27 Maj 2018
Tipsa: 073-094 57 58

Ett sketbrev som minne
från dåtida mjölkbönder

Jag fick ett brev häromsistens från pensionsföretaget som hanterar min kommunala pension. Om jag försöker översätta kanslisvenskan ville de säga  "Tusan vet vad som hände, men pengarna räcker inte. Vi kommer att dra av en grabbnäve från din pension varje månad."

 Så en näst intill obegriplig harang om lagligheten i tilltaget, som jag tyder som Vasakungarnas  myndiga besked ”Rätter och packer Eder härefter."

Där gör min tankebana ett frejdigt hopp, typiskt för oss gamlingar med nära nog sekelgamla spår i skallen.  Jag spårar in på mjölkkor och mjölk.

Nämligen tiden då de nystartade andelsmejerierna i samverkan med Hushållningssällskapen lade manken till att höja  kreatursbesättningarnas och mjölkens kvalitet. Mjölkkonsulenter svärmade runt gårdarna för att identifiera tuberkulösa kor.  Det tog sin tid men bondgårdarna fick friska renrasiga besättningar.

Snökedjorna på när Hösterums mjölkbil kör sin runda med kannor varav en del hade ovälkomna brev under locket i retur. Foto: KulturArkiv Söderköping

Så var det renligheten. Sur mjölk, vill jag minnas, hälldes helt sonika ut av mejeristen. Mejerierna tog slumpvisa prov och silade bondgårdars mjölk  genom ett filter. Fanns det skräp, till exempel från ett dåligt tvättat juver, torkades filtret, lades i ett stort vitt kuvert tillsammans med upplysningen att detta kommer att leda till avdrag på mjölklikviden.

Kuvertet fästes vid mjölkflaskan i  retur mellan flaskhalsen och locket. Detta brev kallades i folkmun, i varje fall i Västergötland, ett sketbrev.

Så kom det värsta.  Flaskplockaren på mjölkbilsflaket langade av den tomma flaskan på mjölkpallen vid vägen. Där stod flaskan med brevet som en övertydlig signal.  Folk cyklade förbi och kunde komma hem och berätta: "I dag fick minsann Pär Olsson i Sunnagår´n  ena sketbrev".

Skämmigt, skulle dagens unga säga. Det sved värre än avdraget på likviden.

Där har min tankebana fullbordat sitt varv. Jag hade, utan egen förskyllan, fått ett avdrag meddelat i, vad jag vågar mig på att benämna ett sketbrev.  Inte skämmigt men surt som den uthällda mjölken.

2018-01-20 18:57
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.