27 Juni 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Nyheter från Askersund

1993, när Askersund fyllde 350 år, framfördes ett krönikespel i hembygdsparken. Jag var med och gjorde ett programblad. Vi lånade framsidan från den sedan länge nedlagda Askersunds tidning.

Förutom själva krönikespelsprogrammet innehöll den tillfälligt återuppståndna tidningen fotografier från svunna tider och annonser hämtade ur tidiga årgångar av Askersunds tidning.

Vi i redaktionen tog oss friheten att presentera viktiga händelser i stadens, och landets historia som om de vore dagsaktuella nyheter.

I en notis från tidigare delen av 1700-talet, kan vi konstatera att integrationsproblem inte är något nytt i vår historia.

Efter den förödande stadsbranden 1776 ville rådhusrätten bestraffa dem som rotat i brandhärdarna på ett grymt sätt. Så blev det också. Hovrätten omvandlade dödsstraffen till spöstraff och kyrkoplikt, vilket innebar att man skulle bekänna sin skuld inför församlingen och be om förlåtelse.

Avslutningsvis en annons ur Askersunds tidning någon gång på 1910-talet:

2016-01-31 22:18
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.