25 Juni 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Grabbsemester
blev gubbsemester

Sommaren 1983 råkade det bli så att fyra män runt 40 gav sig iväg på Englandssemester. Vi tog båten från Göteborg till Harwich som man kunde göra på den tiden. I två veckor följde vi kustlinjen runt hela Storbritannien i en gammal Saab, vi var till och med över en tur till Nordirland.

I Brighton träffade jag min då tonåriga dotter som var på språkresa. Vi reste genom natursköna Wales och gjorde ett uppehåll i Liverpool, en nästintill helig plats för oss som tillhör Beatlesgenerationen. Särskilt minns jag Tommy Steeles skulptur ”Elinor Rigby” och Cavern club. Vidare genom Lake district upp mot Scotland och Edinburgh innan vi tog båten tillbaka hem från Nottingham. Vi hade varit på grabbsemester.

Stonehenge 1983 och...
...Lublin 2015

Föga anade vi då, att detta skulle komma att bli ett mönster: Varje sommar en grabbsemester. Vi har seglat både på Västkusten och i Stockholms skärgård. Vi har fjällvandrat och cyklat på Visingsö och i Hallsbergs kommun. Resekamraterna har växlat en del genom åren på grund av skilsmässor, nya partners och en del nya småbarn, men grabbsemesterkonceptet har trots allt överlevt.

I början av 2000-talet återförenades den ursprungliga kvartetten och under mer än ett decennium gjorde vi landskapsresor. Vi gjorde precis som Linné en Västgötaresa. Vi besökte nästan alla syd- och mellansvenska landskap under några dagar, bodde enkelt på vandrarhem och sökte upp landskapens sevärdheter.

Den sista landskapsresan gick till Öland. Det blev en tröttsamt lång bilresa från Askersund och vi sökte ett nytt grabbsemestertema. Att bila till Norrland skulle bli ohållbart. Samtidigt insåg vi att var tvungna att acceptera att grabbsmester inte längre var rätt benämning på våra äventyr. Numera åker vi på gubbsemester.

Det vi bestämde oss för inför den kommande sommaren, var att i fortsättningen utnyttja lågprisflyg och besöka städer i Polen och Baltikum. Det är fortfarande billiga resmål för svenska pensionärsplånböcker, men det finns fler och viktigare skäl än priset att välja dessa städer. Det handlar om storstäder med rik historia och mycket att se. Märkligt okända för oss svenskar, trots att de ligger så nära.

Hur mycket vet du till exempel om Lublin, som vi besökte förra sommaren? Inte mycket tror jag. Lublin ligger i sydöstra delen av Polen och har 350 000 innevånare. Staden är rik på historia och stadsdelen ”gamla stan” är helt i klass med vad gamla stan i Stockholm har att erbjuda Där finns också ett slott. Vi bodde i kanten av Gamla stan på fystjärniga Grand hotel Ljubjanka (till svenska vandrarhemspriser). Alldeles utanför staden ligger koncentrationslägret Majdanec som är ganska välbevarat eftersom tyskarna inte han riva det vi krigsslutet

Nu är det dags för årets gubbsemester. Häromdagen bokade vi flyg till och hotell i Vilnius, Litauens huvudstad.

2016-06-26 11:54
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.