26 Juni 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Minnen från Tjälvesta - nu
med bild av belgisk fröken

För mer än två år sedan skrev jag i min blogg om en ung belgisk kvinna, som bodde på Tjälvesta säteri runt sekelskiftet.

Författaren Berit Spong, som köpte gården 1950, berättade i sin bok ”Vägen genom ängarna” om ”Den belgiska fröken”. I 17 år levde hon som värdinna och sällskap åt gårdens ägare Carl Burenstam, som benämns ministern. Berit Spong kände uppenbarligen stor sympati för den unga belgiska kvinnan, men bilden av henne är också lite gåtfull. Man får inte veta vad hon heter eller hur hon ser ut. Hon framstår nästan som ett sagoväsen.

Carl Burenstam, som levde till 1907, skrev en bok med titeln ”Souvenirs de Tjälvesta” alltså minnen från Tjälvesta. Boken trycktes i endast 30 exemplar och delades ut till författarens vänner och bekanta. I varje exemplar av boken klistrade författaren och fröken Jeanne in fotografier. Det blev olika fotografier i böckerna, förmodligen berodde urvalet av fotografier på vilka mottagarna var.

Jag har fått låna ett exemplar av ”Souvenirs de Tjälvesta, så nu kan jag komplettera bilden av den belgiska fröken. Nu vet vi hur hon såg ut och att hon hette Jeanne Heuchamps.

Det finns också en bild av Carl Burenstam på vinterpromenad och en bild på den båt som han använde när han och Jeanne Heuchamps tog sig från Bysjön genom ängarna till Kyrksjön när han skulle till Snavlunda kyrka. Hon följde inte med till gudstjänsten utan steg i land på ängarna. 

För att komplettera bilden av Jeanne Heuchamps återger jag några rader ur ett brev där hon berättar om Carl Burenstam:

”Dagligen företog han långa promenader i de härliga barrskogarna och de sköna ängarna fulla av blommor och alla slags träd. Hemkommen ägnade han sig åt musik, konversation och se der allt, som utgjorde den behagliga och poetiska sidan af livet på landet och uppvägde väl de oungängliga skuggsidorna af vår tillvaro”.

Brevet är skrivet 1907 eller 1908, sannolikt efter Carl Burenstams bortgång

Den tjusiga roddbåten i Tjälvesta med vilken ministern och hans belgiska fröken färdades över Kyrksjön.
2018-04-29 13:29
Sonja Cederlöf
Tack Alf för en intressant återblick. Jag körde till Askersund idag via Skyllberg Kårberg Snavlunda. Underbart vacker väg, massor av vitsippor.Önskar man kunde ta med alla de ensamma som sitter instängda och låta dem njuta av fägringen, som snart är förbii
2018-05-02 21:50
Sonja Cederlöf
Tack Alf för en intressant återblick. Jag körde till Askersund idag via Skyllberg Kårberg Snavlunda. Underbart vacker väg, massor av vitsippor.Önskar man kunde ta med alla de ensamma som sitter instängda och låta dem njuta av fägringen, som snart är förbii
2018-05-02 21:50
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.