17 September 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Total ovisshet om gud

Tror ni på gud?

Den frågan ställde jag på min Facebook i veckan. Alla som ville svara hade en röst som räknades och det var först till tio som gällde.

Det blev 10-0 till nej.

Det betyder att de tio första som röstade alla röstade för att de inte tror på gud. Nåväl, även efter att tian var nådd så fortsatte det komma in röstande och jag har även en del Facebookbekanta som tror på gud.

Men absolut flest röstade ändå på nej.

En bekant nöjde sig inte med att rösta utan slängde även frågan tillbaka. "Men du då, tror du själv på gud?". Jag kunde inte svara. Inte ja eller nej alla fall. Anledningen är att jag inte har en aning.

Jag har ingen stark tro på att gud finns. Men heller ingen större övertygelse om att han inte finns. Jag kan klara av att "tro" mig veta svaret på frågor som vilket lag som kommer vinna matchen. Eller om maten kommer smaka bra eller inte.

Men på gudfrågan går jag bet.

En del tror inte att gud finns men tror ändå att det är "nånting som finns". Vad skulle nånting i så fall vara? En vind som sveper fram över jorden? Ett gammalt stenblock? En elefant? Allt i guds skepnad.

Den senaste undersökning jag hittar om svenskars gudstro visar att 43 procent tror på gud eller "på nånting". Fler kvinnor än män är troende och en betydligt större andel män än kvinnor tror inte på gud.

Fast visst är det skönt att man inte vet allt här i världen. Hur kul vore det att ha svaren på allt? Nä, jag fortsätter leva i ovisshet om gudfrågan, men jag vågar mig på att tro att det kommer att regna imorgon.

2019-07-12 0:29
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Kumlanytt, med förflutet som fotbollspelare och fortfarande en aktiv pingislirare. Anders bevakar sporten i Kumla men tvekar inte att tycka till om sport i största allmänhet.

Inlägg

Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former Eftersnack med löprunda Derby i 100 minuter I år kommer Indianguldet AIK vinner! Vilken bragd Olsson! Fasth inspirerar Ut med brottningen Publiken sviker Kumla Gala i Kumla? Idoler som vuxen?
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.