24 Oktober 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Grez-sur-Loing på Waldemarsudde

Konstnärskolonin 
i ett annorlunda ljus 

Julia Beck självporträtt till Parissalongen 1880. Foto från utställningsaffisch.

Kontrasten var angenäm. Från ett gråkallt marsväder och snålblåst på Stockholms gator var vi plötsligen omgiva av somrig grönska och fransk charm. Vi var på Waldemarsudde och utställningen Grez-sur-Loing – Konst och relationer. En vacker och genomarbetad utställning med över 100 nummer.

Verken som visas är mångskiftande men domineras av landskapsbilder och porträtt. Utöver färdiga målningar finns där intressanta skisser och noteringar. Sommarbilder från detta friluftsmåleriets genombrott givna, men oväntat många är höstbilder. Ja, där finns till och med en vinterbild.

Med ohämmad lokalpatriotism sätter jag en fjäder i hatten för Föreningen Karin Bergöö Larssons Vänner som tidigare låtit oss se flera av dessa verk i Bergööska huset i utställningen 1994  Karin Larsson, Julia Beck, och andra konstnärinnor i Grez. Då tänker jag inte bara på Julia Becks raffinerade självporträtt (se ovan) och Karin Bergöös "Körsbärsblom" utan också på verk av Emma Löfstedt och Caroline Benedicks Bruce.

Karin Larsson, Körsbärsblom, 1884. Olja på pannå, 72 x 65 cm.  Foto: Per Eriksson/Trigger Photo AB.

Konstnärskolonier, angenäma platser vid grönska och vatten, där konstnärer och litteratörer möts har alltid tilltalat allmänhetens fantasi. Där fanns blandningen av skapande arbete och en fritid med friluftsliv, fester och rumlande kryddat med amorösa inslag. Så ock i konstnärkolonin i Grez- sur- Loing på  behagligt avstånd från Paris.

Julia Beck, Vid kanalen, Grez, 1883. Olja på duk, Foto: Stockholms Auktionsverk. Bild beskuren.

Den mytomspunna konstnärskolonin i Grez brukar skildras  med fokus på de svenska konstnärer som vistades där från 1880-talet och några tiotal år framöver. Carl Larsson framförde sitt romantiska frieri till fröken Karin Bergöö på bron över floden Loing. August Strindberg hade byn som bas när han skrev boken "Bland franska bönder".  Den aktuella utställningen tar ett nytt grepp och siktar mer in sig på kolonin som en inspirerande internationell mötesplats än som ett vattenhål för kända svenskar.

Så lyfts anglosaxarna fram i utställningsrummen. Vi möter kanadensaren  konstnären William Blair Bruce, som i Grez träffade och gifte sig med skulptören Caroline Benedicks. Ett annat par som fann varandra där är Emma Löwstädt-Chadwick och målaren amerikanen Francis Brooks Chadwick. Där fanns därutöver bl.a. Frank O´Meara och  Katherine Mac Causland.

Utställningen och dess katalog har en god förankring i den senaste forskningen  nämligen i Alexandra Herlitz: Grez-sur-Loing revisited. The International artist's colony in a different light. Doktorsavhandling i Göteborg 2011. Utställningen kompletteras av ett spännande bildspel och en rikt illustrerad katalog. Utställningen pågår till 18 augusti.

2019-03-20 22:40
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.