26 Juni 2019
Tipsa: 073-094 57 58

På högsommarvarm
gubbsemester i Riga

Varje sommar sedan många år gör jag en kort resa tillsammans med tre vänner. Förr i tiden var vi på pojksemester. Numera är vi på gubbsemester.

Förra sommaren utforskade vi Berlin, mestadels på cykel. Den här sommaren gick resan till Riga. Numera kan man åka till Riga med färja, men vi tog flyget. 50 minuter från Arlanda.

Svenskporten i Riga minner om stormaktstiden.

Vi har alla fyra liknande intressen, framför allt historia och i stadsdelen gamla stan, som är ett världsarv, finns mycket att se, bland annat svenskporten, den enda kvarvarande porten i den gamla stadsmuren. Den minner också om att Riga under stormaktstiden på 1600-talet var svenskt. Enligt uppgift Sveriges största stad på den tiden.

I gamla stan finns förutom medeltida bebyggelse också mängder av restauranger och barer.

I dag bor närmare en miljon människor i Riga, som känns som en modern storstad, med många intressanta historiska inslag, väl värd ett besök.

Imponerande fasad i Jugendstil.

Vi hann med rätt många upplevelser under våra fyra dagar. Vi besökte de väldiga saluhallarna, som en gång i tiden var zeppelinarhangarer. Vi tog tåget till badorten Jurmala med milslånga sandstränder. Vi tog också tåg i motsatt riktning och besökte minnesplatsen efter koncentrationslägret i Salaspils.

Det starkaste intrycket gjorde nog ändå de fantastiskt vackra byggnaderna i Jugendkvarteren. I Riga finns ett stort antal byggnader från början av 1900-talet byggda i Jugendstil. Ingen annanstans i världen finns så många byggnader i denna stil bevarade. Där finns också ett museum, som visar lägenheter inredda i Jugend.

I centrum finns Kronvaldsparken som en grön oas, som erbjöd svalka under våra högsommarvarma fyra dagar i Riga.

2018-08-06 19:15
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.