17 Juli 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Saker som stör när
Askersund blommar 

Redan så här i månadsskiftet februari-mars tycks våren vara på gång. Vi askersundsbor ser fram emot vår och sommar i vår fina stad. Vi välkomnar snart vårens och sommarens turister, för vi visar gärna upp vår stad och dess vackra omgivningar.

De flesta som kommer hit, stannar nog först i hamnområdet. Där finns mycket att se och göra. De nya hamnkioskerna och alla de små butikerna i hamnmagasinet. Den nya scenen som skall byggas under våren och allt som kommer att hända där.

De återkommande veteranbilsutställningarna, Folke Dahlbergs stig utmed vattnet och badet på Borgmästarholmen. På andra sidan hamnen husbilscampingen, gästhamnen och den mäktiga Landskyrkan, vår vackraste byggnad. En av Sveriges vackraste kyrkor i mina ögon.

Men det finns en sak som stör. Förra sommaren var Strandhuggets restaurang stängd och uteserveringen med bästa läget i stan, stod tom och öde. Jag är ibland stadsguide och det hände att jag fick frågan varför Strandhugget var stängt. Jag visste inte svaret. Min, och många andras förhoppning, är att det inte blir likadant i sommar. En tom uteservering i ett så attraktivt läge är inte bra för Askersund som turistort.

Bästa läget vid hamnen men Strandhugget (övre bilden) var igenbommat förra sommaren - vad händer i år? Och varför händer inget med fastigheten på Sundsbrogatan 8? undrar stadsguiden Alf.

Det finns en sak till som stör: Många av våra gäster stannar inte kvar i hamnen utan tar promenaden utmed Sundsbrogatan upp till torget. Då passerar man nummer 8, en gul rappad tvåvåningsbyggnad som står och förfaller med tomma övertäckta affärsfönster sedan flera år.

Hur tänker en fastighetsägare som låter ett hus i centralt och attraktiv läge förfalla till en ruin?

Vad säger våra politiker? Finns det inte möjlighet att tvångsförvalta ett hus som missköts på det sättet?

Men trots detta: Välkomna hit i sommar även alla ni Sydnärkenytts läsare. Ta en fika eller ät på någon av våra uteserveringar eller köp en glass. Besök våra affärer. Gå över bron till Borgmästarholmen och ta ett bad. Eller ta en tur ut i skärgården med m/s Wettervik. Landskyrkan är öppen på dagarna under sommaren och väl värd ett besök. Den är vacker också på insidan.

2019-02-28 22:56
Marita Öhrn
Fick du några svar? Det här har ju varit en skamfläck så länge.
2019-03-13 13:52
Evert Andersson
Bra Alf! Ett viktigt påpekande.
2019-04-18 11:06
Marita Öhrn
Fick du några svar? Det här har ju varit en skamfläck så länge.
2019-03-13 13:52
Evert Andersson
Bra Alf! Ett viktigt påpekande.
2019-04-18 11:06
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.