EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}

Bloggar

Följ våra Kumlabloggare

 

 

 

Fågelmördaren
bär ingen bjällra

Den är svart, den är tovig och en hemsk fågelmördare. Grannen och jag har ännu inte lyckats stoppa den men har vissa planer.

Kattjäveln dök upp förra vintern under våra fågelbord och började sprida död och panik bland våra bevingade vänner, som vi gärna vill hålla vid liv under den hårda vintern.

Jag har sett hur katten jobbar och medger motvilligt att jag kan beundra jaktförmågan. Det är som i alla naturfilmer man sett med lejon och geparder på savannen. Hur den lägger sig i bakhåll och försiktigt tryckt mot backen smyger sig fram för att explodera i ett anfall som får fjädrarna att ryka och ofta slutar med att den slinker undan med en pipande fågel i käften.

Som sagt, en mördare, ”en spinnande dödsmaskin”, som senaste numret av tidskriften Forskning och Framsteg kallar rovdjuret i en utförlig artikel. Rovdjur? Skadedjur är kanske en bättre benämning.

Jo, jag vet att katten varit människans bäste vän för att fånga skadliga råttor, men nya rön visar att katten själv är den djurart som ställt till med störst skada i naturen. Den är invasiv och har utrotat drygt 60 arter av fåglar och andra ryggradsdjur världen över, konstaterar tidskriften.

Då ingår dock inte människan som djurart för då ligger katten i lä.

Så gullig och så grym. Foto: Victoria University of Wellington

En tamkatt i Europa fångar i genomsnitt tolv fåglar per år, har seriösa forskare räknat fram. Hur många tamkatter det finns i Sverige är okänt, id-märkning är ju inget krav men det finns en Novus-undersökning från 2017 som beräknar antalet till 1,44 miljoner.

Sorterar man bort innekatterna (43 procent) blir summan kattdödade fåglar varje år i Sverige 9,8 miljoner, enligt Forskning och Framsteg. Lägg till de cirka 100 000 vildkatter som stryker omkring och käkar upp ännu mer småfågel per skalle så landar dödssiffran på 13,4 miljoner. Smaka på den.

Visserligen finns det gott om fåglar, flera hundra miljoner, och katterna hotar inte det svenska fågelbeståndet som helhet men dödandet dessa listiga mjukisar svarar för tycker jag är förskräckande. Särskilt när fåglarna utanför mitt fönster stryker med!

När jag hör vingfladdret och de kraxande fasanernas fasa förstår jag att han (kan vara en hon) slagit till igen. Ibland hinner jag ut för att slänga ett vedträ efter besten men har ännu inte träffat. Min granne – vi diskuterar ofta hotbilden – har röjt bland buskarna och byggt hinder för att den svarte jägaren inte ska kunna gömma sig.

Det finns några enkla knep för att minska kattens påverkan på fågelbeståndet. Släpper man ut katten efter gryningen och tar in den före skymning  är en del vunnet. Ägaren kan sätta bjällror i halsbandet för att minska jaktlyckan, inte en utan två bjällror, så att de garanterat plingar och gör fåglarna uppmärksamma. Det går även att sätta en färgglad halskrage på katten, är ett råd som förmedlas. 

Vår lokala mördarkatt har dock inget halsband, verkar närmast övergiven och smiter undan så snart den ser mig. Jag kanske ska börja mata den och då när han (eller hon) sitter där så...

