22 Oktober 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Skatt enda sättet finansiera SVT

Radiotjänst och SVT har ju hoppat i helt galen tunna med sitt beslut att försöka klämma ut licenspengar av dem som har mobiler, datorer eller läsplattor.  Radiotjänst slåss förstås för jobben för personalen som sköter licenshanteringen men det är lika utsiktslöst som det var för eldarna på ångloken när elektricteten tog över. Man skyller nu på att lagen säger att alla apparater som man kan se TV på ska betala och lagen måste man följa.

Hallå, säger jag. Det var ju först när SVT började streama sina sändningar som man kunde se dom på mobiler och datorer.  Dom skapade alltså själva situationen och har sedan fräckheten att kräva att någon som köpt en mobil, läsplatta eller dator långt före dessa specialsändningar ens var påtänkta nu ska betala över 2 000 kronor om året.

Den tekniska utvecklingen har sprungit förbi det nuvarande licenssystemet. Det måste ersättas med en skatt eller en public serviceavgift via skattsedeln, lika för alla, som  begravningsavgiften redan fungerar.  Förslaget fanns med i den senaste Public serviceutredningen men lyftes av för mig okänd anledning bort från den fortsatta hanteringen.

Alla som vägrar betala "apparatlicens" till Radiotjänst för sin mobil, dator eller läsplatta gör helt rätt.  Sådana utpressningsfasoner måste stoppas. Nästa steg blir väl att man måste betala licens för en GPS-mottagare och snart kan man se TV i klockradion och vips ska Radiotjänst ha slantar enligt sin förvridna logik. 

Noterar att i senaste numret av SVT:s interntidning Vi på TV nämns inte licensjakten på mobilanvändare med ett enda ord. Det är väl för pinsamt. Om Eva Hamilton, som Radiotjänsts ordförande,  sedan vill fortsätta att driva frågan så är hon förstås välkommen att göra det i domstol.  Det blir säkert populärt.

2013-03-05 23:07
Josephine
Jag, och ca 9 miljoner svenskar gissar jag på, håller med. Slopa avgiften och kör genom den vanliga beskattningen som allt annat. Det mest logiska.
2013-04-08 21:25
Tarmo Sundström
Jag vägrar dator, mobil och läsplatteskatt!!!
2013-07-16 18:49
Josephine
Jag, och ca 9 miljoner svenskar gissar jag på, håller med. Slopa avgiften och kör genom den vanliga beskattningen som allt annat. Det mest logiska.
2013-04-08 21:25
Tarmo Sundström
Jag vägrar dator, mobil och läsplatteskatt!!!
2013-07-16 18:49
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.