EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}

Bloggar

Följ våra Kumlabloggare

 

 

 

Detta måste Indianerna göra bättre för att lyckas under 2019

Då var det dags, seriepremiären i Elitserien i speedway är bara några dagar bort. Indianerna tippas av i stort sett alla hamna på den övre halvan och klara av att ta sig till slutspel. Men någon guldfavorit är inte laget.

Under lagledare Peter Johanssons vingar har man tagit ett steg för varje år. Första året handlade bara om att överleva och hänga kvar, vilket man lyckades med. Fjolårets mål var slutspel, och det klarade man, även om en blek insats i kvartsfinalen gav en lite trist sorti av säsongen.

I år är målet, officiellt alla fall, topp fyra från lagledningens håll, medans förarna medgett att de siktar på guld. Som sagt Indianerna är inte någon favorit, men serien är jämn och laget är absolut tillräckligt bra för att ro hem guldet. Men då måste en hel del klaffa. Här är fyra viktiga nycklar som måste gå i lås.

1. Tai Woffinden. Indianerna har världens bäste speedwayförare och den regerande världsmästaren i sitt lag. Detta måste man utnyttja på bästa sätt. Woffinden kom till laget mitt under fjolårets säsong, men faktum är att laget resultatmässigt inte blev bättre utan tvärtom sämre ifjol efter Woffindens tillkomst. I år måste man lyckas bättre med Woffinden i laget.

2. Chris Holder. Australiensaren blev världsmästare 2012. Men de senaste åren har nyförvärvet inte varit i närheten av någon världsnivå. Han säger själv att han haft det tufft personligt, att han inte mått bra och att det då påverkat honom negativt på banan.

Men nu ska de personliga problemen, om inte vara lösta så kännas betydligt bättre alla fall. Låt oss hoppas det är så både för Holder personligen och Indianernas skull. Jag tror aldrig han kommer nå upp till den nivå som gjorde honom till världsmästare igen, men kan han bara lyckas nå halvvägs dit från vad han presterat de senaste åren är mycket vunnet för Indianerna.

3. Banan. Sannahed är i mångas ögon en av de bästa speedwaybanor som finns i hela världen. Dess rykte är helt klart extremt bra! Det senaste året levde banan dock inte upp till det ryktet. Det bjöds på tråkigare speedway än normalt och hemmaförarna såg ofta ut att vare sig trivas eller känna sig så trygga som man vant sig vid. Förhoppningsvis får banan ett lyft med "Henka" Gustafsson som ny bankoordinator som leder till roligare speedway och ett mer framgångsrikt hemmalag.

4. Reserverna. En otroligt viktig position i startsjuan. Det lag som har ett vasst reservpar eller en "het" reserv som de kan toppa in under en match har vunnit mycket. Här har inte Indianerna haft mycket att hämta de senaste åren.

Enstaka matcher har reservparet kört jämt med motståndet, men väldigt sällan har de vunnit kampen och i stort sett aldrig har lagledare Johansson kunnat dra nytta av en het reserv som gått in och ersatt ordinare förare som haft en mindre bra dag.

Ludvig Lindgren behöver helt klart höja sig här, hans snitt har sänkts både 2017 och 2018 och på ett sätt tycker jag det är lite märkligt att Lindgren är lagkapten, samtidigt som jag förstår det. Ludvig är en lokal förare som ställer upp och har nära när klubben besöker företag/mässor och annat. Men en lagkapten ska kunna leda ett lag både på och utanför banan.

Ludvig skulle kunna fortsätta vara lagkapten utanför banan, för tror absolut att han representar klubben på ett bra sätt,  men Tai Woffinden borde vara lagkapten när det är matcher. Jonatan Grahn och Christoffer Selvin gjorde det klart godkänt sina första seniosäsonger i Indianerna ifjol, kan nån av de/eller båda höja sig från fjolåret, vilket inte ska vara omöjligt, vore det mycket värt.

Joel Andersson är hemvändaren som inte riktigt fått det att lossna de senaste åren, men han är fortfarande ung och har en härlig inställning till sporten och Indianerna så jag hoppas och tror han kan höja sig i år.

Den som känner till Indianernas historia vet att det  blivit två guld genom åren. Kollar man maratontabellen med poäng i Elitserien de senaste 70 åren är Indianerna tvåa, leder gör Vetlanda.

Men i medaljligan är man "bara"tia efter två guld, åtta silver och åtta brons så vinnarkapaciteten är tyvärr inget som kännetecknat Indianerna. Stockholmslaget Getingarna toppar för övrigt den ligan med 15 guld.

Avslutningsvis lite info om publikligan. Indianerna var det lag som gick mest plus ifjol jämfört med 2017. Man höjde sitt snitt från 1 931 till 2 820 och var med det fjärde bäst i serien. Smederna var rätt överlägsna i topp och snittade nästan 5 000. Återstår att se om Indianerna snittar över 3 000 i år.

Publicerad: 2019-05-04 11:42
Kommentarer
Den här artikeln har ännu inga kommentarer
Skriv kommentar

EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}