27 Juni 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Staden som inte
ville bli stor

1992 inför Askersunds 350-årsjubileum året därpå bildades en grupp som hade som uppgift att skriva ett krönikespel om stadens historia. Jag var med i den gruppen. Vi valde att illustrera viktiga händelser i ett antal scener:

Gustav Vasa, som svårt plågad av tandvärk, besöker Askersund och bestämmer att här skulle hållas vår- och höstmarknad varje år, och så har det ju varit sen dess. Drottning Kristina som, efter viss tvekan undertecknar stadens previlegiebrev 1643. Bellmans besök i Snavlunda. Det är visserligen osäkert om han verkligen besökte Tjälvesta , men vi tog oss friheten att bestämma att han faktiskt var här. Han sjöng och spelade för oss och fick dessutom en del snapsar. Den stora branden som nästa helt ödelade staden 1776. Oskar II´s besök 1898.

Prins Gustav, sångarprinsen på Stjernsund och Verner von Heidenstam fanns också med, liksom folkrörelsernas genombrott i början av 1900-talet. Vi valde att kalla vårt spel ”Staden som inte ville bli stor” så som rubriken säger.

Hela krönikespelet avslutades med en monolog om att vi alla är länkar i den kedja som är vår stads historia. På Facebook finns idag en grupp som heter ”Askersund” i samma anda. Många olika gruppmedlemmar lägger ut bilder på gamla Askersundsmiljöer och framför allt bilder på människor som levde/lever i vår stad.

Spelet framfördes vid hembygdsgården i Askersund i augusti 1993. Tre fullsatta föreställningar blev det. Mats Högberg och Calill Olsson var de som ledde arbetet, men många många var engagerade. Skådespelare, körsångare, folkdansare med flera. Det har gått mer än tjugo år sedan dess. De barn som medverkade är alltså själva föräldrar idag. Några av dem som medverkade finns inte längre i livet, som Mats Högberg som var den drivande kraften i vårt projekt.

När vårt spel var avslutat, var nog tanken att gruppen skulle upplösas, men så blev det inte. Vi ville gärna fortsätta. Därför bildade vi Jubileumsföreningen. Vi ville fortsätta på den inslagna vägen och fira olika jubileer med liknande krönikespel, och så blev det sannerligen också. Från 1994 och fram till idag har jubileumsföreningen framfört något slags spel nästan varje år. Här är några exempel:

Arnbergs korsettfabrik, ny inriktning för Jubileumsföreningen.

1995 ”Sätt maskinen igång herr kapten”, Motala express 100 år. 2000 ”Så gick tiden”, Stjernsunds slott 200 år. 2003 Birgittaspelet vid Aspa herrgård. 2007 Gruvans 150-årsjubileum i Zinkgruvan. 2014 Arnbergs korsettfabrik.

Jubileumsföreningen lever alltså vidare men har i och med den senaste uppsättningen ändrat inriktning. I fortsättningen blir det inte längre några historiska tablåer. Arnbergs korsettfabrik är en fars som föreningen har köpt in och spelat upp med stor framgång. Fem utsålda föreställningar i Åmmebergs Folkets hus blev det och det lär bli en fortsättning.

Själv är jag inte med längre, men många minnen har jag kvar. Jag skulle till exempel spela djävulen i ett av våra spel. Jag klädde och sminkade mig hemma. På väg i bil ut till Kullängsstugan slog mig tanken: Vad händer om jag får motorstopp? Stannar man för att bistå djävulen? Knappast. Som tur var fungerade bilen hela vägen.

Många nya medlemmar har tillkommit under åren, men tre av jubileumsföreningens medlemmar har varit med från början: Gunilla Högberg, Lisbeth Johansson och Olle Widell, all heder åt dem.

2015-01-12 0:48
Gunilla Högberg
Vad roligt Alf med denna spelresume´ alltsedan 1993. Hurra för Dig!
2015-09-08 13:55
Gunilla Högberg
Vad roligt Alf med denna spelresume´ alltsedan 1993. Hurra för Dig!
2015-09-08 13:55
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.