26 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Utomjordiskt festspel
av rutinerade Oddjob

- En kul dag på jobbet, tyckte "Ruskträsk" i Oddjob om lördagkvällens jubileumskonsert på Stinsen och sa att han var så glad att han skulle spela en blues.

Hallsbergs jazz- och bluesklubb firade sitt 25-årsjubileum på lördagkvällen med en av Sveriges starkaste jazzakter: Oddjob, som blåste liv nytt liv i gamla fäbodlåtar med utomjordiska ljudbilder.

Att Hallsberg kunnat hålla liv i en jazz- och bluesklubb i ett kvarts sekel är en kulturgärning av betydande mått. Musikentusiaster har sett till att Sydnärke kunnat erbjuda en lång rad högklassiga konserter med välkända namn från jazz- och bluesvärlden.

- Klubben har satt Hallsberg på kartan, som kommunens representant Sara Rothstrand sa i ett av flera tal som hyllade jubilaren.

Jazzklubbar i länet intygade sin aktning - från Karlskoga var man imponerad över den djärva programsättningen -  och från Lerum till Stinsen kom Qlaez Wennberg med en vitsig hyllningsdikt. Även från Stockholm hade organiserade jazzvänner anlänt till festmiddagen som föregick konserten där oxfilet och murkelsås får sägas vara klubbens idoga kulturarbetare väl unt.

Fältinspelningar på fäbodar

För undertecknad finns flera minnen från fina konserter, det starkaste när trumpetaren Art Farmer framträdde i Folkets hus. Att man skulle få höra denne världsartist i Hallsberg av alla ställen kändes både förvånande och stort.

Kvällens band, rutinerade Oddjob, levererade också en höjdpunkt inför ett 70-tal åhörare där stommen i konserten var låtar från det senaste Grammisprisade albumet Folk. Gruppen, som spelat ihop sedan succédebuten 2002, har i samarbete med Svenskt visarkiv fått tillgång till de fältinspelningar som gjordes på fäbodar för 60-70 år sedan.

Vi hör ljudet av koskällor blandas med kvinnors lockrop och kulning efter fäbodvallens kritter. En ljudbild från en helt annan tid, närmast uråldrig, som Oddjob kopplar upp sig på. Med Goran Kajfes trumpet i en ekokammare och med pulserande elektroniska ljudvågor från den specialorgel av märket Crumar som Daniel Karlsson sitter krökt över.

Det är spännande som norrsken, känns utomjordiskt med samtidiga ljudlager från nutid och dåtid.

Oddjob levererar 25-årspresenten.
Träffade föregångaren Wallin

Kajfes och hans blåsarkamrat Per "Ruskträsk" Johansson (altsax och basklarinett) presenterar oftast melodierna unisont, de klagande intervallen från folkmusikens nordligare källor.

- Vi var väl inte så intresserade i början, berättar Goran Kajfes för Sydnärkenytt i rökpausen. Men när vi lyssnat hos Svenskt visarkiv insåg vi vilken skatt det är. Det är musik som påminner om folkmusik från många andra håll, det kunde varit i Afrika.

Han hann träffa föregångaren Bengt-Arne Wallin, jazztrumpetaren och kompositören som gick bort i somras och som var den som först använde samma gamla inspelningar från Dalarna.

- Vi trodde vi skulle göra det på vårt eget sätt men det visade sig bli ungefär samma upplägg som Bengt Arne gjorde, berättar Goran Kajfes.

Även om Wallin smälte in folkmusiken i storbandsarrangemang medan Oddjob tar elektroniken till hjälp.  Uppträda på folkmusikfestivaler tror Kajfes dock ännu inte riktigt på.

Goran Kajfes, trumpetare som gärna förstärker med ekoeffekter.
Andra halvan bara bättre

Med cirka 60 spelningar om året klarar Oddjob att gå runt och har en EP på gång med musik av Weather Report, berättar denne unike trumpetare innan det är dags att kliva på scenen igen.

Andra konserthalvan är nog snäppet bättre än den första.  Vi ska förstås lyfta fram kompet med Peter Forss på bas och yngre långtidsvikarien Lars Skoglund (Örebrobördig) på trummor. De spelar alldeles utmärkt. Sistnämnde gör en fin soloinsats i extranumret.

Före dess inser vi att "Ruskträsk" (född vid Vindelns strand i Lappland) är en riktig blueslirare på saxen och att han kan få basklarinetten att klinga jäkligt snyggt även på den djupaste tonen. 

Solo på konstiga orgeln

Vi hör Big Hit, ett Oddjob-original där orkestern får snurr på ett intensivt groove där Daniel Karlsson, som tidigare hållt sig i bakgrunden, kommer loss i ett fingerfärdigt solo på den konstiga orgeln som han verkar älska. Tonerna spräcks och gnager i örat - det är som att käka grapefrukt, bittert, syrligt och friskt på samma gång.

Ibland tror man att detta gäng, som hunnit bli medelålders, håller på att villa bort sig när Goran tar trumpeten  på vindlande färder. Han spelar ju som ingen annan, flyter iväg, hittar rätt med "fel" toner.

Och plötsligt kommer bandet tillbaka i perfekt timing och knyter ihop säcken.

Snygg present för en 25-årsjubilerande kämpande jazzklubb.

Laddar spelare...
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2016-10-22 23:43
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.