27 Juni 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Trafvenfelt -
värd ett sällskap

1902 kom Hjalmar Trafvenfelt till Askersund 51 år gammal efter att ha avslutat sin militära bana. I Askersund hade han som rullföringsbefälhavare ansvar för mönstringen av värnpliktiga till den då alldeles nya allmänna värnplikten. Hans huvudsyssla var dock lärartjänsten vid samrealskolan där han undervisade i teckning och gymnastik fram till sin pensionering 1918.

Askersundsmotiv av Hjalmar Travenfelt

Trafvenfelts stora passion var måleriet. Han efterlämnade cirka 800 tavlor, mest oljemålningar. Hans favorit motivverkar ha varit Askersunds stadsmiljö som den såg ut i början av förra seklet. Efter pensioneringen och fram tills han dog 1937 vid 86 års ålder var han nog en vanlig syn för den tidens Askersundsbor där han satt med sitt staffli. Ett par hundra Askersundstavlor blev det.

Tavlorna har idag inte så stort värde på konstmarknaden, men för Askersund och askersundarna har de ett stort kulturhistoriskt värde, eftersom många delar av staden ser helt annorlunda ut i dag.

Det var det viktigaste skälet till att en grupp Askersundsbor med konstföreningen i spetsen arrangerade en Trafvenfeltsutställning sommaren 2013. Vid varje tavla fanns ett fotografi som visade hur de platser Hjalmar avbildade ser ut i dag. På somrarna arrangerar turistbyrån Trafvenfeltsvandringar där man med hjälp av ett litet häfte kan se samma sak. Man kan förstås också göra promenaden på egen hand med häftet som guide.

Efter utställningen var vi några stycken som, halvt på allvar, halvt på skoj bildade ett Trafvenfeltsällskap för att bevara minnet av Trafvenfelt och hans konst.

I början av juni i år gjorde vi något som vi tänkt oss redan från början: Vi gjorde en resa, en vallfärd kanske man kan säga, till Hjalmar Trafvenfelts grav. Begravningen skedde i Askersund, men han jordfästes i Jäders kyrka utanför Strängnäs. Det var nämligen där, på det närbelägna Fiholms slott som Hjalmar var född.

Vid begravningen krossades den Trafvenfeltska vapenskölden eftersom Hjalmar var den siste i sin adelssläkt. Hans far var dock inte slottsherre trots sitt adelsskap utan hade varit anställd på slottet. Några år senare flyttade familjen till Strängnäs. Lille Hjalmars skolböcker finns i dag i hembygdsgården i Askersund.

Vill du se fler av Trafvenfelts Askersundsmålningar kan du gå till Trafvenfeltssällskapets hemsida: www.trafvenfeltsallskapet.se

2015-07-01 0:05
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.