19 Juni 2018
Tipsa: 073-094 57 58

Med gubbgänget
i Berlin 28 år senare

På lämplig plats i tyska huvudstaden.

Jag har tidigare i min blogg berättat om våra gubbsemestrar. Vi är fyra vänner som gör en resa varje år. I fjol besökte vi Vilnius, Litauens huvudstad. Den här sommaren var Berlin vårt resmål.

Berlin, en skärningspunkt för världspolitiken under hela 1900-talet, har mycket att se och uppleva för oss fyra som delar intresset för politik och historia.

Det är 28 år sedan vi fastnade i DDR min fru Annika och jag på grund av ett tappat pass i Dresden på vår väg till Budapest. Jag har berättat om den händelsen i en tidigare blogg ("Berlin en vändpunkt"). Efter en hel del vedermödor lyckades vi få ett provisoriskt pass på svenska ambassaden i Östberlin och kunde resa hem.

Berlin är en helt annorlunda stad idag. Vi hade alla fyra erfarenheter från DDR-tiden och valde att besöka minnesplatser från den tiden under våra fyra dagar i Berlin.

Stasis högkvarter har blivit museum där chefens skrivbord kan beskådas.

Här satt tusentals inspärrade under DDR-tiden.

Ministeriet för statssäkerhet, Stasihögkvarterets väldiga komplex är numera ett museum. Härifrån styrdes övervakningen av DDR-medborgarna. Den sevärda tyska TV-serien ”Weissensee”, som delvis är filmad på plats, ger en bild av hur det fungerade. (Det lär komma en säsong till). Stasichefen Erich Mielkes tjänsterum ger intrycket att han bara har lämnat för dagen.

Ganska nära Stasihögkvarteret ligger i stadsdelen Hohenschönhausen det tidigare centralhäktet och förhörscentralen, ett fängelse för tusentals oliktänkande och för människor som hade försökt fly till väst. Idag är det ett museum. Några av guiderna har själva suttit inspärrade och kan berätta om de metoder som användes för att bryta ner dem som satt fängslade.

Det är märkligt att tänka tillbaka på att allt detta fortfarande fanns bara några kilometer bort när vi satt på trappan till den lördagsstängda ambassaden den där sommaren 1989. Ingen visste ju då att DDR skulle rasa ihop när muren öppnades, och revs bara några månader senare.

Vid floden Spree i centrala Berlin ligger DDR-museet. Ett delvis interaktivt museum som berättar om livet i DDR. Där finns en inredd lägenhet efter DDR-standard. Man kan få provsitta och låtsasköra en Trabant och mycket annat.

En påfallande stor del av besökarna var tonåringar som ju inte själva har upplevt DDR-tiden. Kanske hade många av dem hört föräldrarna berätta och ville se själva hur det var.

Men Berlin är ju så mycket mer än DDR-minnesplatser. Dagens Berlin är en fantastisk turiststad. Upplevs kanske bäst på cykel. Vi cyklade ungefär sju mil under våra Berlindagar. Även i centrum finns separata cykelbanor och bilister som tar hänsyn. Tänk bara, känslan att cykla på Unter den Linden och genom Brandenburger Tor och förbi det mäktiga Riksdagshuset.

2017-08-20 11:54
Hans Malmgren
Fin skildring sv fyra innehållsrika dygn.
2017-08-25 22:49
Hans Malmgren
Fin skildring sv fyra innehållsrika dygn.
2017-08-25 22:49
Kommentera
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.