EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}

Bloggar

Följ våra Kumlabloggare

 

 

 

Torbjörn vann allt
på Söderbiljarden

Jag for iväg till Tjockholmen över helgen för att se på biljard, det blev både buss, tåg och tunnelbana för att ta sig till Söderbiljarden på Bondegatan där årets SM i trevallars carambole avgjordes.

Torbjörn Blomdahl, vår bolltrollande hjälte, höll för favorittrycket och vann i finalen mot klubbkamraten Björn Lohmander SM-titeln för 27 gången (eller nåt liknande). Han klarade av kvalmatcher, kvarten, semi och final i ganska överlägsen stil trots att han klagade på influensa och hade riktigt ont i halsen.

Krönikören Litzén med nyblivne SM-vinnaren Blomdahl, som snart kan ses i en SVT-dokumentär.

Men när Torbjörn går fram till bordet för att analysera ännu en utmaning som uppstått i spelet med de tre bollarna är han förstås superproffsig. En världsstjärna som blinkat i 35 år.

När han böjer sig ner och börjar måtta med kön mellan de krökta fingrarna har han allas uppmärksamhet. Han kan finjustera länge. Men så brukar det bli bra också. Inte alltid men tillräckligt ofta för att försörja sig.

Den vita bollen stöts iväg, touchar löst den gula, hårt skruvad gör den en osannolik studs i vallen, fortsätter flera gånger in i andra vallar, studsar och vandrar över bordet och landar precis på den röda bollen med en avmätt dunk. Ny poäng!

Så håller det på. Helt lätt är det inte att komma in i spelet och till fullo inse dess finesser och svårigheter. På Söderbiljarden är vi ett 50-tal experter som knäpper med fingrarna i diskret uppskattning för en vacker stöt. De flesta av oss spelar säkert själva.

Skåningarna är urstarka i carambole,  alla spelare i semifinalerna kom från Helsingborgsklubben Borgen, som dominerat spelet i årtionden. Många hade sett fram emot en match mellan Blomdahl och Michael Nilsson, en internationellt meriterad utmanare som visat kanonform, men denne slogs ut i kvarten av Nalle Olsson - att se de två cirkla runt bordet som framtunga slagbjörnar var ett skådespel i sig.

Sedan slog Björn Lohmander Nalle Olsson i semifinalen medan David Pennör, Sverigetvåa och försvarande mästare, fick stryk av Torbjörn i den andra. 

- Det hade gått så bra i de tidigare matcherna men nu låste det sig, sa David efteråt.

Söderbiljarden visade sig vara ett trevligt ställe, inte bara för sina fyra carambolebord, även pool och dart fanns det gott om plats för. Och med servering av hemlagat.

På en anslagstavla satt gamla tidningsklipp om biljard. Ett handlade om SM-vinnaren i carambole 1962, Lennart Haag. Honom tänker jag besöka. Han bor i Tiveden.

Jag delade ut reklamlappar för vår kommande dokumentärfilm om Torbjörn Blomdahl inklusive biljardhistoria. Den sänds i SVT 2 torsdag 13 juni kl 20.

Det är Kumlafilmaren Sune Eskelinen och jag som gjort det mesta av denna timslånga dokumentär men flera andra yrkespersoner är också inblandade. ”Världens bäste Torbjörn” heter filmen och jag tycker den blev ganska bra.

Publicerad: 2019-06-02 21:30
Kommentarer
Den här artikeln har ännu inga kommentarer
Skriv kommentar

EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}