Publicerad: 2018-11-29 1:32
Kommentarer
Crille:
Jag har läst liknande texter, och där man även lyfter frågan kring hygienen i lekparker/sandlådor stadsmiljö. Katter föredrar som bekant sand att skita i, och det är även sand som barn föredrar att leka i. Lagstiftningen är solklar va det gäller katter, den är nämligen densamma som för hundar eller annat tamboskap. Ägaren ansvarar för att ha kontroll på vad djuret pysslar med. Dock med undantag för om djuret beträder ett järnvägsspår samtidigt som tåget kommer. Då står staten för ersättningen. Katter, dom hör hemma på landet, där dom kan vara katter, precis som att lejon hör hemma på savannen osv. I övrigt så tar jag fram popkornskålen nu, för empiriskt så vet vi att detta är ett ämne som kommer väcka dom mest roande åsikter.
2018-11-29 8:50
kg:
Finns värre skadedjur i Sverige men dom går på två ben vistas i flock och härjar, väsnas och kostar en jävla massa pengar.
2018-11-29 9:09
Åsa Hagelstedt:
Jag förstår att du värnar för småfåglarna, gott så. Men att kasta vedträn efter katten är djurplågeri och det är olagligt. Med dina försök och planer till både djurplågeri och det som slutet antyder, dödande av katten skulle du inte bli mer än "en hemsk kattmördare". Men till skillnad från katten har du som människa ett större både moraliskt och lagligt ansvar för dina handlingar. Att sätta bjällra samt följa dina övriga tips till kattägare är väldigt bra råd. Om katten som du beskriver verkar hemlös föreslår jag att du kontaktar ansvarig myndighet (länsstyrelsen) samt ett lokalt katthem som kan hjälpa katten att få ett kärleksfullt hem, mat och någon som kan förse den med bjällran. /Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige
2018-11-29 9:22
Bagarn:
Vi hade problem med en hemlös katt i vårt område. Vill minnas att en granne ringde till kommunen eller nån myndighet som kom och fångade in katten. Vi visste inte att den var hemlös/ägarlös innan men det tar de som fångar in den reda på.
2018-11-29 11:14
Persson:
Det är inte fel på katterna. Det är fel på folk som har sina katter lösa ute. Folk som kastar saker efter katter vill jag inte ens tala om men dom har helt klart inga som helst rättigheter kvar. Det är ett mycket vidrigt sätt att behandla djur på. Felet är människor som envisas med att ha sina katter ute. En katt ska vara inomhus. När man har en katt ute ska den vara kopplad eller i en speciell kattgård som den inte kan rymma från. Kan man inte ha en katt på detta sätt ska man INTE ha katt. Så enkelt är det. Och vad beträffar människor som kastar vedträn efter katter så anser jag att dom har sjunkit så lågt att det inte går att sjunka längre ner...
2018-11-29 12:44
Pp:
Jag undrar varför vissa kattägare tror att vi andra vill ha deras katter springandes i våra trädgårdar och göra sina behov.. Vem skulle acceptera att en hund sprang utan tillsyn?
2018-11-29 13:56
Pd:
Vilken hemsk syn på katter! Skäms på dig!!!
2018-11-29 14:12
Crille:
PERSSON: "Felet är människor som envisas med att ha sina katter ute. En katt ska vara inomhus" Detta kan vara bland det mest snedvridna på länge
2018-11-29 14:47
Falcon:
Ingen som kommenterar verkar tänka på fåglarna! Hur känns det att bli krasad mellan käftarna på en katt? Fåglarna är jätteviktiga för vår natur!
2018-11-29 15:35
Persson:
Har man husdjur ska man också ha uppsikt över dom hela tiden. Det finns alltför många som tycker att katter ska klara sig själva ute. Många katter blir övergivna. Det är inget annat än djurplågeri!!!
2018-11-29 16:18
Crille:
Åsa: Har man anledning att tro att katten är ägarlös eller förvildad så har man rätt att avliva katten, sen finns det vissa riktlinjer för hur jakten (om så med vapen) ska bedrivas om man är i tätbebyggt område osv. Men inga andra åtgärder behöver vidtas, som att till exempelvis försöka undersöka märkning eller chip. Detta regleras i lagtexten nedan. 21 § En katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad, får avlivas av jakträttshavaren eller av någon som företräder denne. Inom tätbebyggt område krävs dock tillstånd av Polismyndigheten. Lag (2014:707).
2018-11-29 18:10
TS:
Roligaste jag läst på länge! Så bra skrivet
2018-11-29 18:35
Jonny:
Tyvärr så får man ha katter springa fritt. Det skulle önskvärt att samma regler gäller för katter som för hundar. Då skulle kattägare kunna dömas till böter när katten missköter sig. En annan sak som borde införas igen är hundskatt. Nu är det alldeles för lätt att köpa hund så många hundar hamnar i direkt olämpliga hem vilket gäller katter också.
2018-11-29 19:49
Skriv kommentar

EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}