25 Juni 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Nätterna på Krokholmen

Vid den här tiden på året kommer minnena från skärgården närmare: Broöppningarna i Hammar på väg ut. Möten med ”Motala Express”, som passerar nästan alldeles ljudlöst tack vare den gamla orginalångmaskinen. Solsken och plötsliga åskskurar med oberäkneliga vindstötar. Men mest av allt övernattningarna i de olika naturhamnarna ute i den hemliga skärgården.

Min senaste, och sannolikt sista båt, var en större roddbåt med en tiohästars snurra. Det var i mitten av nittiotalet. Vi bodde vid Stjernsund i en av de gamla lantarbetarbostäderna som finns där.

Vid vackert badväder hände det att vi tog båten ut till Kungsholmen eller Trulsan med badkläder och matsäck, ibland med barn och barnbarn. Det starkaste minnet från den tiden, är nog ändå övernattningarna på Krokholmen.

Krokholmen är en ganska liten ö som ligger sydväst om Bastedalen ganska nära den stora Grönön. Krokholmen har formen av en krok och i den lagun, eller vik som innesluts av kroken, kan en båt ligga skyddad från alla vindar.

Det kunde vara en fin dag i början av september med stabila väderutsikter för natten och för den följande morgonen. Vid den tiden är turistsäsongen över och skymningen faller tidigt. Vi packar båten med tält, sovsäckar och luftmadrasser och allt annat som behövs för en natt i skärgården och framemot kvällen bär det av på den halvtimmeslånga färden ut till ön.

Vi drar upp båten inne i viken och bär all packning över det smala näset till öns södra strand. Där har man fri sikt över hela norra Vätternbasängen ner om Röknenöarna och mot de branta höjderna på sjöns östra sida ner emot Övralid.

Det första vi gör är att tända grillen. Därefter sätter vi upp tältet på de enda tillgängliga lilla gräsplätten och blåser upp luftmadrasserna.
När skymningen faller är det dags att lägga den marinerade fläskfilén på grillen, öppna en vinflaska och plocka fram den hemmagjorda potatissalladen.

Så mörknar det. Glöden på grillen falnar långsamt och vi ser ljuset från fyren på Orrholmen i sundet mellan lilla och stora Röknen och blinkningarna från TV-masten öster om Motala. Flygplanen drar sina streck över natthimlen.

Ingenstans somnar man fridfullare än i ett tält på Krokholmen.

På morgonen skulle man kunna ta ett dopp, men jag är ingen morgonbadare. Det får räcka med att tvätta sig och borsta tänderna i det klara och rena vättervattnet. En enkel frukost och sedan hemåt igen.

2017-06-16 17:36
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.