Gå till innehåll
Hallsberg / Sport

Ett gäng från Tisaren åkte till Sydafrika för att orientera sig bland djuren - och springa tävlingar. Foto: Privat

Orienterare
for på safari

Publicerad: 15 January 2018 11:53

ORIENTERING: Ett gäng från Tisaren drog till Sydafrika för julsemester som blev ett träningsläger på hög nivå. En femdagarstävling ingick i semestern.

Även i Sydafrika finns ett orienteringsförbund som tillsammans med Polokwane Orienteering Club arrangerade en femdagarstävling kring nyår i den nordliga Limpopoprovinsen.

Det tyckte Lovisa Persson, Lilian Forsgren, Ellinor och Josefin Tjernlund och Johan Aronsson lät som en passande semester kombinerad med lite träning. Sent på julafton (efter juljoggen) klev de ombord på planet från Arlanda.

Men det dröjde inte länge innan träningsplaner skulle styras ihop och semestern mer och mer kändes som ett träningsläger, berättar Josefin Tjernlund i en rapport för Tisarens hemsida.

Opålitliga kompasser - och magar

Välkomnandet vid staden Haenertsburg var storslaget och på vårt första boende bjöds vi på storslagna vyer och kött i mängder. En efter en blev vi magsjuka. Vi blev färre och färre under middagarna och fick istället mata varandra med yoghurt och resorb.

Första etappen 29 december gick på en platt, varm savann bland massa punkthöjder och giraffer. Här kom Josefin tvåa på medeldistansen Här chockades vi av att våra vanliga kompasser var opålitliga och att svetten rann överallt.

Från Hallsbergs skogar till Sydafrikas savanner.

Vidare till etapp två åkte vi upp på 2 000 meter över havet  för att springa en kuperad långdistans. Samtliga av oss tog det som ett lugnt skogspass och kunde njuta av utsikten. Här kunde man också bli jagad av gröna ormar vilket Ellinor och Lilian blev.

Världsrankingtävling

Däremot på tredje etappen, nyårsaftonen, var det dags för WRE-tävling (världsrankingtävling) på samma område, där alla satsade på att springa hårt och bra.

Lilian kom fyra, Josefin sexa, Lovisa nia och Ellinor 14:e. Vann gjorde den tidigare världsmästaren från Schweiz, Sabine Hauswirth. Johan Aronsson var nia och segrade gjorde Johan Runesson, som under juniortiden tävlade för OK Tisaren.

Efter etapp tre gjorde vi oss klara för att inleda nyårsfirandet med en båttur i en liten damm vid vårt boende. Solskenet under båtturen övergick i ösregn, blixtoväder och hagel och vi blev dyngsura.

Årets första

Etapp fyra blev sedan det nya årets första tävling. En medeldistans bland tallplantage och bäckfåror. Kanske att Ellinor och Josefin levererade bäst av Tisarna och fick en smakstart på året som kommer.

Den femte och avslutande etappen var en lång sprint på ett universitetsområde som visade sig vara tekniskt utmanande. Josefin slutade trea totalt och Lilian sexa. Vann gjorde åter Sabine Hauswirth. En fin vecka och kul att få hålla en karta i handen igen

Big five i Krugerparken

Direkt efter prisutdelning tog vi sikte mot Krugerparken. Tidiga morgnar var bäst chans att se lejon. Efter tre dagar med krypkörning hade vi prickat av elefant, lejon, vattenbuffel, leopard och noshörning. Samt massa andra fina djur.

Efter parken gick vi in i tredje perioden och begav oss upp på lite högre höjder igen för att få optimal lägerkänsla uppe bland molnen och den syrefattiga luften och det kändes speciellt att se så många svenska idrottare på ett och samma ställe. Men med tanke på de långa flacka vägarna är det förståeligt, de är sköna att springa på.

Där tog resan slut. Mycket olika grejer hann vi med och kul har vi haft.

Annons

hallsberg