26 Juni 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Båtmuseum i hamnen
och andra friska idéer

I vårt fina nya kulturcentrum Sjöängen kommer det att finnas en konsthall. Det innebär så vitt jag förstår att den nuvarande konsthallen i hamnmagasinet kommer att stå tom från och med sommaren 2017. Säkert minns de flesta av oss att det före konsthallen, för ungefär tio år sedan, fanns ett båtmuseum i hamnmagasinet. Båtmuseet var lite mer svårtillgängligt än den nuvarande konsthallen eftersom ingången från Hamnplan inte fanns på den tiden. Man fick försöka hitta ingången på huset baksida.

Varför båtmuseet försvann vet jag inte. Jag vet däremot att föremålen under en period lånades ut till Motala. Numera ligger båtmuseet i en källare i Hammar, men alla föremålen lär inte finnas kvar.

Det skulle vara fantastiskt om vi kunde skapa ett nytt båtmuseum i Hamnmagasinet med de bevarade museieföremålen. Säkert behöver dock samlingarna kompletteras.

Man kan knappast tänka sig en bättre plats för just ett båtmuseum. Det skulle bli lättillgängligt för alla de tusentals turister som besöker hamnområdet-och staden sommartid och bidra till att ytterligare stärka vårt varumärke som besöksmål. Detta till gagn för stadens restauratörer och övriga näringsidkare.

I anslutning till den nuvarande konsthallen ligger lokalen där butik ”Konstantin” håller till om somrarna i direkt anslutning till konsthallens utställningar. Om den, liksom konsthallen, står tom sommaren 2017, skulle man kanske kunna tänka sig att den skulle kunna inrymma en sommarfilial till turist- och evenemangsbyrån, som ju skall flyttas till Sjöängen, vilket ju många Asersundsbor har synpunkter på.

Jag passar på att komma med ytterligare en idé: När turistbyrån lämnar sina nuvarande lokaler, finns det risk för att det blir två tomma lokaler vid torget, eftersom lokalen närmast turistbyrån står tom sedan ett halvt år tillbaka. Tänk om man kunde använda någon av de två lokalerna till ett Folke Dahlbergmuseum!?

Enligt uppgift lär det vara så att Folke Dahlbergssällskapet gärna skulle se att det befintliga museet i Karlsborg flyttas till Folkes barndomsstad, till Askersund.

2016-04-12 20:35
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.