22 Juni 2018
Tipsa: 073-094 57 58

Man anar ögon i mörkret
som följer planet däruppe

Flygplanet dånar fram på elva tusen meters höjd i natten över Afrika en hastighet av 80 mil i timman. Ombord finns några hundra passagerare. Med erforderliga pass och visum. Flinka händer serverar en sen men utsökt måltid krönt med kaffe och konjak av bästa märke.

Då i behaglig sämnighet, en titt på kartan på displayen på ryggstödet framför. Snett ner till vänster Darfur i Sudan med sina lidande människor i de stora flyktinglägren.

Så anar man ögon där nere som i natten ser flygplanet däruppe blinka i mörkret för en kort stund. En tillfällig betlehemsstjärna i riktningen mot målet. Unga män och kvinnor på en långsam vandring mot Medelhavets kust och bortom det Europa.

Passagerarna i planet vet på minuter när, när de ska välkomnas av artiga passpoliser och leende flygplatsvärdinnor. De där nere kan bara kalkylera i veckor och månader om och när de kan vara framme.

Den som i flygplansfåtöljen tänker i de här banorna förmår bara skicka en bön till den Herre (vad de nu benämner honom) som kommer att mötas av en tidig morgonbön från dem därnere:

- Lyssna och skydda dem under den dag som kommer.

Jo, en sak till.  Medelhavskulturen, berättad i bibeln eller av Homeros, lär hur man möter främlingen med omsorg och med värdighet. Om du, i din stad eller by, möter någon som överlevt sin riskfyllda vandring och det farliga vattnet måste du uppbåda all empati och omsorg för ett värdigt mottagande.

2017-08-27 19:31
Karl Gunnar Svedlund
Stötta och välkomna nysvenskarma och du får vänner för livet. /Gunnar Svedlund
2017-09-28 21:27
Karl Gunnar Svedlund
Stötta och välkomna nysvenskarma och du får vänner för livet. /Gunnar Svedlund
2017-09-28 21:27
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.