24 Juni 2018
Tipsa: 073-094 57 58

Verktyg från tiden
före den eldrivna

Snickarkistan rymde tidernas verktyg.

Nån gång i min barndom - för en dryg mansålder sedan - kom min ingifte morbror åkande från en bondauktion med en rejält stor kista bakpå vagnen. Den var full med en snickares gamla verktyg.

- Jag fick den för en styver, var hans enda förklaring när moster såg lite spefullt på förvärvet.

Kanske använde han något av verktygen. Kistan hamnade i ett skjul. I tidernas fullbordan på mitt sommartorp. Kistan, alltför illa åtgången, skulle till tippen. Verktygen fick bli kvar.

”Lungsotaborr”. Borrsvängel från bysmeden.

Jag medger att jag rör mig med vaga begrepp. Men jag vill minns att en pjäs kallades lungsotaborr, en utvecklad variant av enklare navarborr. Uttrycket kom av att man tryckte bröstet mot den svängda överdelen när man borrade grova hål med ett borr – en navare som sattes nertill. Trycket med bröstet ansågs uppenbarligen leda till risk för lungsot.

Borret användes till att borra för dymlingar när man byggde i timmer. För mindre borrhål fanns i kistan en borrsvängel, förmodligen gjord av bysmeden.

Rubankar, vackert funktionella.

Så var det hyvlarna. Ett par rubankar, några, mindre hyvlar, ett antal listhyvlar. Listhyvlar avsedda för golvlister, dörrinramningar och annat med mönster ”till lyst”. Somliga skraltiga, andra skönheter.

Han som en gång gjort rubankarna hade lagt möda på det både på det funktionella och på det vackra. Se bara på handtagens utformning. På den ena en formgivning för snickarens fingrar, på den andra en delikat avslutning av handtaget

Filklove, skruvtving och strykmått

Vissa verktyg gick rakt in i min praktik. Skjutmåttet var helt okej liksom n skruvtvingen med sin precisa gängning. Kanske jag rent av får användning av filkloven för att fila och skränka vedsågen. Verktygens ålder är okänd. Antagligen har de tillhört en gårdssnickare eller bysnickare nån gång i början av 1900-talet.

Troligen har de rätt som påstår att vikingarna i princip bara behövde yxa och naverborr – för hålen för pluggarna som höll ihop borden – för att bygga skepp för atlantfärder. Ett snäpp bara lite längre fram i tiden:  Katedralbyggena på medeltiden skapade inte bara i sten och glas. Snickarna bidrog till underbara ting till Guds ära.

Jag bläddrar i en bok, låt vara populärvetenskaplig, om tiden och ser deras verktyg: Borrar – naverborrar och borrsvänglar – sågar, hyvlar, vinkelhakar. Alla nästan identiskt lika min uppsättning. Historiens vingslag. Jo, jag förnimmer dem då jag betraktar mina kulturföremål från tiden före eldrivna varianter i byggvaruhusens kataloger.

2017-05-10 23:13
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.