19 Juni 2018
Tipsa: 073-094 57 58

- Om alla tar studenten, vilka ska
då jobba? sa provinsialläkar'n

 "För vi har tagit studenten!" Foto: Alléskolans hemsida

Nyss blommade skolgårdarna som vitsippshagar. Det var   blommor, skyltar, väntan och gemytlig trängsel. Förväntansfylld stolthet. Där satt en väntande gammelmorfar på en bänk i en rejält gulnad studentmössa på den vita skulten. Säkert hade den mössan varit med i yran på Valborg i Lund eller Uppsala på tidigt 50-tal.

Mycket långt bak i tiden var studentmössan fortfarande en laddad symbol i skärningspunkten mellan priviligierade och vanligt folk. Än lever minnet av ”latrinstudenterna” på Östermalm i Stockholm som hjälpte strejkbrytarna att rulla latrintunnor vid renhållningsstrejken 1905. (På den tiden bar studenter sin mössa även till vardags.)

Lite av symbolvärdet dök upp på 1970-talet på Alléskolan. Några år hade vi rätt många i protest barhuvade studenter, ofta SSU-are.


Jag minns min egen studentklass. Den var inte stor. Det hindrade dock inte en klasskamrats pappa, en läkare. att muttra: - Alla ska visst ta studenten nuförtiden. Man kan undra vilka som ska arbeta.

Vi var flera i min klass som var släktens första student.

När studentexamen avskaffades hörde jag kommentarer. - Jaha, då är det dags att släppa ut så kallade studenter. Mitt standardsvar var: - Jag har papper på att de stavar bättre än 1930-talets studentbeväringar.

Jag kollar studentbilder på nätet. Vi tar detta för givet. Parallellt läser jag texter i olika medier. I amerikanska tidningar möter jag reportage om betryckta familjer som inser att de inte har pengar till barnens utbildning. Jag läser från England om labourledaren Corbyn som vinner framgångar genom att attackera skolavgifter och ojämlik skola.

Det för över till veckan som gått. Trehundrasjuttiosex studenter i årets utsläpp från Alléskolan i Hallsberg. Siffran är imponerande. Ett aktningsvärt framtidskapital i kunskap. Ännu mer imponerande att de representerar 19 olika utbildningsprogram på gymnasieskolan och fem program på gymnasiesärskolan.

Det innebär att vi framöver kan möta dem som nu släpptes ut i alla livets skiften när vi efterfrågar tjänster eller hjälp: Om bilen behöver översyn,  om vi behöver banktjänster, om vi behöver vård, när barnen behöver lärare, när vi besöker bibliotek, och när vi undfägnas annan kultur. I ljuset av det kanske man kan hitta på ett litet ironiskt ordspråk: - Om alla tar studenten, vilka ska då jobba? sa provinsialläkar'n.

Bakom Alléskolans framgångar ligger många faktorer. Inte minst den sinnrikt kalibrerade logistiken.  Elever i ett område från Gullspång och Degerfors till Vingåker kan bo hemma och resa dagligen till Hallsberg

Men först ska de fira, ta sommarjobb, kanske möta världen som backpackers i ett friår. Många från yrkesprogram går in på sitt första jobb redan dan efter att de hängt av sig examenskläderna. Men jag har också minnen av elever – lite ensamma - som behövde handgriplig hjälp att hantera separationsångesten när deras lilla kamratgrupp upplöstes.

Vi kan bara önska lärare och elever en god sommar.

2017-06-15 21:45
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.