19 December 2018
Tipsa: 073-094 57 58

Bollsporter går före gym

Idag fick jag upp ögonen för en "ny" sport som var jobbig men riktigt kul, squash! Har bara testat squash en gång innan, det var fem,sex år sedan, men motståndet den gången var inget vidare så blev inte mycket till spel. Denna gång var det däremot inget fel på motståndet, min pingiskompis "smålänningen" som spelat några gånger mer än mig och är  kvickare i fotarbetet, så han fick leva med favoritrollen.

Squash spelas på en bana med fyra väggar, spelplanen är drygt tio meter lång och sex och en halv meter bred. Under bollarna finns det två linjer på väggen man slår mot varav en linje man inte får slå över, och en linje man ej får gå under. Annars är reglerna väldigt okomplicerade, bollen får studsa en gång i golvet efter att den träffat väggen med linjerna och det handlar kort och gott om att avgöra.

Smålänningen satte tonen direkt med listiga servar (man servar via väggen och diagonalt) som damp ner i hörnet och vallningar som gjorde mig yr i knoppen och några gånger höll på att leda till höftledsoperation, ty det är även tillåtet att valla på sidoväggarna så länge bollen träffar frontväggen mellan linjerna. Några gånger höll jag på att braka in i betongväggen med huvet före i ivern att nå den lilla svarta gummibollen.

Han var strået vassare överlag, men jag kröp närmare och närmare och lyckades vinna sista set vilket var en skön känsla, för jag vet att oavsett hur många set smålänningen vunnit dessförinnan så gör han allt för att vinna även nästa. Squash var en positiv överraskning och det kommer definitivt inte dröja flera år till nästa match. Alla som gillar bollsporter lär gilla squash, men förbered er på att det är riktigt jobbigt.

Jag har alltid föredragit att få min träning genom att jaga en boll, träna på gym är bland det tråkigaste jag vet. Efter hemkomsten går jag in på nätet och läser på lite om sporten och en mening får mig att tappa hakan. "Spelet karakteriseras av ett högt tempo och långa bolldueller, elitspelare kan ibland hålla igång bollen över minuten i sina matcher" Över minuten!!? Dit lär det behövas en del träning innan man är. 

2014-12-28 18:06
Johnny Ericsson
Så kul Anders. Squash är verkligen en sport med tempo. Bollen måste ju hållas igång för att hålla värmen och därmed studsen. Jag spelade en hel del i yngre år. Nu hänger jag inte med så jag får hålla tillgodo med gymet. Lycka till med spelet.
2014-12-29 14:22
Johnny Ericsson
Så kul Anders. Squash är verkligen en sport med tempo. Bollen måste ju hållas igång för att hålla värmen och därmed studsen. Jag spelade en hel del i yngre år. Nu hänger jag inte med så jag får hålla tillgodo med gymet. Lycka till med spelet.
2014-12-29 14:22
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Kumlanytt, med förflutet som fotbollspelare och fortfarande en aktiv pingislirare. Anders bevakar sporten i Kumla men tvekar inte att tycka till om sport i största allmänhet.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.