25 Juni 2018
Tipsa: 073-094 57 58

Till Skomakarveckans lov

Skomakarveckan, denna årets mest magiska period, är inte auktoriserad i almanacken av kyrkofäder eller världsliga myndigheter. Den infaller mellan hägg och syren på sina egna villkor. Fastlagd i folkminnet av anekdoten om skomakaren och hans skylt: - Stängt mellan hägg och syren.

Bondesamhället upplevde perioden då livet vaknade efter vintern. Hönsen började värpa, korna staplade ut på bete och började ge mer mjölk. Gårdens knotiga apel exploderade i blomsterskönhet. Yngre familjemedlemmar flyttade sina sovplatser till luftiga vindar från trånga stugkammare. Där rådde de sig själva. Då hände det att det från vindsfönstret viskades till en trånande vän var stegen stod.

Vi pensionärer kan gripa skomakarveckan i flykten när naturens skönhet bryter fram ackompanjerad av fåglars kvitter och musikaliska revirmarkeringar. I år kryddad av högsommarvärme på dagarna och underbar aftonsvalka när dagen viker.

För den som är upptagen med att dra in brödfödan är det annorlunda. Men urbana barnfamiljer har mutat in en vårhändelse: Kosläppet. Ett måhända udda men uppskattat försök att ge telningarna en viss kunskap om varifrån mjölken i paketen härstammar.

Skomakarveckan har fördelar som överglänser andra uppskattade sommarhändelser som midsommar och semestertider.. Samhället fungerar. Vård, myndigheter, hantverkare, allt finns intakt på plats.

Skomakarveckan är prestigelös. Ingen mathysteri. Inga speciella maträtter att visas upp på facebook,

Men passopp! Endera dan kommer nån reklamnisse att vädra kommersiella vinster: Nordic Big Mall firar Skomakarveckan i alla våra butiker. Välkommen till nyheter och fynd. Ta med familjen på en lång givande shoppinghelg..


 

2018-05-18 10:54
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.