19 December 2018
Tipsa: 073-094 57 58

Irland-kryss ingen besvikelse

Sverige spelar 1-1 i EM-premiären mot Irland och experter och fans är eniga om att det är en rätt miserabel insats laget bjuder på. Och visst det var ingen sprudlande tillställning. Första halvlek var rent urusel, andra klart bättre. Sammantaget en insats som får betecknas som knappt godkänd där resultatet var bättre än spelet.

Samtidigt känner jag ingen större besvikelse, som många andra verkar göra, för Sverige är ju i ärlighetens namn inte så värst i nuläget. Det hade varit värre om vi haft ett vasst lag på papperet som underpresterade, men det har vi ju inte. Vi har det lag vi har och en medelbra dag för ett svenskt landslag är 1-1 mot Irland inget dåligt resultat

Det är dock lätt i mästerskapshysteri att bygga upp stora förväntningar om spel och resultat som sällan infrias. Eller att minnas tillbaka och jämföra med bättre upplagor, som exempelvis gänget 2004.

Men har man ett ordinarie mittfält bestående av Sebastian Larsson - Kim Källström - Oscar Lewicki - Emil Forsberg är det svårt för mig att ha några större förväntningar alla fall.

Är det något jag kan irritera mig på är det att förbundskapten Erik Hamréns tjat om att visa mod och "shining" bara är tomt prat och aldrig blir verklighet på planen. Speciellt inte i mästerskap.

Vi såg det även i senaste mästerskapspremiären mot Ukraina 2012, både då och nu var det den totala motsatsen av mod och shining spelarna bjöd på från start.

Och nånstans är det väl ändå en förbundskaptens uppgift att få sina spelare att våga ta det ansvar och spela det spel han pratar om inför matcher. Annars blir det bara tomt prat och illusioner.

Hamrén har varit förbundskapten länge nu, men jag har fortfarande inte kommit underfund med vilken typ av spel han vill spela och vad för identitet man ska sätta på laget. Till hans försvar ska sägas att han har inte alls det spelarmaterial företrädare Lagerbäck oftast hade. 

Samtidigt tycker jag 1-1 mot Irland är ett godkänt resultat. Visst både Italien och Belgien är tuffare uppgifter på förhand, men det gör ändå inte Irland till någon lätt motståndare.

Det här var ett lag som plockade fyra av sex poäng mot Tyskland i kvalspelet och med lite flyt och en Andreas Isaksson som inte varit på tårna i första halvlek hade Irland mycket väl kunnat leda med ett par bollar.

Den andra matchen i gruppen bjöd på en uppvisning i hur mästerskapsfotboll spelas av det ständigt underskattade Italien som alltid glider under radarn i förhandstipsen inför ett mästerskap men ofta är med långt fram när det avgörs ändå.

"Världsettan" Belgien däremot imponerade inte alls lika mycket, inte så förvånande, jag tycker de pratats upp överdrivet mycket. 

Italien härnäst på fredag alltså. Ska man döma av lagens öppningsmatcher är Italien jättefavoriter, men det blir en helt ny matchbild för båda lagen och jag inbillar mig att Sverige trivs ganska bra mot Italien, historiskt är det så alla fall. 

Resultatet? Inte en aning. Och jag har inga större krav heller. Men det som skulle vara trevligt att se från start, som var som bortblåst mot Irland, är mod och shining - Det är hög tid att omsätta ord till handling. 

2016-06-14 11:19
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Kumlanytt, med förflutet som fotbollspelare och fortfarande en aktiv pingislirare. Anders bevakar sporten i Kumla men tvekar inte att tycka till om sport i största allmänhet.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.