nittiotalet, men det skulle krävas en hel del moderniseringar så då föll valet på Micke Anderssons ”En riktig soppa”, berättar Rod.

Vad är det som händer här? Den som går på farsen får veta!

Fars med många intriger

Manusförfattaren Micke Andersson är bosatt i Finspång och författade farsen under 2009. Den har tidigare spelats av bland andra Högsjö Kultur. och Teatergrupp år 2011.

Handlingen kretsar kring miljöforskaren Tobbe som tampas med både den odräglige grannen Björn och sin adliga mor. När Tobbe ska till att dejta via nätet blir allt plötsligt tilltrasslat för samtliga inblandade.

Fick blodad tand

I huvudrollen som Tobbe ser vi Jonatan Niklasson som scendebuterade under förra årets "Fullt Frisk, då i en biroll.

– Ja, man kan säga att jag fick blodad tand och ville göra mer, skrattar Jonatan och får medhåll av Rod.

Rod Cansby under förra årets föreställning.

– Jag ville utmana honom lite, ge Jonatan chansen att utvecklas i en större roll, inflikar regissören.

Det är mycket jobb och scentid för Jonatan som huvudrollsinnehavare, han är med i så gott som varje scen, men det verkar inte bekymra honom så mycket.

– Jag tänker att det här ger så mycket mer. Det handlar inte bara om att utvecklas som skådespelare utan det påverkar även mig privat på ett bra sätt och det tycker jag är kul, säger Jonatan.

Repeterar så svetten stänker

På fredag 12 juli är det alltså dags för premiären. Fram till dess repar man varje dag, för att verkligen se till så att allt sitter.

– Det svåra med fars är ju att det måste gå fort hela tiden! Tajmingen är jätteviktig, så det jobbar vi mycket på nu, att allt ska klaffa, menar Rod.

Många föreställningar

”En riktig soppa” spelas på Hallsbergs hembygdsgård under 12 föreställningar i juli. På Nortic kan man se alla datum och köpa biljetter till föreställningen. Kaffe, te och saft med fika kommer att säljas i pausen.

Vid eventuellt regn tillåts inte paraplyer då dessa skymmer sikten för publiken. På plats kommer man att ha enklare regnponchos till salu men krafterna bakom uppsättningen hälsar att det är bäst om man tar med egna regnkläder. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-08 18:05
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.