19 December 2018
Tipsa: 073-094 57 58

Fusket är accepterat inom fotbollen

VM är igång och visst har det varit positiv och offensiv fotboll som präglat mästerskapet än så länge. Riktigt tråkigt Sverige inte är med, men det är som det är. Jag håller en extra tumme för Costa Rica istället eftersom Celso Borges från AIK spelar där, och de chockade många genom att slå Uruguay igår med 3-1! En sak som dock varit mindre bra än så länge är kvaliteten på domarna.

I öppningsmatchen mellan Brasilien-Kroatien fick hemmanationen en straff till skänks, som de satte och avgjorde matchen på. Dagen efter fick Mexiko två korrekta mål bortdömda, som tur var skipades rättvisa när de vann matchen ändå. Vi gnäller ofta här hemma i Sverige om hur usla domare vi har och att de måste bli bättre. Men det är nog så att svenska domare håller betydligt högre kvalitet och står sig bättre internationellt än vad svenska spelare gör så det där gnället är rätt tröttsamt.

Misstag kommer alltid att ske och domslut debatteras och det som var tråkigt med felstraffen som Brasilien fick med sig var att det kändes som att domaren föll för hemmatrycket. Det finns inte en chans att han hade blåst om en kroatisk spelare gått omkull lika lätt. När sen brassarnas förbundskapten Scolari står och säger i intervjuer att det var en solklar straff tycker jag det är pinsamt både för honom och Brasiliens. 

Samtidigt handlade hela debatten om att domaren gjorde fel och inte ett ord om att spelaren i Brasilien som filmade gjorde fel har hörts. Nu var det väl ingen av de "värre" filmningarna som setts utan det fanns en liten, liten tröjdragning där men knappast var den så kraftig att man faller ihop som ett korthus som Fred gjorde. Och även om jag blev upprörd över hur billig straff brassarna fick så får man konstatera att det verkligen inte kan vara lätt vara domare i situationer där spelare försöker fuska.

Beslutet att blåsa eller inte måste tas ögonblickligen och det verkar som filmandet har blivit en accepterad del av fotbollen, att det är något som tillhör sporten, i vissa länder mer än andra. När man hör förbundskaptener och experter prata om det så säger de oftast saker som "han förstärker självklart fallet när han känner kroppskontakt". När blev det så självklart att förstärka fall och ramla ihop trots att man inte behöver göra det?

Nästan alla andra sporter har en helt annan fair-play på planen än fotboll och jag vet inte om fotbollsfamiljen är nöjd med det eller tycker det är bra som det är men när en spelare filmat till sig en straff som döms felaktigt hamnar nästan alltid allt fokus på domaren som ska hudflängas av press, tyckare, supportar och hela fadderullan medans den fuskande spelaren klarar sig undan. Och när det gått så långt att ingen skuldbelägger den riktige fuskaren då hans handlingar ses som något som tillhör spelet är det nånting som är fel och behöver åtgärdas.

Så vad ska man göra? Detta är ju knappast något som kommer ändras snabbt. Det har blivit en kultur inom fotbollen att falla lätt och filma och Fifa borde kräva att varje land arbetar aktivt från grunden med att få bort det redan i unga år, spelarna måste lära sig att det inte är något som hör hemma inom fotbollen. Förhoppningsvis har då denna fuskande attityd försvunnit alltmer när kommande generationer av spelare tar över. Men kommer det bli så? Högst tveksamt, men man kan ju alltid hoppas.

För övrigt kommer vi ha en VM-bloggare som rapporterar direkt från Brasilien på Sydnärkenytt. Daniel Lindström, som jag skrev en artikel om tidigare i veckan. Ska bli spännande att läsa vad han knåpar ihop!

2014-06-15 13:24
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Kumlanytt, med förflutet som fotbollspelare och fortfarande en aktiv pingislirare. Anders bevakar sporten i Kumla men tvekar inte att tycka till om sport i största allmänhet.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.