EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}

Bloggar

Följ våra Kumlabloggare

 

 

 

Summering av Allsvenskan 2019, och hur gick det med tipset?

Den allsvenska säsongen tog slut idag då samtliga matcher i den sista omgången spelades med start kl 13. Djurgårdens IF höll undan efter dramatik och tog sitt första guld på 14 år. Här följer kommentar om varje lag på den placering de kom, och mitt tips inför säsong inom parentes.

1. Djurgårdens IF (4): Att DIF var bra i år insåg jag när de gästade ÖSK i början av säsongen och fullständigt körde över hemmalaget. Att det skulle räcka ända till guld trodde jag dock inte, och det var det väl knappt någon som gjorde inför säsongen ärligt talat. Men tränarduon Kim Bergstrand & Tomas Lagerlöf har gjort ett kanonjobb och fått ihop ett lag där kollektivet och fysiken varit det mest framträdande. Sen har de haft lite flyt med domsluten med, men det ska man väl ha om man ska vinna.

2. Malmö FF (1): I mitt tycke landets bästa lag andraplatsen till trots. De var dock inte riktigt på tårna i början av säsongen och där tappade de oväntat många poäng. Nu blir de av med ikonen Markus Rosenberg som varit en av Allsvenskans bästa spelare under 2000-talet.

3. Hammarby IF (8): Har gjort en kanonsäsong, framförallt andra halvan då man kanske var seriens bästa lag. Bjudit på en offensiv och rörlig anfallsfotboll och slagit målrekord i Allsvenskan. Likt MFF startade de dock dåligt, bara två poäng efter tre matcher.

4. AIK (2): Fiasko skriker många supportrar på forum! Nja, en fjärdeplats var såklart inte vad AIK hoppats på inför säsongen, men man var ändå "bara" fyra poäng från guldet. Ingen bra säsong, men inte ett fiasko. Fick inte alls till det med nyförvärven och klarade inte av att ersätta flyttande mittfältaren Kristoffer Olsson. Sen är tränare Norling alldeles för försiktig för min smak. Som supporter till laget hoppas jag på ett tränarbyte.

5. IFK Norrköping (5): Skapade riktig nerv i sista matchen då de hade 2-0 i halvtid mot Djurgården. Andra halvlek var dock blek från östgötarna som inte riktigt har kvaliteten för att hota om topplaceringar i serien. 

6. BK Häcken: (3): Nja, jag hade faktiskt högre förväntingar på Göteborgslaget. De kändes bättre än nånsin inför säsongen, men slutade 17 poäng från guldet. 

7. IFK Göteborg (12). En positiv överraskning ändå som avslutade med att krossa Östersund med 7-1. Ett stort steg framåt sen det usla 2018 då de var ytterst nära att få kvala för att hänga kvar. Känns som de är på rätt väg igen och det är kul. Allsvenskan behöver ett starkt IFK Göteborg.

8. IF Elfsborg (11): Ett lag som gjorde en dålig första halva av säsongen, men en bra andra halva. Sett till materialet tycker jag en åttondeplats är bra! 

9. Örebro SK (15): Jag stack ut hakan och tippade dem näst sist i år. De såg inte alls bra ut inför, och i början av säsongen. Men de har haft två spelare som betytt oerhört mycket. Framåt inlånade Carlos Strandberg som var precis den måltjuv laget behövde. Och bakåt målvakten Oskar Jansson, kanske seriens bästa på sin positioon och jag undrar hur många extrapoäng han på egen hand räddade åt Sportklubben?

10. Helsingborgs IF (7): Nja, flera fina namn på papperet som har varit riktigt bra, men inte håller samma klass längre. Dessutom tränarturbulens med tre olika tränare under säsongen. Klarade sig kvar med god marginal ändå. 

11. IK Sirius (9): Kan inte påstå jag har superkoll på dem då jag bara sett dem spela i nån enstaka match. Men med det laget de har borde de klara sig kvar, vilket de även gjorde. Det blir Allsvenskan i Uppsala även 2020. 

12. Östersunds FK (10): En riktigt turbulent säsong med problem framförallt vid sidan av planen. Ett tag lät det som klubben skulle gå i konkurs! Östersund är inte i närheten så bra som för ett par år sedan, och spelarna gjorde det bra som fixade nytt kontrakt. 

13. Falkenbergs FF (16): Det är bara att lyfta på hatten. I stort sett alla tips, inklusive mitt, sade att FFF skulle åka direkt ur. Men med ett segermål i 90:e minuten i sista matchen fixade de sig kvar och undvek då till och med kvalspel. Har sett dem spela några gånger och tycker det är ett trevligt lag att titta på. 

14. Kalmar FF (13): Ingen större skräll att de hamnade nära botten. Har helt enkelt inte den kvalitet som behövs. Sen tycker jag det var ett märkligt beslut att anställa Magnus Persson som tränare, men vissa verkar få hur många chanser som helst i den där branschen.

15. GIF Sundsvall (6): Årets fiaskolag utan tvekan och ett fiaskotips av mig! Jag har sett dem i många matcher i år och det är ett bolltrillande och passningssäkert lag, men när de sålde anfallaren Linus Hallenius i början av säsongen tappade de all spets framåt! Vet inte hur många matcher de dominerat matchbilden genom bollinnehav, men det handlar ju om att göra mål.

16. AFC Eskilstuna (14): Hade lite högre förväntningar på AFC, de inledde säsongen bra och var bland annat i cupfinal. Nu får de börja om i Superettan.

Publicerad: 2019-11-02 16:01
Kommentarer
Den här artikeln har ännu inga kommentarer
Skriv kommentar

EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}