22 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Övergrepp
mot datorägare

Förvaltningsrätten i Luleå avkunnande på måndagen domar i ett 20-tal ärenden från innehavare av datorer som inte ville betala TV-licens om 2 076 kr om året för sina datorer. Deras klagomål avslogs utan prut.

Motiveringen är förstås att man kan se på SVT:s program via datorn. Licensen, eller apparatavgiften som det heter, ska vara "teknikneutral". Lik förbaskat är domslutet ett övergrepp mot datorinnehavare.

Låt mig först som sist poängtera att jag är beredd att betala min del för att TV, radio och utbildningsmedia ska kunna fortsätta att göra program i allmänhetens tjänst,  relativt oberoende från statsmakter och kommersiella intressen.  Jag gillar inte allt de producerar men tillräckligt för att bidra.

Övergreppet består i att jag - om jag inte redan har TV och betalar licens - skulle tvingas betala tusentals kronor extra för den dator jag köpt långt innan SVT beslöt sig för att streama sina sändningar och lägga ut dem på SVT Play.  Vad säger konsumentlagen om detta? Kan en bilförsäljare i efterhand montera extrautrustning utan att man bett om det?

Det var vare sig en domstol eller politisk församling som bestämde att programmen kunde ses i datorn, det var företaget självt. Att då i efterhand kräva pengar av datorinnehavare och dunka en obskyr lag i skallen på oss gör mig milt sagt förbannad.

Nästa steg med samma sjuka logik blir att klämma åt alla icke innehavare av TV som har smartphones och läsplattor.  Alltså: När du ska köpa en dator eller mobil måste du då plussa på priset med 2 076 kr  om året om förvaltningsrättens domar står fast.

Domarna kommer dock överklagas, i första hand till kammarätten. Det finns fler steg att gå, det kan bli en långkörare och sluta på EU-nivå eller Europadomstol medan indrivaren Radiotjänsts rykte blir allt solkigare.

Teknikutvecklingen har sprungit förbi licenssystemet, jag har skrivit det förr och upprepar:  Det enda rimliga är att finansiera public service-programmen i TV och radio via skattsedeln. Det går ju bra med begravningsavgiften.

2013-06-25 0:01
?:)
det enda rimliga vore om man la allt tv-tittande på pay-perview istället,något mer rättvist system finns nog inte.men det kommer aldrig att hända för då skulle svt förlora för mycket pengar.
2013-06-25 16:31
Blondieman
Jag kommer inte åt en sekund av viaplay, netflix, kanalplus osv utan att först ha betalat 1 kr. Varför lyckas inte SVT med samma system?
2013-08-18 10:03
?:)
det enda rimliga vore om man la allt tv-tittande på pay-perview istället,något mer rättvist system finns nog inte.men det kommer aldrig att hända för då skulle svt förlora för mycket pengar.
2013-06-25 16:31
Blondieman
Jag kommer inte åt en sekund av viaplay, netflix, kanalplus osv utan att först ha betalat 1 kr. Varför lyckas inte SVT med samma system?
2013-08-18 10:03
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.