17 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Örnebjär ställde
sig själv i vägen

Nu har jag lyssnat igenom hela den långa debatten i tisdagens fullmäktige om folkpartiets förslag att Kumla skulle bli en så kallad författarfristad. Min första slutsats är att Christina Örnebjär, som var den som lade förslaget och vältaligt  - samt med flera skopor arrogans - förklarade och försvarade det, är en urusel politiker.

Hennes motion röstades ned med de förkrossande siffrorna 35-5 och fyra som avstod.

Oppositionsrådet Örnebjär, en färsking i kommunalpolitiken, ställde sig själv i vägen för den goda och nobla saken att Kumla skulle erbjuda förföljda författare en särskild fristad, vilket skett på andra håll i landet, främst i större städer.

Hennes ambition att få med sig andra folkvalda genom att brännmärka dem som personer med rutten moral om de inte röstade som hon ville visade sig precis så framgångsrik som röstsiffrorna visar.

Folkpartisten sade i talarstolen att hon var äkta förvånad över att kommunstyrelsens (s)-majoritet hade sagt nej till förslaget. Äkta eller inte, förvåningen är svår att förstå för den som följer Kumlapolitiken. Om ett förslag av denna karaktär ska gå igenom måste det förankras långt tidigare i flera partier och framförallt hos socialdemokraterna. Det borde oppositionsrådet ha lärt sig.

Konfrontation duger inte när man är i ett så kraftigt underläge, visserligen bra för att markera skilda linjer men för framgång i enskilda sakfrågor krävs en helt annan stil, en kommunal samförståndsanda, som Örnebjär har svårt att ta till sig, på gott och ont.

I detta fall kom sedan bråket med  (s)-bulldoggen Dan-Åke Moberg skällande på den huvudskakande (fp)-praktikanten Isac Svanberg att efteråt överskugga sakfrågan. Det var synd - och det var knappast Mobergs fel. Oppositionen högg direkt och blåste enligt min mening upp det hela alldeles för stort.

När Mats Hellgren (m) - han avstod från att rösta på oppositionskollegans förslag -  tog till orda var det Moberg och ordförande Blomqvist som skulle skämmas eftersom Moberg "gett sig på ett barn" och Blomqvist inte sett till att leda Moberg ut ur lokalen.

Undrar vad en medlem i Liberala ungdomsförbundet tycker om att bli kallad för barn?

Den moderata omsorgen om detta 16-åriga barn var denna kväll i alla fall större än för förföljda författare.

2013-01-24 23:00
Rolf L Lundin
Härligt Lasse! friskt att få en osminkad version av en medialt survinklad story som svepte runt i Närkevintermedia. Moberg verkar har en osviklig förmåga att locka fram det sämsta hos varje verklig eller förment motståndare, vare sig det gäller speedway eller politik. Åtminstone om man följer händelserna genom lib.ober. Nerikes Allehanda........... grin RoffeL
2013-03-09 12:56
Rolf L Lundin
Härligt Lasse! friskt att få en osminkad version av en medialt survinklad story som svepte runt i Närkevintermedia. Moberg verkar har en osviklig förmåga att locka fram det sämsta hos varje verklig eller förment motståndare, vare sig det gäller speedway eller politik. Åtminstone om man följer händelserna genom lib.ober. Nerikes Allehanda........... grin RoffeL
2013-03-09 12:56
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.