26 Juni 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Är den som bor i Hammar
en Hammare?

I ”Språket”, ett av mina favoritprogram i radions P1, tog en frågeställare upp problemet med ortsbobeteckningar, som handlar om hur man benämner människor som bor på en viss ort.

Som exempel nämndes Malmöbor, som också ibland kallas Malmöiter. Detsamma gäller för Kalmar: Kalmarbor-kalmariter. De som bor i Lund brukar benämnas Lundabor eller Lundensare. Bor man i Göteborg är man en Göteborgare och inget annat enligt programmet.

Jag blir lite osäker när det gäller Lundensare. Det kan nog vara en person som bor i Lund, men också en person som har studerat i Lund. Det ledde mig till funderingar omkring ortsbobeteckningar i Sydnärke.

Vi som bor i Askersund kan kallas Askersundare eller Askersundsbor. Samma sak gäller för Hallsbergare – Hallsbergsbor, men hur är det med Kumla? Kumlare kan man knappast säga. Det låter skumt, kanske för att det rimmar med rumlare, men Kumlingar används ju ibland som ett alternativ till Kumlabor. Det låter väl ganska bra.

Det här verkar gälla också gälla många andra ortsnamn som slutar på vokal: De som bor där kan inte ha ortsbobeteckningar som slutar på –are. I vårt grannskap gäller det för till exempel Fjugesta, Laxå, Snavlunda,  Svinnersta, Gällersta, och Rönneshytta. Men det finns förstås undantag: Man säger nog hellre Åsbroare än Åsbrobor, och Örebroare låter mer naturligt än Örebrobo. 

Jag kommer förresten ihåg en bakrutedekal från 70-talet: ”Snavlundabo - dä kan du tro”.

Jag tycker mig minnas att man i Lekebergs kommun folkomröstade om tätortens namn skulle vara Lekeberg eller Fjugesta. Kanske var det när man blev en egen kommun 1995.  Majoriteten  föredrog tydligen Fjugesta. Synd tycker jag. Lekebergare låter mycket bättre än Fjugestabor som ortsbobeteckning.

Ett alldeles speciellt problem uppstår i Hammar. Det är förstås otänkbart att kalla personer som bor i Hammar för Hammare, det måste bli Hammarsbor. Samma sak gäller förstås för Olshammar.

Varje år utser man i Zinkgruvan ”Årets Zinkgruvian” Det låter tjusigt, faktiskt bra mycket bättre än det lite otympliga Zinkgruvebo i mina öron.

Detta med ortsbobeteckningar handlar väl dels om tradition, dels om språkkänsla. De flesta är säkert överens om hur det bör heta utan att känna till några regler i ämnet. Vi verkar ha ett gemensamt språköra för ortsbobeteckningar, inlärt sen tidiga år. En liten påminnelse om hur svårt det är att lära sig ett nytt språk och alla dess nyanser i vuxen ålder.

Fundera ett tag på hur man kan bilda ortsbobeteckningar för Brändåsen, Hidingebro, Hackvad, Porla, Mariedamm, Hasselfors eller andra ortsnamn i Sydnärke.

Alla vi som bor här är förstås Sydnärkingar.

2018-06-17 19:51
Crille
Bor man på "Kumla" så kallas man interner, och bor man i Kumla så säger jag nog Kumlingar. wink
2018-06-17 20:26
Crille
Bor man på "Kumla" så kallas man interner, och bor man i Kumla så säger jag nog Kumlingar. wink
2018-06-17 20:26
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.